Aan de vooravond van de armoedetopconferentie van de Verenigde Naties biedt het Utrechtse studentenpastoraat (EUG/IPSU) maandagavond 20 september ruimte voor debat over de kansen van nanotechnologie voor armoedebestrijding in ontwikkelingslanden. Volgens een recent rapport van het Ontwikkelingsprogramma van de VN (UNDP) moeten mensen in ontwikkelingslanden beter toegang krijgen tot energie. Professor Wim Sinke (Universiteit Utrecht en Energiecentrum Nederland) meent dat nanotechnologie kan bijdragen aan goedkopere zonnecellen, ook voor mensen in ontwikkelingslanden. Mw. Marijn Bosman (CREM en lid van De Derde Kamer 2015) vindt energie een fundament tegen armoede. Zij vraagt Nederlandse politici geld te investeren in energievoorziening als bijdrage aan armoedebestrijding in ontwikkelingslanden, vooral op het platteland. Hierbij moeten lokale bedrijven betrokken worden. Kennisoverdracht en internationale samenwerking tussen universiteiten en onderzoeksinstellingen is hiervoor nodig. Beide sprekers geven maandagavond voorzetten voor een publiek debat onder leiding van Bart Bos, voorzitter EUG-raad, waarin de beloften van nanotechnologie voor vrede en ontwikkeling in de wereld kritisch onder de loep genomen worden. In korte filmportretten geven deskundigen waaronder Wim Sinke hun visie op wat nanotechnologie kan betekenen voor vrede, veiligheid en mensen in ontwikkelingslanden. Organisator Ineke Malsch brengt verslag uit van de uitkomsten van het debat aan de Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie die voor eind 2010 haar bevindingen zal rapporteren aan het kabinet. Het debat is onderdeel van het project Nanorecht en Vrede, mede mogelijk gemaakt door Nanopodium, www.nanopodium.nl.

 

Wat is nanotechnologie?

Nanotechnologie is een verzamelterm van nieuwe materialen en componenten van elektronica met functionele structuren op nanometerschaal. Een nanometer is een duizendste micrometer, of een miljoenste millimeter of een miljardste meter. Verschillende soorten nanogestructureerde materialen kunnen gebruikt worden om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Zie ook http://www.nanopodium.nl/wat-is-nanotechnologie/.

 

Meer informatie:

EUG/IPSU: http://www.eug.studver.uu.nl/programma.htm#Nanotechnologie

Nanorecht en Vrede, http://www.nanopodium.nl/projecten/science_cafes_debatten_en_discussies/nanorecht_vrede

Nanopodium: http://www.nanopodium.nl/

ECN zonne-energie: http://www.ecn.nl/nl/units/zon/

Millenniumdoelen Verenigde Naties: http://www.millenniumdoelen.nl/

De Derde Kamer 2015, aanbeveling “Got power? Energie, fundament tegen armoede.” http://www.dederdekamer2015.nl/aanbeveling.php?id=3

VN Armoedetopconferentie: http://www.undp.org/mdg/summit.shtml