Politieke partijen willen nog wel eens zeggen wat goed uitkomt. Als het bij voldoende mensen in de smaak valt is een uitspraak in politiek Nederland gerechtvaardigd. Niets nieuws onder de zon. Maar de Partij voor de Vrijheid maakt het de laatste tijd wel erg bont. Deze partij van vreemdelingenhaat en vrijheid van meningsuiting neemt steeds verregaandere totalitaire en bovenal onderdrukkende vormen aan.

Nog altijd is het proces aan de gang waarin PVV voorman Geert Wilders is aangeklaagd voor het opzettelijk beledigen van een groep mensen, het aanzetten tot haat en het aanzetten tot discriminatie. Meneer Wilders presenteert zich daar als de representant van het vrije woord. Een beschuldiging van meneer Wilders lijkt het einde te betekenen van het vrije woord. Tenminste dat willen de Goebbels van de PVV ons graag doen geloven. Het is echter de PVV die op het moment de grootste bedreiging vormt voor het vrije woord.

Aan de ene kant is er het hemeltergende misbruik van het vrije woord waaraan meneer Wilders en gelijkgestemden zich schuldig maken. De meest beledigende uitspraken worden onder het mom van vrijheid van meningsuiting de media in geslingerd. Insinueren dat het socialisme verantwoordelijk is voor de doden die wij op 4 mei hebben herdacht is maar een van de vele voorbeelden. Keer op keer komt er ongefundeerd geschreeuw uit de PVV propagandakanonnen. Met het pijn doen van de binnen- en buitenlandse ‘vijanden’ van de PVV als enige doel.

Veel erger dan het misbruik dat de PVV maakt van de vrijheid van meningsuiting zijn de brutale blokkeringen daarvan. Er staan mij uit eerdere tijden geen voorbeelden bij, maar de laatste tijd is de Partij voor de Vrijheid aardig op dreef. Met goedkeuring van de PVV probeerde men Thomas von der Dunk de mond te snoeren. De herdenkingslezing van Rob Riemen had volgens de PVV niet gemogen. En de meest recente scène in dit verhaal van oppressie stond in de krant van maandag 9 mei jl. De PVV wil dat Karel Kanits zijn gage voor zijn schnabbel op het Haagse bevrijdingsfestival terug geeft. Want hij heeft iets gezegd wat de PVV niet bevalt. Mijns inziens is het wel duidelijk. Als we ooit de PVV in de regering krijgen, wordt het druk voor de RVD. Partijpropaganda van de PVV het land inzenden en tegenstanders de mond snoeren.

Opportunistische uitspraken en inconsistentie zijn geen politieke zonden. Maar de Partij voor de Vrijheid is wel de brutaalste contradictio in terminis die er in Den Haag meespeelt. Met haar misbruik van het vrij woord en pogingen vrij spreken in te perken is de PVV wel de gevaarlijkste partij voor de vrijheid, die ooit voet op het binnenhof heeft gezet. Op de NSB na dan, want de PVV is (nog) niet de NSB.