Je overkomen op Facebook wordt, of je het nou wilt of niet, steeds belangrijker. Als je solliciteert, gaat hospiteren, of gewoon een goede ‘eerste’ indruk wilt maken op een nog onbekend iemand; reken maar dat de betrokkenen even je profiel langsgaan of alles wel in orde is met de persoon met wie ze te maken krijgen. Maar hoe zorg je er nou voor dat je op je Paasbest overkomt op je vrienden en, misschien nog belangrijker, je potentiële nieuwe netwerkje? Hier 10 Gouden Tips, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

 

Profielfoto

We beginnen meteen bij het belangrijkste onderdeel van je hele Facebookprofiel. Uit eyetrackingstudies, waarin bijgehouden werd waar de blik van participanten op rustte tijdens het bekijken van een Facebookprofiel, bleek dit onderdeel steevast het eerste te zijn waarnaar gekeken werd.

Tip 1: Leg je leven vast op foto, en laat anderen dit waarderen.

Zorg ervoor dat op je profielfoto iets van wat je bent, en wat je doet in beeld brengt (‘sociale aanwijzingen’), en niet slechts een gezicht met zwarte achtergrond. Mensen met sociale aanwijzingen binnen de profielfoto worden zowel sociaal als fysiek aantrekkelijker beschouwd. Daarnaast speelt het commentaar en de waardering van anderen op de foto een grote rol in de aantrekkelijkheidsbevinding. Mensen gaan in hun beoordeling over jou eerder af op reacties die door anderen gegeven zijn, dan informatie die je over jezelf geeft.

Tip 2: Lach royaal en kijk in de camera

Zet je breedste en mooiste lach op tijdens de flits van de camera (op voorwaarde van tip 3)! Deze lach hangt samen met de levenstevredenheid van de persoon, en zo wordt dat ook ingeschat door het publiek; hoe blijer, hoe gelukkiger. Speel het spel mee. En kijk niet weg van de camera; doe niet alsof je ergens in de verte in het prachtige uitzicht ergens een sneeuwuil ziet vliegen. De bezoekers van jouw profiel zijn juist geïnteresseerd in jou; door je blik recht in de camera te houden krijg je zelfs een sterker sociaal netwerk. Mensen kijken nou eenmaal graag naar gezichten, en dan het liefst nog naar een gezicht dat ze aankijkt.

Tip 3: Vrouwen; wees gelukkig. Mannen; kijk trots

Toch is onvoorwaardelijk lachen niet  helemaal aangeraden. Tenminste, niet als je de beoordelingen van vrouwen over mannen raadpleegt. Vrouwen kunnen zelfs afknappen op mannen die te breed in de camera lachen. In plaats daarvan worden mannen die juist trots in de camera kijken, als aantrekkelijkst door het andere geslacht beschouwd. En zelfs humeurige en beschaamde emoties op de foto worden bij mannen aantrekkelijk bevonden. In ieder geval nog steeds een stuk beter dan een Lulletje Rozenwater die alles weg denkt te kunnen lachen. Bij vrouwen is het anders; vrouwen zijn juist het aantrekkelijkst als ze gelukkig in de lens kijken. Lachen is bij vrouwen dus wel aangeraden.

 

Posts

Gezien mijn vorige artikel op mijn blog over de Onuitstaanbare Facebooktypes kan je een beetje tactisch inzicht hierbij wel gebruiken. Door Facebook is van miljarden gebruikers bijgehouden welke berichtsinhoud ( de woorden in het bericht)  de meeste, en de minste waardering kregen. Put je voordeel uit dit extensieve onderzoek, hou je aan de volgende tips als je de volgende keer wat post, en je zult op handen worden gedragen.

Tip 4: Verwijs naar vrienden, hou de tijd achterwege.

Hoe zorg je ervoor dat mensen vriendjes met je willen worden, in plaats van dat je wanhopig iedereen zelf toevoegt? Ofterwijl; wat zijn de verschillen in posts tussen mensen met veel Facebookvrienden en weinig Facebookvrienden? De populairderen verwijzen meer naar anderen (taggen). Ook gebruiken ze het woord “jij” vaker, en wordt er meer gerefereerd naar sport en muziek. Hoe breder het netwerkje, hoe minder er ook werd gepost over familie, en hoe minder tijdverwijzingen (zoals vandaag, morgen) er in de berichten zaten.

Tip 5: Hou het lang en positief, en wees niet slaperig.

Dit zal niet als een verrassing komen; status updates met positievere woorden ontvangen meer likes. Zet je depressieve gedachten dus niet online! En wees daarnaast niet te zuinig met je woorden. Er is een duidelijk positief verband gevonden tussen de lengte van je bericht en het aantal likes; zuinig zijn hoeft niet. Wat minder gewaardeerd wordt, maar toch veel gezien in Social Medialand; berichten over slaap. Altijd al afgevraagd hoe het komt dat je geen likes of reacties kreeg op je bericht? Je zet overal in dat je zo moe bent!

 

Vrienden

Als je de laatste tips van dit artikel hebt gelezen, zul je wel wat voorzichtiger zijn met iedereen zomaar vriendschapsverzoeken doen!

Tip 6: Zoek knappe, aantrekkelijke vrienden uit

Haal je vriendenlijst er eens bij; tijd voor een selectieronde. Hou de knapperds te vriend en verwijder de mindere goden. En maak vriendjes met nieuwe knappe mensen. Het is even door de zure appel heen bijten, maar dan heb je ook wat; iemand met knappe, aantrekkelijke vrienden wordt namelijk zelf ook als (sociaal) aantrekkelijker, en eerder als een potentiële vriend, gezien.

Tip 7: Maak veel vrienden, maar niet te veel

Degenen met grotere netwerkjes aan vrienden worden als aantrekkelijker beschouwd en je eigen beschouwde tevredenheid wordt, naarmate je online netwerkje groeit, groter. Ook zorgt een grotere Facebook-vriendenclique logischerwijs voor meer likes en reacties op je goedbedoelde berichtjes die je met iedereen wilde delen. Maar, let op; voeg niet alles wat los en vast zit toe op Facebook, want een te groot netwerkje zorgt voor argwaan. Dan komen er vragen op als; ‘heeft ie geen echte vrienden?’; ‘zit ie alleen maar achter de computer?’.  Een limiet aan vrienden wordt niet genoemd; er wordt blijkbaar aangenomen dat men zelf wel weet hoe obsessief men bezig is.

 

Zo, je weet wat je te doen staat voor je volgende sollicitatie of hospiteeravond. Ze houden je in de gaten! En o wee; nog één keer iets over ‘slaap’ berichten, en je staat er alleen voor.