ROOD Utrecht, jong in de SP, heeft de huurders van de Utrechtse huisjesmelker Chang georganiseerd om samen bij de Huurcommissie een huurverlaging te eisen. Peter is de eerste van hen die een bindende uitspraak heeft gekregen. Hij betaalt met terugwerkende kracht € 175,-, in plaats van € 400,- per maand. Binnen korte tijd zullen meer uitspraken volgen.


In november begon ROOD Utrecht, jong in de SP, met het organiseren van de bewoners van Nederlands beruchtste huisjesmelkster: de Utrechtse mevrouw Chang. Zij laat haar huurders wonen in kleine, slecht onderhouden kamers, voor te veel geld. ROOD riep de jongeren op om een huurverlaging te eisen bij de Huurcommissie.


De eerste uitspraak van de Huurcommissie is nu bindend; mevrouw Chang had acht weken om bezwaar te maken maar heeft dit niet gedaan. Haar huurder Peter betaalde eerder € 400,- per maand. De Huurcommissie heeft echter gesteld dat de wettelijke maximale huur voor zijn kamer € 175,- per maand is. Daarnaast is mevrouw Chang ook gestraft voor het slechte onderhoud van haar huis: een luik naar de kruipruimte was kapot en veroorzaakte een gevaarlijke situatie. Zolang dit gevaar bestond, werd de huur met nog eens 60% verlaagd. Inmiddels is het luik gerepareerd maar tot en met mei betrof de huur van Peter dus € 70,- per maand. Peter woont sinds oktober in het huis van mevrouw Chang en krijgt alle teveel betaalde huur terug. Peter: “Als we al het geld dat mevrouw Chang mij schuldig is verrekenen, kan ik tot januari gratis blijven wonen!”

Heb je zelf problemen met je huisbaas en wil je hier wat tegen doen? Kijk voor meer informatie en tips op de website van het Huurteam Utrecht of Melkpunt.nl. Helaas neemt het Huurteam op het moment geen nieuwe aanmeldingen meer aan, meer informatie daarover vind je hier. Voor moeilijkere vragen kan je natuurlijk altijd mailen naar ROOD Utrecht.