Veertiende MidZomerGracht festival

in teken van debat en cultuur

 

Het jaarlijkse Utrechtse MidZomerGracht festival is dit jaar van 12 tot en met 20 juni. Verspreid over het centrum zijn er tientallen activiteiten die in het kader staan van seksuele diversiteit: debat, cultuur, feest, sport, in- en ontspanning. Dagelijks biedt het programma een ruime keuze.

 

Het MidZomerGracht festival presenteert de homocultuur in brede zin. Het is een jaarlijks terugkerend, tiendaags evenement in de binnenstad van Utrecht, bedoeld voor homo- en biseksuele mannen en vrouwen en transgenders, maar nadrukkelijk ook voor hetero’s. Dat is de reden waarom het MZG festival elke editie weer een open karakter wordt meegegeven. Iedereen moet zich vrij voelen bij een of meer onderdelen een kijkje te komen nemen.

Het MidZomerGracht festival streeft naar een maatschappij die positief staat ten opzichte van seksuele diversiteit; dat iedereen - homo’s, lesbo’s, biseksuelen, transen - zichzelf dúrft te zijn (emancipatie[1]) en dat ook mógen zijn van anderen (integratie[2]).

 

Dit jaar is het programma weer bomvol met uiteenlopende activiteiten. Een paar onderdelen lichten we er hier uit.

Debat en discussie. Van maandag tot zaterdag zijn er in het Werftheater en in de Dom debatavonden. Homoseksualiteit en religie op dinsdagavond in de Dom. Hoe gaan de Utrechtse politieke partijen om met de (seksuele) diversiteit? Wat betekent het als je in een verkeerd lichaam bent geboren? Hoe staat het met de seksuele vrijheid in Albanië?  Dit zijn thema’s die aan de orde komen in het Werftheater. Hoe ga je om met je ‘anders’ zijn als je van allochtone afkomst bent?

Cultuur. Een reeks van galeries heeft exposities ingericht onder het thema (seksuele) diversiteit. Bioscoop ’t Hoogt draait films in het kader van de Gay Summer Tour. Boekhandel Savannah Bay en uitgever LaVita Publishing organiseren de literaire zondag; ’s middags de ‘Tea Party’ en ’s avonds ‘Uit de boekenKast’. Een keur van auteurs en muzikanten geven presentaties.

Feest. De hele week zijn er verschillende feesten, het traditionele feest op de Oudegracht en het MegaPANN-feest spannen daarbij de kroon.

… en er is nog veel meer. Sporten, dansen, tantra, wandelen, zingen en meer. De Annie Brouwer-Korfprijs wordt voor de vierde keer uitgereikt aan een man, vrouw of organisatie die zich bijzonder inzet voor emancipatie en integratie op het gebied van seksuele diversiteit.

 

Meer informatie over het MidZomerGracht festival vindt u op www.midzomergracht.nl.

 



[1] Emancipatie: bevrijding van wettelijke, sociale, politieke, morele of intellectuele beperkingen, toekenning van gelijke rechten, gelijkstelling voor de wet; streven naar gelijkgerechtigheid. (Van Dale)

[2] Integratie: het als gelijkwaardig opnemen van een bevolkingsgroep. (Van Dale)