Vandaag gaat de vijfde editie van het Nederlands Online Film Festival (NOFF) van start op YouTube. Het NOFF is de online competitie, onderdeel van het Nederlands Film Festival, van korte films tot tien minuten in de categorieën fictie, documentaire en de nieuwe categorie videoclip Een online promo met daarin actrice Anna Drijver, vetter dan ooit, jaagt de start van het NOFF 2010 aan. 

Het NOFF heeft dit jaar, in samenwerking met MTV, de categorie videoclip toegevoegd. In Nederland worden veel mooie videoclips gemaakt door bekende artiesten en musici die nog niet zijn doorgebroken en het internet gebruiken als kanaal om een publiek te vinden. Dit zijn videoclips die vaak méér behelzen dan een bandje dat voor de camera staat te playbacken; cinematografische pareltjes, die meer aandacht verdienen, ook binnen de filmwereld. Voor de documentaire categorie gaat het NOFF ook dit jaar weer een samenwerking aan met Holland Doc 24, het digitale documentairekanaal van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het NOFF nodigt filmmakers uit hun korte films voor 10 augustus in te sturen. 

De samenwerking met YouTube, die het NOFF sinds 2008 is aangegaan, wordt in 2010 voortgezet. Filmmakers kunnen hun films op eenvoudige wijze via YouTube uploaden en de geselecteerde films zijn weer te bekijken op het NFF-kanaal op YouTube: Vorig jaar werden er 218 films ingezonden en uiteindelijk 96 films geselecteerd. 

Met ruim 16 duizend stemmers en 3 miljoen views in 2009 is het NOFF zeer succesvol te noemen. Op het NFF-kanaal verschijnt iedere maand een nieuwe videocolumn van een film- of internetprofessional. De eerste column is van Sara Pollack, Manager of Film & Animation van YouTube. In de video gaat ze in op het internet als succesvol distributiekanaal voor films. 

Een vakjury van film- en internetprofessionals bepaalt de winnaars van de NOFF Fictie Prijs, de Holland Doc 24 Documentaire Prijs en de MTV Videoclip Prijs. Het Nederlandse publiek kiest de winnaar van de NOFF Publieksprijs in september 2010 op basis van stemmen die zij op YouTube uitbrengt. Het 30e Nederlands Film Festival vindt plaats van 22 september tot en met 1 oktober 2010 in Utrecht. Voor meer informatie en de NOFF-promo met Anna Drijver: www.noff.nl of www.youtube.nl/nff