Zaterdag een voorspoedige vlucht naar Kaapstad gehad. Na 11 uur in de lucht was het heerlijk om weer vaste grond onder de voeten te hebben. En dan het weer. 's Avonds nog een lekker biertje op het terras voor het slapen gaan.

Zondag was vroeg op. Om 8 uur in de bus op weg naar Houtbaai. Hier gingen we aan boord van de clipper Stad Amsterdam met nog een aantal gasten. Een werkelijk zonovergoten dag met strakblauwe lucht en niet teveel wind. Een dagje zeilen in deze omstandigheden is geen straf.

Het is bijzonder om opeens op het schip te zitten dat je iedere zondagavond op televisie ziet. Dat je even de hand schudt van Redmond O'Hanlon of met Sarah Darwin over haar ervaringen praat, lijkt de normaalste zaak van de wereld. Dat er verder ook nog een walvis langszij verschijnt en we in de haven van Kaapstad worden binnengehaald door een heuse oranje fanfare, maakt dat dit avontuur steeds meer op een droom lijkt.

Maar dat is het natuurlijk niet. We moeten niet vergeten waarom dit programma ooit is gemaakt. Een van de belangrijke redenen is het belang van wetenschap aantonen. Kijk naar de invloed die Darwin op ons denken heeft gehad. Ik realiseer mij ook dat dit voor mij ook een belangrijke reden is om hier te zijn. Ervoor te zorgen dat de scholieren door deze reis geïnspireerd raken en weer als voorbeeld voor andere scholieren kunnen dienen. Kennis heeft immers de toekomst.