2010-05-04 - Naar aanleiding van het onlangs gepubliceerde onderzoek van Hyves, besloot OnlineHuisrekening.nl nader onderzoek te doen naar het sociale leengedrag van Nederlanders. Resultaten uit het onderzoek spreken de bevindingen van Hyves tegen. De gemiddelde schuld van de gebruikers was de helft lager met 30 euro. Daarbij komt dat niet iedereen schulden heeft, waardoor de claim, dat er een sociale schuld van 1 miljard is, ook tegengesproken wordt. 

Aanleiding onderzoek
Vrienden zijn elkaar gemiddeld 62 euro schuldig. Dit publiceerde Hyves op basis van eigen onderzoek. Bovendien betalen veel schuldenaren deze schulden nooit terug. Volgens Hyves bestaat er een nationale sociale schuld van ongeveer 1 miljard euro. Het Nibud berichtte daarnaast dat het leengedrag onder studenten ook steeds problematischer wordt. Maar hoe zit het nu precies met de leencultuur in Nederland? Naar deze vraag deed OnlineHuisrekening.nl nader onderzoek en betrok hierbij 700 gebruikers. Met het sociale leengedrag wordt bedoeld geld dat mensen onderling aan elkaar lenen zonder dit contractueel vast te leggen. 

Resultaten
De resultaten verschillen behoorlijk met het onlangs gepubliceerde Hyves-onderzoek. De gemiddelde schuld was 30 euro. Ivo Hunink, een van de initiatiefnemers van OnlineHuisrekening.nl, over het onderzoek: "Dit is slechts de helft in vergelijking met het onderzoek van Hyves. Bovendien zou iedere Nederlander een schuld hebben, zo luidt hun bewering over de nationale sociale schuld van ongeveer 1 miljard euro. Uit onze gegevens blijkt dat niet iedereen, maar 85% van de gebruikers een schuld heeft. Er zijn ook mensen die vooral geld voorschieten." Op basis van deze gegevens lijkt de beweerde ´nationale sociale schuld´ een stuk lager dan één miljard euro. 

Leengedrag
Uit het onderzoek blijkt dat een gemiddelde gebruiker bij ruim drie openstaande kostenposten betrokken is. Bij iedere kostenpost zijn ongeveer vier personen betrokken. Het gemiddelde schuldaandeel in gezamenlijke kosten bedraagt 8,40 euro. "Dit betekent dat de voorschieter per kostenpost van gemiddeld drie mensen geld terugkrijgt. Binnen de kortste keren is het haast onmogelijk om de gemaakte kosten nog eerlijk te verdelen. Daarbij vinden sommige mensen het moeilijk anderen te herinneren aan hun openstaande schulden. 70 procent van de ondervraagden gaf aan moeite te hebben om groepsgenoten met schulden te vragen deze schulden in te lossen." 

Schulden nooit meer vergeten
Kostenposten blijven inzichtelijk wanneer je deze gezamenlijk bijhoudt. Zo raken oude posten niet vergeten en krijgen de voorschieters hun deel terug. Dit bijhouden van gemaakte kosten kan op verschillende manieren. Ouderwets op papier of in een spreadsheet, maar het kan makkelijker! OnlineHuisrekening.nl is een website om in groepsverband kosten eerlijk te verdelen. Voor jou en je vrienden een helder overzicht van alle kostenposten op een gebruikersvriendelijke website. 

 

Nooit meer onenigheid over wie wat betaalt? Klik hier om als eerste gebruik te maken van OnlineHuisrekening.nl!

Vraag nu gratis een huisrekening of groepsrekening aan op OnlineHuisrekening.nl