Win kaarten voor Election Night 2020 in TivoliVredenburg

Body: 

Op 3 november gaat Amerika naar de stembus voor de verkiezingen. Samen met wetenschappers, journalisten en campaigners worden deze historische verkiezingen geanalyseerd in TivoliVredenburg. Jij kan daarbij zijn want DUB mag twee kaarten weggeven!

Read in English

Het land staat onder spanning: de coronacrisis heeft zijn sporen achtergelaten in de economie en de gezondheidszorg; de aanhoudende Black Lives Matter-protesten en de hardhandige tegenreacties verdelen het land waarbij de Democraten en de Republikeinen ver uit elkaar lijken te staan. Te midden van deze onrust strijden Donald Trump en Joe Biden om het presidentschap, met campagnes zonder massabijeenkomsten maar met speeches en campagnevideo's. Wie woont er vanaf 2021 in het Witte Huis? 

Programma

Blok 1: De verkiezingen - met Bianca Pander, Markha Valenta en Madeleijn van den Nieuwenhuizen
Hoe zijn deze, door de pandemie beïnvloede, verkiezingen verlopen? Wat waren de meest opvallende momenten, welke thema's leven er het meest bij de kiezers en hoe is de situatie in de swing states? In dit blok bespreken we de campagnes, de kandidaten en de kiezers.

Blok 2: De verdieping - met Maarten Zwiers en Dan Hassler-Forest
In dit blok gaan Maarten en Dan dieper in op respectievelijk de wortels van het trumpisme en de invloed van complotdenkers. Wie was de Democratische (!) presidentskandidaat die eind jaren '60 de weg voor Trump bereidde? En waarom hebben aanhangers van twijfelachtige theorieën meer invloed dan je denkt?

Blok 3: De toekomst - met Maarten Kolsloot, Peter Trubowitz en Karlijn van Houwelingen
In dit blok kijken we naar de toekomst. Wat zijn de grootste uitdagingen waar de nieuwe president voor staat en wat kunnen we van hem verwachten? Of überhaupt: van de uitslag en de eventuele controverse daarover? En trouwens, is er al een interessante exit poll binnen?

Sprekers:
Maarten Zwiers - Maarten is docent American Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is is gespecialiseerd in politieke geschiedenis en regionale cultuur, vooral met betrekking tot het Zuiden van de VS. Hoe legde de Democratische presidentskandidaat George Wallace het fundament voor de retoriek van Trump?

Dan Hassler-Forest - Dan is als cultuur- en mediawetenschapper verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceert over populaire cultuur, zoals media, films en comics en hun relatie tot actuele politiek-maatschappelijke vraagstukken. Wat is de invloed van complotdenkers en hun gevecht tegen de 'mainstream media' op de verkiezingen?

Bianca Pander - Bianca is Amerikanist en directeur van campagnebureau BKB. Ze studeerde in Groningen en Arizona, was vrijwilliger voor de campagne van John Kerry in 2004 en bezocht daarvoor en nadien talloze Amerikaanse verkiezingsbijeenkomsten. Bianca is regelmatig te horen in de media om de presidentscampagnes te becommentariëren. 

Maarten Kolsloot - Maarten is journalist (sport)journalist, spreker, Amerikadeskundige en honkbalgek. Samen met Victor Vlam schreef hij het boek Trump is niet gek (2019) en eerder Zo word je president (2012). Maarten was Amerika-correspondent voor Het Parool en het ANP. Hij is een veelgevraagd commentator voor de Amerikaanse verkiezingen bij o.a. Radio 1, BNR en Spijkers met Koppen.

Madeleijn van den Nieuwenhuizen - Madeleijn is rechtshistoricus en mediacriticus. Momenteel werkt ze als Fulbright PhD-kandidaat aan de City University of New York, waar ze onderzoek doet naar rechtsgeschiedenis en politieke corruptie. Ze is geïnteresseerd in machtsverdeling, geldstromen en (on)gelijkheid. Op haar Instagram-account @Zeikschrift stelt Madeleijn misstanden in de Nederlandse media aan de kaak. 

Markha Valenta - Markha is universitair docent aan de Universiteit Utrecht. Vanuit haar achtergrond in Amerikanistiek doet ze onderzoek naar diversiteitsvraagstukken, in relatie tot globalisering en kolonialisme, met name in de Verenigde Staten, Nederland en India. Hoe kunnen minderheden, bijvoorbeeld religieuze minderheden of mensen van kleur, hun positie verstevigen en hoe ziet hun relatie met het establishment eruit?

Peter Trubowitz (online) - Peter is directeur van het US Centre aan de London School of Economics en hoofd van het departement voor Internationale Betrekkingen van LSE. Hij schreef verschillende boeken over Amerikaanse buitenlandse politiek. Zijn meest recente is American Foreign Policy: Theoretical Essays en Politics and Strategy: Partisan Ambition and American Statecraft (Princeton University Press).

Karlijn van Houwelingen (online) - Karlijn is sinds de zomer van 2015 correspondent in de Verenigde Staten (standplaats: New York) voor onder meer het Algemeen Dagblad. In januari 2020 verscheen haar boek Dit Is Amerika, over de rol van seks(e) en macht in het Amerika van Donald Trump. Zullen vrouwen de uitkomst van de verkiezingen bepalen?

Hosts:
Michiel Klaasen - Michiel is videoredacteur bij de NOS. Daarvoor werkte hij voor RTL Nieuws-correspondent Erik Mouthaan in New York, waar hij onder meer verslag deed van de midterm verkiezingen. 

Sophie Derkzen - Sophie is journalist en presentator met een fascinatie voor internationale politiek. Op NPO Radio 1 presenteert ze voor de VPRO Bureau Buitenland. Eerder werkte ze o.a. als (politiek) redacteur bij Vrij Nederland en gastredacteur voor de Duitse krant Die Zeit. 

Winnen
DUB mag twee kaarten weggeven voor Election Night 2020 op 3 november (aanvang 20.30 uur) in TivoliVredenburg. Mail, om kans te maken op twee kaarten, uiterlijk 29 oktober vóór 16.00 uur je naam en telefoonnummer naar dubprijsvraag@uu.nl. Winnaars ontvangen persoonlijk bericht.

Veilig en ontspannen naar TivoliVredenburg 
Geen corona-gerelateerde klachten? We ontvangen je graag! Bij al onze evenementen volgen we natuurlijk de actuele richtlijnen, en ons eigen protocol. Bij binnenkomst (met een geldig ticket) zullen wij vragen naar jouw gezondheid en die van je huisgenoten. Je kunt deze gezondheidscheck op de dag van je bezoek ook alvast online doen en bij binnenkomst je groene scherm tonen. Bereid je bezoek goed voor en lees hier wat je kunt verwachten. 

Facebook Twitter Whatsapp Mail