Winnen: Gelukzoekers op Sumatra in Stadsschouwburg Utrecht

gelukszoekers
Foto: Stadsschouwburg Utrecht

Na het succes van De Tolk van Java en Lichter dan ik buigen de makers Yara Alink, Willem Voogd, Stefan Rokebrand e.a. zich opnieuw over de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië. Geïnspireerd op de in die tijd scandaleuze romans Rubber en Koelie van Madelon Székely-Lulofs, duikt Gelukzoekers op Sumatra in een vaak geromantiseerd verleden. Een geschiedenis vol ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom, die vandaag de dag zijn sporen nog altijd nalaat.

Gelukszoekers op Sumatra
Terwijl in Europa de 'roaring twenties' hoogtij vieren, komt een jong echtpaar haar geluk beproeven op de plantage in Sumatra. Tegelijkertijd komen Roeki en Karminah hier werken, gelokt door valse beloftes. Al snel blijken zij als contractarbeiders vast te zitten in een systeem van uitbuiting en onderdrukking. Aanvankelijk gaan de rubberprijzen omhoog en feesten de bewoners erop los. Totdat de prijzen instorten. Terwijl het oerwoud wordt vernietigd – het begin van de grootschalige ontbossing die nog altijd gaande is – volgt onherroepelijk het verval van de plantage en komt iedereen bedrogen uit.

Winnen
DUB mag 2 x 2 kaarten weggeven voor de voorstelling op dinsdag 14 februari in Stadsschouwburg Utrecht. Mail, om kans te maken op twee kaarten, uiterlijk 9 februari je naam en telefoonnummer naar dubprijsvraag@uu.nl. Winnaars ontvangen persoonlijk bericht op vrijdag 10 februari. 

Advertentie