De Beschaving uitgegroeid tot klein Lowlands

Festival deBeschaving kun je wel een vaste waarde noemen binnen het Utrechtse cultuuraanbod. Het is uitgegroeid tot een soort ‘klein Lowlands’.

Een editie vol zon welteverstaan. Een welkome last-minute toevoeging op het programma dat door veel mensen als te veilig of te saai werd bestempeld. Let wel: het múziekprogramma. Festival deBeschaving biedt veel meer: literatuur, wetenschap, het NK luchtgitaar spelen (foto onder) en een rondzwervend randprogramma.

Daar leent deze setting zich ook het beste voor: rondzwerven. deBeschaving vindt plaats in de Botanische Tuinen van de UU die weer zijn gesitueerd in en om het 19de eeuwse Fort Hoofddijk. Door telkens de voetpaden rondom het fort af te lopen ga je niet alleen van podium naar podium, maar tussendoor kom je ook achter elk bamboebos, veld vol kruipplanten of pergola een installatie met flessenpost tegen, en 3D Pongspel en een hele hoop Kodakmomenten.

Als je klaar bent met rondjes lopen kunnen er bandjes worden bekeken of slechts worden beluisterd terwijl je in het versgemaaide gras en de zon ligt te chillen. Nieuwe up-and-coming bandjes zoals The Family Rain en The 1975 (foto onder) uit Engeland. Deze eersten mogen al vroeg op de dag spelen in een redelijk gevulde grote tent (deBekroning) en brengen een gedreven show vol lekker vuige bluesrock die klinkt als een kruising tussen Band Of Skulls en Cold War Kids.
Nee, dan The 1975. Deze band gaat al een aantal maanden hard in hun thuisland. Het klinkt groots en meeslepend en de zanger heeft de beste Britse snikstem die we gehoord hebben sinds The Kooks.

Ja, dat doen ze beter dan Andy Burrows. Deze troebadoer stelde onlangs nog in Tivoli teleur en gaat vanmiddag voor de herkansing. Hij heeft een paar leuke niets-aan-de-hand-liedjes, zoveel is ondertussen duidelijk, maar hij lijkt ook behoorlijk verveeld te zijn van zichzelf. Misschien wil hij zelf ook veel liever in de zon zitten, hier op het podium wil hij in ieder geval níet zijn.

Soul Sister Dance Revolution doken ook onlangs op in een verslag hier en weten tevens het publiek op deBeschaving in te pakken. Fijne, frisse en opwindende gitaarpop van een enthousiaste band. Ideaal zomerzon-luistervoer, net als Tessa Rose Jackson. Niet voor niets zat onlangs een liedje van de Nederlands-Engelse songsmid in een reclame van een Zweedse meubelgigant. Subtiele, opgewekte en catchy popmuziek die nergens té licht of inwisselbaar wordt, maar muziek die na afloop nog fijn even lijkt rond te zweven.

Maar er kan ook worden gedanst en gesprongen! Electroformatie Nobody Beats The Drum speelt een thuiswedstrijd en hoeft weinig meer te doen om het publiek aan het dansen te krijgen na het optreden van De Jeugd van Tegenwoordig. Deze rapformatie doet precies wat er van hen wordt verwacht. Ze mogen ondertussen nog een beetje klagen over het weer, maar ze balen er gewoon dat hun prominente plek op de festivalaffiche is ingenomen door de zon. Deze heeft er namelijk wel voor gezorgd dat het festival tegen de avond is uitverkocht en bovendiend is deze op het hele festivalterrein te bewonderen! De uiteindelijke headliner van podium deBeschaving.

Dit artikel verscheen eerder op www.sapsite.nl , hét magazine over cultuur en uitgaan in Utrecht!

Tags: sapsite | festival

Advertentie