Monsters in de mode

Monsters nemen het museum over! Het Centraal Museum stelt momenteel meer dan 70 monsterlijke modecreaties tentoon. Evita Bookelman van SAPsite is aanwezig bij de opening en doet (met gevaar voor eigen leven) verslag van deze griezelig goede tentoonstelling.

Arrrgh! Monsters in de mode is de nieuwste tentoonstelling van het Centraal Museum die laat zien hoe striphelden, avatars en videogamefiguren steeds vaker hun weg vinden naar de catwalk. De expositie is een initiatief van het Griekse kunstcollectief Atopos. Zij zagen hoe in de jaren negentig monsterachtige karakters hun intrede in de mode deden en zijn deze trend sindsdien op de voet blijven volgen. Na drie jaar onderzoek verscheen er een boek en ontstond het idee om een tentoonstelling aan het fenomeen te wijden. 

Na het succes in eigen land, bracht Atopos de bonte en bizarre collectie die zij inmiddels hadden verzameld naar Parijs. Ook daar trokken de kleurrijke en vaak humoristische creaties veel bekijks. De interesse van het Centraal Museum was al gauw gewekt en die besloot de tentoonstelling naar Utrecht te halen. Het museum heeft de verzameling aangevuld met stukken uit de eigen collectie, zoals een drietal vroege ontwerpen van Viktor & Rolf. Daarnaast hebben de designers Bas Kosters en Bart Hess in opdracht van het museum speciaal voor de tentoonstelling een nieuw ontwerp gemaakt.
 
In het oude Griekenland had het woord 'monster' een tweede betekenis. Die verwees naar de ander, het vreemde en het onverklaarbare. Beide betekenissen worden in de tentoonstelling gebruikt. De standaard definitie van het woord zie je terug in de zonderlinge creaties. De tweede betekenis roept met het oog op deze creaties vragen op als: zijn we bang voor de ander? Vrezen we dat wat anders is? Durven we variatie en verscheidenheid te omarmen? 

Met deze vragen als uitgangspunt is de tentoonstelling vormgegeven. Er is gekozen voor een losse stijl en rommelige opzet. De spoken, monsters en bizarre creaties staan dwars door de zalen opgesteld. Niet op een verhoging of achter glas, maar op gelijke hoogte met de bezoeker. Die wordt op deze manier uitgedaagd het vreemde te naderen en van dichtbij te bekijken. Tegelijkertijd flikkeren de TL-buizen en komen er mysterieuze geluiden uit alle hoeken. In het midden is een ruimte helemaal donker. De muren lijken te zijn opengebroken. De monsters komen eraan, arrrgh!

Arrrgh! Monsters in de Mode is bovenal een speelse en vrolijke tentoonstelling. Er zijn onalledaagse ontwerpen te zien en de opstelling is bijzonder. Niet vaak word je als bezoeker van alle kanten omringd door de tentoongestelde werken. De verlichting en maffe geluiden dragen bij aan de suggestie dat de monsters elk moment los kunnen breken om niet alleen het museum, maar ook de stad over te nemen. 

Dit artikel verscheen eerder op www.sapsite.nl , hét magazine over cultuur en uitgaan in Utrecht!

Advertentie