Nachtcollege verovert Utrecht

Nieuw in Utrecht: Nachtcollege, een maandelijkse studentenavond waar je leert dansen. Yoram van Hees bezocht de eerste twee edities in De Winkel van Sinkel.

Nachtcollege zou ‘de beste studentenavond van Amsterdam’ zijn. Afgelopen 7 november waaide deze avond voor de eerste keer over naar Utrecht om haar éénjarige bestaan te vieren. Op pakjesavond pakte de organisatie voor de tweede keer uit in de Winkel van Sinkel.

College ’s ochtends vroeg is natuurlijk het ergst. Of het nou een verplicht hoorcollege is met de taaiste stof die je echt wel moet weten voor het tentamen, of een werkcollege waarbij je daadwerkelijk iets moet dóen: niemand houdt van ochtendcollege. Nachtcollege daarentegen, is housecollege. Nachtcollege doceert dans. Één keer per maand, op de traditionele donderdag-studentenavond, strijkt de dansavond neer in het 19de eeuwse warenhuis aan de Oudegracht. Hiermee vormt het een prima alternatief voor de welbekende Pop-o-matic-dansavond in Tivoli, een paar bruggen verder.
Beter of breder
De Winkel van Sinkel wordt vanavond eenvoudig omgetoverd tot een grote dansvloer, maar het pand biedt ook de ruimte voor diegenen die even rustig ergens willen zitten, of juist hárder dansen in de kelder. Wat dat betreft is het misschien zelfs beter, of in ieder geval breder, dan de geijkte dansnacht in Tivoli. Zij die graag de studentencafé’s bezoeken of juist de donkere danskelders óf de grotere dansvloeren, komen hier allemaal aan hun trekken. Nachtcollege is op deze manier misschien wel het danscafé dat we nog niet in Utrecht hadden.

Studentikoos
En de muziek? De organisatie belooft een spannende mix van techno, tech-house en deephouse, maar zij die vreemd zijn met deze muziekstijlen hoeven niets ontoegankelijks te verwachten. De doorgewinterde Tivoli-bezoeker (zoals ondergetekende) ontwaart zelfs The Smiths’ ‘This Charming Man’ verstopt tussen de beats en vervlochten door de lasers die door de monumentale hal stralen. Zo is Nachtcollege een overkoepelende studenten-aangelegenheid (op vertoon van studentenpas betaal je ook minder); een dansfeest zowel voor de meer als de minder studentikoze types.

De derde editie van Nachtcollege vindt plaats op 9 januari. Dit artikel verscheen eerder op www.sapsite.nl , hét magazine over cultuur en uitgaan in Utrecht!

Advertentie