Download Anna Maria-klok als ringtone

Het geluid van de Anna Maria-klok van het Academiegebouw is sinds kort beschikbaar als ringtone. Klokkenluider Theo van Soest bewerkte het klokkengeluid voor de mobiele telefoon; er is een lange en korte versie die gratis is te downloaden.

In het Academiegebouw hangt in het torentje sinds het lustrum van 2011 een klok, genoemd naar Anna Maria van Schurman, de eerste vrouwelijke student van de UU. De klok was een gift van het Utrechtse klokkenluidersgilde. Hij mag alleen bij bijzondere gelegenheden gebruikt worden en alleen door een klokkenluider van het gilde worden bediend.

Eén van die klokkenluiders is Theo van Soest, in het dagelijks leven werkzaam als fysicus bij de afdeling radiotherapie van het UMCU. Toen hij dit jaar tijdens de dodenherdenking op 4 mei de klok mocht luiden, nam hij de gelegenheid om het geluid op te nemen. “Op zondag is het een rustige dag en krijg je een mooie opname. Al hoor je in het begin toch nog even een vliegtuig voorbij komen.”

Van Soest gebruikt de geluidsopnames voor het maken van een klokken-cd die het gilde regelmatig uitbrengt en om de verschillende Utrechtse klokken te laten horen bij een powerpointpresentatie. “Maar toen kreeg ik het idee om er met knip- en plakwerk een ringtone van te maken voor de mobiele telefoon. En die heb ik ter beschikking gesteld aan de universiteit.”

Er is een lange en een korte versie. Deze zijn te vinden op de site van het Klokkenluidersgilde. Daar zijn in totaal zes variaties, waaronder de totale opname, te horen. “Het bijzondere van die uitgebreide versie is dat je de omgevingsgeluiden goed hoort. Een merel bijvoorbeeld.”

De Anna Mariaklok is pas in 2011 aangebracht. Maar volgens Van Soest is hij al helemaal ingeburgerd. Het luiden van de klok past heel goed bij de dies en de opening van het academisch jaar. Eén van de speciale gelegenheden waarbij de klok ook geluid wordt, is wanneer een klokkenluider promoveert. Dat is nu al twee keer gebeurd. “Deze klokkenluiders waren buitenlandse promovendi die zich bij het gilde hadden aangesloten”, legt Van Soest uit. “De keren dat we de klok luidden, na de laudatio, paste dat bijzonder goed bij de sfeer.”

Advertentie