Leve de duurzaamheid

De qugo. Bestuurders van de HU, UU en het UMCU zouden dinsdag een testritje maken, maar haakten af bij gebrek aan media-aandacht.

Vandaag is het de tiende van de tiende: De dag van de Duurzaamheid. Ook de Universiteit Utrecht besteedt veel calorieën om te laten zien hoe duurzaam we wel niet zijn.

Duurzaamheid. Sommige mensen zien het als de uitdaging voor de toekomst. Anderen ervaren het als een leeg containerbegrip. Meer woorden dan daden bovendien. Eén ding is zeker. Je wordt er mee doodgegooid. Dat geldt zeker voor vandaag: De Dag van de Duurzaamheid.

Dinsdag maakte de Dag van de Duurzaamheid een valse start. Het busbedrijf GVU had een ‘persmomentje’ geregeld in de Botanische Tuinen. Bestuurders van de hogeschool, de universiteit en het academisch ziekenhuis zouden een tochtje maken op de energievriendelijke Qugo, een soort mengeling van een Segway en een vouwfiets. Maar helaas: de pers kwam niet opdagen en dus werd de duurzaamheidssessie op het laatste moment afgelast.

Het gaat dus bij dit soort bijeenkomsten om aandacht vragen voor duurzaamheid. Veel praten, en af en toe laten zien wat je al doet. De dag begon al vroeg in het Educatorium. Studenten bouwden een papieren boom om mensen bewust te maken van al dat papier dat verspild wordt.

Vanmiddag kunnen studenten en medewerkers met elkaar in de clinch gaan tijdens de eerste 'dUUrzame pubquiz'. Tegelijkertijd staat rector Bert van der Zwaan samen met oud-premier Jan Peter Balkenende en duurzaamheidshoogleraar Herman Wijffels in het Academiegebouw om een duurzaamheidsmanifest van studenten in ontvangst te nemen.

En er is nog veel meer. Vijftien Utrechtse organisaties, waaronder de universiteit, tekenden vandaag het EnergieConvenant Utrecht. In het convenant beloven de organisaties zich te houden aan een aantal doelstellingen om energie te besparen. Trots stuurde de universiteit vandaag een persbericht rond dat in 2011 14 procent energie bespaard is ten opzichte van 2005. 

De Universiteit Utrecht heeft duurzaamheid als een van de speerpunten. Er is een heus Utrecht Sustainability Insitute om duurzaamheid maatschappelijk op de kaart te zetten. Van dit instituut staan de hoogleraren Klaas van Egmond, Herman Wijffels (daar is hij weer) en Kornelis Blok in de Duurzame 100 van Trouw, de "lijst van duurzaamste Nederlanders". Overigens is het wel pijnlijk dat de topvrouw van het instituut, Jacqueline Cramer, dit jaar uit die top 100 is gevallen.

Dat de Universiteit Utrecht duurzaamheid zo pitcht, komt ook voort uit de magere score van de UU op de Sustainabul 2012, een lijst van alle universiteiten die gemeten zijn op duurzaamheid. Toen werd duidelijk dat de UU misschien wel duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, maar dat er weinig zichtbaar is van het beleid.

Duurzaamheid oh duurzaamheid. Hoe zinvol zijn dagen voor duurzaamheid? Kunnen de hobbyisten elkaar ontmoeten en leuke activiteiten organiseren voor 'gelovigen' onder elkaar? Of zou het echt helpen om mensen in de maatschappij van mening te laten veranderen en in hun dagelijks leven duurzamer te gaan leven? Het gevaar van de dag van de duurzaamheid is dat de bestuurder zich voor een keer met een qugo gaat voortbewegen onder het toeziend oog van de pers en de volgende dag weer in zijn auto stapt. En dan moet die pers natuurlijk wel komen. 

Advertentie