Rokende artsen niet meer welkom in het UMC

Rookreclame uit 1951.

Het UMC Utrecht verklaart de oorlog aan de rokers. Medewerkers mogen niet meer de rookruimte in en rookpauzes worden afgeschaft.

Paffende artsen in witte jassen, binnenkort zie je ze niet zo snel meer in het UMC Utrecht. Medewerkers en bezoekers mogen namelijk niet meer binnen roken.

Alleen patiënten met een rooktoegangspas mogen nog binnen roken in een daarvoor bestemde rookruimte. De zes rookruimtes voor medewerkers worden gesloten.

Ok, naar buiten dan voor een sigaretje. Maar wacht: ook voor buitenrokers worden de teugels aangetrokken. Roken bij de ingang is namelijk binnenkort alleen nog toegestaan op rookbankjes, die op minstens 30 meter van de ingang staan. Surveillanten gaan toezien dat de witte jassen op voldoende afstand roken, staat in de UMCkrant, het informatieblad voor ziekenhuismedewerkers.

En er is nóg meer tegenslag voor de rokers. Ze mogen namelijk geen rookpauze meer nemen. “Leidinggevenden staan nu nog vaak oogluikend toe dat tijdens de werktijd wordt gerookt. Dat is in de nabije toekomst alleen nog in de reguliere pauzetijd mogelijk”, zegt iemand van de werkgroep UMC Utrecht Rookvrij! in de UMCkrant.

Het roken wordt aan banden gelegd omdat het UMC Utrecht het belangrijk voor het imago vindt om als ziekenhuis het goede voorbeeld te geven.

Volgens de UMCkrant zijn er in het UMC 2500 rokende medewerkers. Om de rokers een handje te helpen hun leven te beteren, gaat het UMC binnenkort de antirookcursus Ik stop ermee aanbieden. De cursus is gratis en mag binnen werktijd gevolgd worden.

Tags: umc utrecht | roken

Advertentie