Universitaire ambtenaren te zwaar

Veel medewerkers van de Bestuursdienst van de UU kampen met overgewicht. Dat wijst een gezondheidsonderzoek uit.

De laatste wetenschappelijke inzichten zeggen dat je van een beetje te dik niet dood gaat. Maar dat zwaarlijvigheid gezond is …, dat wil er eigenlijk bij niemand in. Bij de Universitaire Bestuursdienst (UBD) denkt directeur Joop Kessels daarom na over initiatieven die zijn medewerkers gaan helpen met afvallen.

Dat dat nodig is, blijkt uit de resultaten van een gezondheidsonderzoek waar 200 van zijn medewerkers vrijwillig aan deelnamen. Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak begin deze week zorgde Kessels voor veel hilariteit door enkele uitkomsten van deze health check bekend te maken. Deelnemers zeiden weinig gezondheidsklachten te hebben, maar kampen vaak wel met overgewicht.

Gemeten naar Body Mass Index (bmi) is 65 procent van de mannelijke deelnemers en 50 procent van de deelnemende  vrouwen te zwaar. Meer dan 10 procent van de mannelijke UBD'ers heeft zelfs een fors overgewicht. Ter vergelijking: volgens cijfers van het CBS heeft 53 procent van alle mannelijke Nederlanders en 42 procent van alle vrouwen een te hoog bmi.

Veel deelnemers gaven aan zelf maar al te goed te weten dat er wel wat kilootjes af mogen. Ze willen graag afvallen en meer gaan bewegen. Mooie voornemens, vond directeur Kessels. Hij wil de UBD’ers graag stimuleren de voornemens  ook uit te voeren. Wat zijn medewerkers kunnen verwachten, kon Kessels nog niet zeggen. “Je kan denken aan activiteiten die de gezondheid en de vitaliteit van medewerkers bevorderen, zoals bewegen en sporten."

Dat de medewerkers van de Bestuursdienst niet ongevoelig zijn voor een bewustwordingscampagne bleek uit een ander project. Vergeleken bij andere onderdelen van de UU melden ambtenaren van de centrale diensten zich vaak ziek. Het afgelopen jaar bezochten alle UBD’ers een bijeenkomst over ziekte en verzuim. En dat hielp. Het ziekteverzuim daalde van 6 naar minder dan 5 procent.

DUB zegt: volgend jaar gemiddeld 3 kilo eraf.

Advertentie