Waar is Cornelis Booth?

Body: 

Ok jongens. Nu even serieus. In welke wc van welk Utrechts verenigingshuis hangt dit portret?

Ok jongens. Nu even serieus. In welke wc van welk Utrechts verenigingshuis hangt dit portret?

Als er een afbeelding van de zeventiende-eeuwse bibliothecaris Cornelis Booth uit de Universiteitsbieb verdwijnt, denk je niet dat iemand met bovenmatige bibliofiele neigingen zijn slag heeft geslagen. De UB twitterde eind vorige week het volgende bericht.

Portret 1e bibliothecaris Cornelis Booth uit eregalerij UB Uithof verdwenen #studentengrap #Boothstraat #vermist

Thu Aug 30 14:12:53 +0000 2012 from web

 University Library

@UniUtrechtLib

University Library

En ook de DUB-redactie kan niet anders concluderen dat hier sprake moet zijn van een studentengrap. Cornelis Booth was immers niet alleen bibliothecaris van de Utrechtse universiteit. Later was hij ook burgemeester van de stad. En in die hoedanigheid liet hij de dwarsverbinding aanleggen tussen Janskerkhof en Voorstraat, inderdaad: de Boothstraat.

Zonder nu met de beschuldigende vinger te wijzen, hè … , maar in en rondom de Boothstraat zitten natuurlijk wel wat studentenverenigingen en studentenhuizen met een zekere reputatie.

Navraag bij de UB leert overigens dat het ´slechts´ om een ingelijste scan van een origineel portret gaat en dat deze al enkele maanden zoek is. “Medewerkers zagen opeens een lege plek aan de muur en verder weten we helemaal niets”, meldt een woordvoerder.

De bibliotheek is nu van plan een nieuwe scan te laten maken. Een prachtige Boothzaal hebben zonder een afbeelding van de beste man aan de muur staat nu eenmaal een beetje suf. Maar ergens in een studentenhuis in Utrecht, waarschijnlijk in de buurt van het Janskerkhof naast de gejatte verkeersborden ….

 

 

Facebook Twitter Whatsapp Mail