Fietskussen vliegt studentenwinkel uit

In Kenia rijden fietstaxi’s rond waarbij een comfortabel kussen op de bagagedrager als passagierszitje dient. De twee Utrechtse studenten Robin Quax en Wouter Vink besloten de kussens in Nederland te gaan verkopen. Ze vliegen de winkel uit.

Het gekleurde kussen achterop de bagagedrager van de fiets van Wouter Vink (23) valt direct op tussen de rest van de barrels die voor de deur van nummer 69 aan de IBB geparkeerd staan. Op de tweede verdieping vind je de studentenkamer van Wouter die tevens dienst doet als kantoor van het bedrijfje BodaBoda.nl dat hij met Robin Quax (24, master Duurzame Technologie in Delft) bestiert. Samen brengen zij sinds een jaar de fleurige fietskussens uit Kenia aan de man.

Zacht voor de billen
Na de middelbare school ging Robin naar Kenia om vrijwilligerswerk te doen. Daar maakte hij kennis met de fietstaxi’s die BodaBoda’s genoemd worden. Hij sprong achterop en ondervond dat het zitje ‘fantastisch’ zit en besloot er één mee naar huis te nemen. Eenmaal aan de studie Natuurkunde in Utrecht mocht wiskundestudent Wouter achterop. Hij vond het een ‘briljante ervaring’. Geen pijn meer aan je kont, je kunt je vasthouden en je kunt ook nog eens je voeten kwijt, licht hij de voordelen toe.

Ook wildvreemden reageerde enthousiast op het fietskussen. “Normaal zeggen mensen niks als ze staan te wachten voor een stoplicht, maar ineens kreeg ik complimenten voor mijn geweldige fietskussen”, zegt hij. Daarop besloten Wouter en Robin de kussens te gaan verkopen.

Rastafa
Aan de muur van de studentenkamer hangt een fietskussen met zebraprint en een felroze zijkant. Klanten kunnen bij BodaBoda zelf een ontwerp maken en sommige van die ontwerpen vinden inmiddels in Kenia ook gretig aftrek. “Het bestverkochte model daar is die in rastakleuren”, zegt Robin.

Leren door doen
Wouter en Robin willen zelf al het werk doen: “Het bouwen van de website, de boekhouding en het genereren van aandacht Je moet het allemaal zelf uitzoeken anders leer je er niks van”, vindt Robin.

Dat ondernemen vooral problemen oplossen is, weten de heren inmiddels. Zoals toen het duo het bedrijfslogo wilden laten drukken op de fietskussens. Helaas bleek het skai slecht te bedrukken en dit leidde tot wanhoop. De twee ondernemers besloten contact te zoeken met iemand van de HKU die veel wist van stoffen. “Die persoon bracht ons uiteindelijk in contact met een folieboer en die had de oplossing. Het was een echte breinbreker”, zegt Wouter.

Een ander aspect waar Robin en Wouter veel van zeggen te leren is de communicatie. De fietskussens worden in Kenia geproduceerd Wouter: “In Kenia heeft iedereen een mobiele telefoon dus dat is geen probleem, maar toen we andere bouten wilden waarmee de kussen beter op onze bagagedragers bevestigd konden worden, werd het moeilijk.” Ze bedachten een filmstrip om stap voor stap uit te leggen wat de bedoeling was.

Spring maar achterop bij mij
Inmiddels is het doel om ten minste één kussen te verkopen ruimschoots gehaald. De teller is de 300 gepasseerd en de kussens kunnen behalve in de webshop op een stuk of vijf locaties worden gekocht. Nu gaat de meeste energie zitten in het vergroten van de bekendheid van het bedrijf, zeggen de twee.

Voor de zomer zijn ze daarvoor in Kenia geweest om foto’s en filmpjes te maken. “We gingen naar het plaatsje Busia bij de grens tussen Kenia en Uganda waar de oorsprong van de BodaBoda ligt. Om tijd te besparen stappen mensen bij het oversteken van de grens over van de bus op de fietstaxi. BodaBoda is een verbastering van border border wat de chauffeurs van fietstaxi’s naar de klanten roepen.

Via de media willen de heren de verkoop uiteindelijk stimuleren. Het plan is om met de foto’s en het filmmateriaal redacties te interesseren voor hun fietskussens. Naast twee tijdschriften besteedde De Pers en BNR al aandacht aan de fietskussens. Ook hopen ze in de toekomst nog iets te kunnen doen met rapartiest Gers Pardoel. “Hij had een hit met het liedje Bagagedrager en toen hebben wij hem een fietskussen aangeboden. Helaas was zijn fiets net gejat maar hij was wel enthousiast en heeft beloofd hem te monteren zodra hij een nieuwe fiets heeft”, zegt Wouter.

Meerwaarde
Het ondernemen is niet bedoeld om er rijk van te worden. Wouter en Robin vinden het leuk als ze de zitjes door heel Utrecht zien en er een doorlopende verkoop is die zorgt dat ze uit de kosten komen. Het is hun manier om Kenia te helpen waar het echte werk wordt gedaan.

In de toekomst willen Wouter en Robin het proces zo inrichten dat bijna alles vanzelf gaat zodat zij er geen omkijken meer naar hebben. Wouter studeerde vorig jaar af en zit tot het einde van het jaar in de Nationale Denktank. Daarna gaat hij voor McKinsey & Company werken. Robin volgt nu een master en loopt stage in een zonnecellenfabriek.

Advertentie