Maskerade 2016: Don Quichot trekt door de Utrechtse binnenstad

Maskerade 21 mei 2016
Maskerade 21 mei 2016

Een enorme stoet aan koetsen, praalwagens, paarden en verklede studenten trok afgelopen zaterdag door de stad tijdens de vijfjaarlijkse maskeradeoptocht van het Utrechtsch Studenten Corps. Het thema dit jaar was Don Quichot.

Ter ere van het lustrum van de Universiteit Utrecht én van het Utrechtsch Studenten Corps én van de Dag van het Aangespannen Paard van Diergeneeskunde, was er weer een maskeradeoptocht. De rit startte bij het University College Utrecht en liep via het Janskerkhof naar het Domplein. Voorop liepen de historische helden Don Quichot en Sancho Panza.

"De optocht is één grote samenwerking", vertelt Sybren Robijn, de president van de Utrechtweek. Tijdens elke maskeradeoptocht staat een historisch persoon centraal. In 2011, tijdens het vorige lustrum, stond Odysseus centraal. Afgelopen zaterdag was dat de Spaanse ridder Don Quichot en zijn trouwe vriend Sancho Panza. Het studentenleven is volgens de USC’ers goed te vergelijken met het leven van deze personages. Dezelfde fantasie en hetzelfde optimisme van Don Quichot brengt studenten verder tijdens hun studietijd.

De maskeradetraditie is er al sinds 1836. In die tijd waren de Utrechtse studenten nog allemaal verenigd in het USC. Zij organiseerden elke vijf jaar tijdens het lustrum van de universiteit een maskeradeoptocht door de stad. Bij zo'n maskerade werd de stad versierd, een gekostumeerde optocht gehouden en een groot schouwspel opgevoerd. De traditie is halverwege de vorige eeuw in verval geraakt. In 2006 werd deze echter nieuw leven ingeblazen en vanaf nu zal de maskerade weer elke vijf jaar worden gehouden. 

Advertentie