Combineer studeren met goed eten en sporten

Tentamens, eten en bewegen
Tentamens, eten en bewegen

Voor sommige studenten zijn de tentamens al volop bezig en andere hebben nog een week de tijd om hard te leren. De bureaustoel, koffie en afhaalpizza zijn nu je grootste vrienden; tijd om uitgebreid te koken of te sporten doe je niet. Dat zou je eigenlijk wél moeten doen!

Je dieet veranderen om beter te presteren bij je tentamens? Dat heeft geen zin, zegt voedingsexpert Eline van der Beek. Op korte termijn heeft voedsel geen invloed op je concentratievermogen of geheugen dus lekkere hapjes laten staan en overgaan op wortels, bleekselderij en komkommers is niet nodig.

Goed eten is altijd belangrijk, zegt Van der Beek. Volg de Schijf van Vijf en eet voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten. Zorg er voor dat je voldoende drinkt, maar sla niet aan de suikerhoudende frisdranken zoals Red Bull. Een betere keuze is koffie, thee of gewoon water. Voeg wat citroen toe om je water een lekkere smaak te geven, tipt ze.

Het is ook belangrijk dat je maag vol genoeg zit als je begint met studeren. Zo voorkom je storende walvisgeluiden én dat je aan het snacken slaat, waardoor je je minder goed op de stof kunt concentreren.

En beweeg! Haal even een frisse neus door de hond uit te laten of gewoon een wandelingetje te maken. Van der Beek: “Zo kun je na een lange dag even je hoofd leeg maken en je hersens ontspannen. Dat doet al gauw wonderen.”

Advertentie