File in De Uithof, een bijna dagelijkse verschijning

In de file in De Uithof
In de file in De Uithof

Optrekken, gassen, remmen. Wie met de auto De Uithof wil verlaten aan het einde van een werkdag, staat vaak en lang in de file. Het lijkt alleen maar erger te worden. DUB ging met de videocamera op pad.

Uit cijfers van de ANWB blijkt dat het verkeer steeds vaker vast staat rond Utrecht. In het eerste halfjaar van 2016 was het aantal files met 25 procent gestegen. In heel 2015 was de toename 35 procent ten opzichte van 2014. De snelwegen A27 en A28 die langs De Uithof lopen, staan in de top 10 van drukste filepunten van het land en dat merk je al op het moment dat je de campus met de auto wilt verlaten.

Volgens Floris de Gelder, managing director van het Utrecht Science Park  zal het met de komst van het Prinses Maxima Centrum, het RIVM en de uitbreidingen van de Hogeschool nog drukker worden in De Uithof. De Gelder: “Het Prinses Maxima Centrum heeft nu tweehonderd medewerkers, dat worden er achthonderd tot duizend. Daarbij komen nog 1850 mensen van het RIVM.”

Een oplossing voor de drukte op de weg is niet in zicht. Geadviseerd wordt om met het openbaar vervoer te komen of de fiets. Wie toch met de auto komt, kan deze het beste aan de rand van De Uithof parkeren in de P+R aan de oostkant van De Uithof en zijn weg vervolgen met de fiets, de bus of te voet. Vanaf P+R De Uithof is het ongeveer acht minuten lopen naar het hart van de campus.De Gelder: “Je weet dus waar je aan toe bent en mocht er een file staan dan loop je er gewoon langs.”

Een plan voor op de lange termijn is een autoluwe campus. Er worden mogelijkheden onderzocht om in Rijnsweerd een treinstation en/of busstation en nog een parkeergarage te bouwen. Maar tot die tijd lijkt er geen andere optie voor automobilisten dan in de file staan. Hoe kom je die tijd door? DUB vroeg het de automobilisten die op een drukke donderdag De Uithof probeerden te verlaten.

Advertentie