Twee studenten verkiesbaar voor de Provinciale Staten
‘Alles waar we nu het stempel crisis op zetten, is een onderwerp voor de provincie’
Noortje Flink, derde op lijst PvdA: ‘Ik wil mijn partij nog meer de groene kant op krijgen’
Croissantjes uitdelen op het IBB. Dat was één van de eerste campagne-acties van Noortje Flink, student Liberal Arts & Sciences die op plek drie van de PvdA kandidatenlijst staat. De PvdA heeft nu 4 zetels in de Provinciale Staten. “Het was interessant om te horen waar studenten zich druk over maken. Zij noemden vooral het klimaat en de woningcrisis. Veel studenten vrezen dat ze na hun afstuderen geen kans maken op de woningmarkt. Ik kon uitleggen dat dit mijn belangrijkste thema’s zullen zijn in Provinciale Staten. Zelf voeg ik daar nog vervoer aan toe. Het openbaar vervoer vanuit de regio naar de stad of het Utrecht Science Park kan veel beter. Ook dat is een onderwerp van de Provinciale Staten.”
Noortje heeft al vanaf de middelbare school een speciale belangstelling voor duurzaamheid. “Dat begon met interesse voor de weinig duurzame kledingindustrie en werd versterkt door een bijbaan in een duurzame supermarkt. Toen ik Liberal Arts & Sciences ging studeren, koos ik dan ook de hoofdrichting duurzame ontwikkeling. Als ik deze zomer mijn bachelor afrond, ga ik voor de master Law & Sustainability in Europe.”
Tijdens de opleiding werd Noortje actief bij studievereniging Atlas. “Het is heel interessant om bij zo’n studievereniging te zitten. Je raakt betrokken bij alles wat speelt. Op een gegeven moment wilde ik me verder inzetten om mijn duurzame passie te verwezenlijken. Ik ben terecht gekomen bij de afdeling Utrecht van de Jonge Socialisten, de politieke jongerenorganisatie van de PvdA. Die groep staat voor een combinatie van groen en sociaal en ik hoopte de partij nog meer de groene kant op te krijgen.”
Nu heeft Noortje zich kandidaat gesteld voor de Provinciale Staten. Wat nog wel een opgave wordt, is om de politieke bijbaan te combineren met de studie. “Ik wil na de zomer mijn master starten. Het zou fijn geweest zijn als dat dat in deeltijd had gekund, maar de pilot flexstuderen gaat waarschijnlijk niet door. Nu moet ik met de opleiding gaan overleggen hoe we dit gaan aanpakken.”
Het werk voor de Staten zal zich concentreren op de woensdag. Daarnaast moet ze als statenlid veel beleidsstukken doorlezen. Ze hoopt in de Provinciale Staten veel te kunnen bereiken. “De provincie lijkt een abstracte bestuurslaag. Maar het gaat echt om heel belangrijke onderwerpen. Zeker nu. Alles waar we het stempel crisis opplakken, komt aan de orde in de provincie. Denk aan het stikstofbeleid, het duurzaam maken van energievoorziening, het omgaan met natuur en de boeren, het bouwen van woningen en het vervoersbeleid.”
Noortje heeft al een paar keer een dag meegelopen. “Dat is goed bevallen. De discussies waren genuanceerd. Mensen van verschillende partijen zijn bereid met elkaar in gesprek te gaan om gezamenlijk tot een conclusie te komen. Bijvoorbeeld over het slavernijverleden.”
In de peilingen wordt aangegeven dat zo’n 30 procent van de stemmen naar conservatief-rechtse partijen zal gaan, zoals JA21, BBB, PVV en Forum voor Democratie. Dat baart Noortje wel zorgen. “Ik hoop natuurlijk dat de constructieve manier van samenwerken blijft. Tenslotte wil iedereen dat de wereld beter wordt. Maar er is wel een verschillende kijk op hoe je dat zou moeten aanpakken. En om je heen zie je dat er in de politiek meer polarisatie plaatsvindt. Een fel debat op de inhoud is niet erg, maar ik hoop echt dat we ook gaan werken aan oplossingen.”
Laatst deed ze mee met een debat in Overvecht bij het wijkplatform. “Je moest reageren op stellingen en ik merkte dat ik het leuk vond om mee te doen aan dat politieke spel. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk idealen verwezenlijken. Daarbij is het een kunst om jouw ideeën zo helder en goed mogelijk te verwoorden.”
Frank van Breukelen, lijsttrekker FvD: ‘Ik geloof in de ideeën van Forum’
Student Bestuurs- & Organisatiewetenschap Frank van Breukelen is al vanaf 2017 actief bij Forum voor Democratie. Toen ze hem dit jaar vroegen zich kandidaat te stellen voor de Provinciale Staten, vond hij dat wel een interessante opgave. “Tot mijn grote verrassing bleek dat ik zelfs de lijstrekker werd,” zegt hij.
De campagne voor de verkiezingen van de Provinciale Staten is gestart met een bijeenkomst van de partij waarbij ook Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen aanwezig was. “In Utrecht zal het vechten zijn voor de rechtse stem. Er is veel concurrentie met JA21, BBB, de PVV en Forum. Maar ik zie wel een verschil tussen Forum en de andere partijen. Die andere partijen zijn beleidsoppositiepartijen, wij zijn meer de oppositie van het systeem. Wij gaan niet onderhandelen over een procentje meer of minder, we willen dat een slecht voorstel helemaal van tafel gaat.”
Bij de vorige verkiezingen had Forum in de Utrechtse Staten zes zetels. Op dit moment is er geen enkele meer. De leden zijn overgestapt naar andere partijen, zoals JA21. Zij waren het niet eens over de koers van de partij en de interne conflicten. “Het was indertijd onverwacht dat we zo goed scoorden. Dat was ook een nadeel. We hadden onvoldoende tijd om een goede lijst samen te stellen. Ik hoop nu op twee zetels, drie zou helemaal mooi zijn.”
Dat Forum voor Democratie een kleinere overheid wil, minder bemoeienis van Europa en de migratie wil terugdringen, zijn zaken die hem aantrekken. In de Provinciale Staten zal hij de thema’s van Forum uitdragen. “Ik ben al bij een vergadering gaan kijken. De sfeer is gemoedelijk en luchtig. Dat is prettig. Maar ik zie ook dat de provincie te vaak het braafste jongetje van de klas wil zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om stikstof. Ik vind dat de provincie zaken meer in eigen hand moet nemen. Als ze in Leusden geen windmolens willen, dan moeten er geen windmolens komen. Ik ben zelf geen voorstander van de verbreding van de A27, en toen de provincie op duidelijke toon bezwaar maakte tegen die verbreding, kon ik dat wel waarderen. Ze ging tenminste in tegen Den Haag.”
Waarom studenten op Forum voor Democratie moeten stemmen? “Ik merk dat onze partij bij de meeste studenten niet heel populair is. Een reden om wel op ons te stemmen is dat wij af willen van de enorme groei van internationale studenten. Nederlandse universiteiten zijn primair voor Nederlandse studenten en door de komst van de internationals is er een enorme druk op de woningmarkt. Nu worden studenten in containerwoningen gestopt.”
Van een kritische houding ten aanzien van Forum of zijn persoon, merkt hij binnen zijn opleiding weinig. “Het is een hechte club hier en de meeste weten dat ik actief ben bij Forum. Dat is geen probleem. Ik ken ook meerdere studiegenoten die Forum stemmen. Maar je hebt ook contact met mensen vanuit heel andere groepen, variërend van PvdA, D66, GroenLinks tot Bij1. Dat is zinvol. Ieder moet zijn mening kunnen hebben. Ik heb wel vakken elders op de UU gevolgd. Daar merkte ik dat sommige docenten wel heel duidelijk hun politieke meningen lieten horen. Dan werd ik ook wat voorzichtiger.”
Op Twitter spraken mensen hun verbazing uit dat Frank als B&O-student gekozen had voor Forum. “Kansloos”, noemen ze dat en “Slecht voor je carrière”. Hij heeft de berichten gezien en moet er om lachen. “Ik ben niet zo’n baantjesjager zoals sommigen andere kandidaten. Ik geloof in de ideeën van Forum, zoals het streven naar een directe democratie met bijvoorbeeld gekozen burgemeesters en referenda.” Kan hij dan instemmen met de meer radicale lijn van de laatste jaren? Bijvoorbeeld als het gaat om de weerstand tegen de coronavaccinatie en de steun voor Rusland in de oorlog tegen Oekraïne? “Er is veel gebeurd de laatste jaren. Het is knap dat Baudet durft toe te geven dat hij nu anders tegen vaccineren aankijkt dan in het begin. Ik ben het ook niet met alles eens. Dat hoeft ook niet. Je groeit wel mee met de discussie. Wat ik zeker goed vind, is dat er binnen de partij een goede discussiecultuur heerst.”
Provinciale Staten
Elke provincie heeft Provinciale Staten waar gesproken wordt over het beleid op het gebied van bijvoorbeeld natuurbeheer, landbouwbeleid, woonbeleid en milieuwetgeving. Vaak voert de provincie het beleid uit dat in de Tweede Kamer is vastgesteld. De gekozen leden kiezen de Gedeputeerde Staten, het bestuur van de provincie. Daarnaast kiezen de leden van de Provinciale Staten voor de Eerste Kamer. De Provinciale Staten in Utrecht bestaat uit veertig zetels. Op dit moment is GroenLinks met acht zetels de grootste partij. JA21, CDA en D66 hebben elk vijf zetels. De PvdA vier, net als de Christen Unie. Daarna volgen de Partij voor de Dieren en Belang van Nederland met elk twee zetels. De SGP, Denk, SP, 50Plus en de Socialisten Utrecht hebben elk 1 zetel.