Beginnen aan een studie in coronatijd: 'Ik had me verheugd op de UIT-week'

Isabel: ‘Ik zing graag, volgende maand doe ik auditie bij Dekoor’

Isabel Redder (17)
Komt uit Coevorden en woont op kamers in Hilversum
Heeft dit jaar haar gymnasiumdiploma gehaald
Gaat de bachelor Taal- & Cultuurstudies doen

“Corona of niet, ik ga studeren! Dit is voor mij de ideale bachelor: het is een brede studie en ik ben goed in talen. Ik weet alleen nog niet wat ik wil worden, maar van vrienden heb ik gehoord dat de UU je goed begeleidt en je helpt keuzes te maken. Dat is één van de redenen waarom ik voor Utrecht koos. De universiteiten van Groningen en Nijmegen leken mij eerst interessanter, maar na de meeloopdagen merkte ik dat deze bachelors net niet aanboden wat ik zocht. Na een meeloopdag aan de UU dacht ik: wauw, dit is het. Een andere reden om Utrecht een kans te geven is dat vier vrienden van mij er al studeren en twee andere vrienden starten ook dit jaar.

“Tijdens de UIT heb ik ook geproefd aan roeien bij Orca. Leuk om een keer mee te maken, maar ik denk dat sportverenigingen toch niet mijn ding zijn. Mijn UIT-mentoren hebben opdrachtjes bedacht die we in groepen konden doen, zoals op de foto gaan met de Dom. Zo leer je toch alvast andere studenten kennen. Ik heb ook de digitale UIT teruggekeken om de stad en het studentenleven toch een beetje te leren kennen. Ook dat was erg tof!

“Ik denk dat veel thuis studeren best eenzaam kan worden, daarom wil ik met klasgenoten afspreken om samen te studeren. Ik ken er al vier via de Facebookgroep voor kamerzoekers. Ook heb ik me aangemeld voor studievereniging Alias. Daarnaast wil ik graag in een koor in Utrecht. Ik zing graag en als kind zong ik in het internationale kinderkoor Voices Musikschule Niedergrafschaft, waarmee ik in het buitenland heb gezongen en prijzen heb gewonnen. In september mag ik auditie doen bij Dekoor Close Harmony en misschien ook bij vrouwenkoor Medusa.

 “Sinds een paar weken woon ik op kamers in Hilversum.  Ik heb zeven huisgenoten. Drie van hen zijn ook eerstejaars. Van Coevorden naar Utrecht is minstens twee uur reizen en ik heb de chronische darmontsteking de ziekte van Crohn. Dat is een auto-immuunziekte waardoor reizen met de trein voor mij best spannend is. Over een tijdje wil ik wel in Utrecht wonen, dat is handiger met activiteiten in de avond. Ik heb al op meer dan twintig kamers in Facebookgroepen gereageerd, maar de meeste huizen willen iemand die al wat ouder is. De kamer in Hilversum kwam ik tegen via een oud-collega van mijn vader. Ik denk dat een woonplek vinden via connecties haast de enige manier is om een kamer te vinden.”


Kenrick: ‘Ik wil een nieuwe stad verkennen’

Kenrick Ye (21)
Komt uit Enschede en heeft een kamer in Utrecht
Heeft de bachelor Communication Science aan de Universiteit Twente afgerond
Gaat de pre-master Sustainable Business &  Innovation doen

“Mijn basisschool, middelbare school en bachelor heb ik in Enschede gedaan en ik ben wel toe aan een nieuwe omgeving. Utrecht is een bruisende plek en is goed verbonden met andere steden. Op de UU kan ik een deel van mijn master in het buitenland volgen en deze universiteit is veel met duurzaamheid bezig. Vooral dat laatste trok mij aan. Tijdens deze master wil ik leren hoe de aarde precies opwarmt en hoe duurzaamheid van toegevoegde waarde kan zijn voor bedrijven.

“Als de coronacrisis er niet was, had ik waarschijnlijk alsnog dezelfde keuzes gemaakt. Misschien was ik dan naar meer open dagen van andere universiteiten geweest. De open dag van de UU ging nog wel door en na mijn bezoek was ik er al van overtuigd dat ik aan deze universiteit wilde doorstuderen.

“Twee weken geleden heb ik een kamer in Utrecht gevonden. Een vriend van mij woont daar ook, we kennen elkaar al sinds de basisschool. Wanneer ik begin september naar Utrecht verhuis, kan ik beter mijn leven opbouwen in de stad en kan ik zelfstandiger worden. Ik had al een paar hospiteeravonden gehad voordat ik deze kamer kreeg en hoewel ik toen niet ben gekozen, vond ik het wel leuk om nieuwe mensen te leren kennen.

“Ik had me erg verheugd op de UIT-week, met mijn groepje had ik plannen gemaakt om samen te chillen in het Griftpark en Utrecht te verkennen. Helaas werd dit een week van tevoren afgelast. De online UIT heb ik niet gevolgd. Wanneer het academisch jaar begint spreek ik wel weer af met de mensen van mijn UIT-groepje.

“Waarschijnlijk zijn veel colleges via het internet, sociale contacten opbouwen wordt dan lastiger en dat ga ik zeker missen. Daarom ga ik misschien bij een vereniging. Ik was gitarist in een band en ik deed aan kickboksen totdat ik vorig jaar een knieblessure kreeg. Mijn knie is inmiddels hersteld en ik wil het kickboksen graag weer oppakken.”


Annelise: ‘Dit collegejaar blijf ik thuis wonen en focus me op mijn studie’

Annelise Matser (17)
Komt uit Amersfoort
Haalde dit jaar haar vwo-diploma
Gaat beginnen met de bachelor Scheikunde

“Op het vwo vond ik scheikunde een leuk vak en ik was er goed in. Daarom wil ik er graag meer mee doen. Op de UU is deze studie wat algemener en kan ik ook alfa-vakken naast deze bachelor volgen. De universiteit is dichtbij mijn huis, dus ik hoef niet ver te reizen. Ik ken al mensen die in Utrecht studeren, maar dat is niet waarom ik voor deze stad koos.

“In mijn eerste jaar blijf ik bij mijn ouders wonen, zodat ik me kan focussen op mijn studie. Misschien zoek ik daarna wel een kamer in Utrecht, het lijkt me een leuke ervaring om mee te maken omdat ik dan zelfstandiger word. Als ik op kamers ga, leen ik geld van DUO als dat nodig is. Dit jaar betalen mijn ouders het collegegeld en daarna doe ik dat zelf, want ik heb een bijbaan. Sinds vorige maand sta ik bij de gebaksafdeling van de Hema in het centrum van Amersfoort.

“Hopelijk kan ik vaak naar Utrecht komen voor werkcolleges, ik denk dat de practica sowieso op de universiteit zijn. Studeren op de universiteit lijkt me leuker dan thuis werken, dan heb je meer contact met anderen.

“Eerder deze maand deed ik mee aan de UIT, vooral om de stad, verenigingen en studentenorkesten te leren kennen, maar ook om nieuwe mensen te ontmoeten. Ik speel al twaalf jaar dwarsfluit en ik zou het graag willen spelen in een studentenorkest. Muziek maak ik het liefst met leeftijdsgenoten omdat je meer met elkaar gemeen hebt.

“De UIT was erg gezellig. Ik heb een roeiworkshop bij Triton gevolgd via mijn UIT-mentoren, maar ik ga toch liever bij een orkest. Ook ben ik tijdens de introductieweek langs de voordeuren van studentenverenigingen geweest en ik heb een stadwandeling met mijn groepje en mentorstudenten gemaakt. Online heb ik met mijn groepje meegedaan aan de pubquiz over algemene kennis. Die hebben we gewonnen.”


Olivier: ‘Ik wil graag naar de Randstad, maar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn me te groot’

Olivier Slebos (18)
Komt uit Groningen, heeft een kamer in Nieuwegein
Haalde deze zomer zijn vwo-diploma
Gaat de bachelor Bestuurs- & Organisatiewetenschap doen

“Utrecht lijkt me sowieso een leuke stad. Ik wilde graag weg uit Groningen en naar de Randstad toe, maar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn me iets te groot. Ook heeft deze studie alles wat ik interessant vind, zoals politiek, economie, sociologie en recht. Ik was gelijk enthousiast toen ik het tegenkwam op een open dag.

“Dit collegejaar heb ik twee dagen les op de universiteit, dus mijn klasgenoten zie ik regelmatig. Maar ik wil me ook aansluiten bij mijn studievereniging, een politieke jongerenbeweging of een sportvereniging om een meer sociaal studentenleven op te bouwen. Ik houd van discussiëren, maar ik weet nog niet precies wat mijn politieke voorkeur is. Ook sporten doe ik graag, vooral skeeleren. Soms doe ik thuis een work-out. Misschien ga ik bij een roeiverenging, dat lijkt me ook leuk.

“Hopelijk vind ik binnenkort een kamer in Utrecht, het is lastig en ik vind het jammer dat ik weinig reacties terugkrijg. Heel veel haast heeft het vinden een kamer niet omdat ik maar twee dagen les heb in Utrecht. Deze week verhuis ik naar mijn nieuwe kamer in Nieuwegein, vanuit daar is het makkelijker om een plek in Utrecht te vinden.

“Mijn zus studeert Geneeskunde op de UU en een paar oud-klasgenoten gaan er na de zomer ook heen. Het is fijn om al een paar mensen in Utrecht te kennen. Ik ben ook naar de UIT geweest, samen met mijn groepje heb ik de stad ontdekt en wat gedronken op leuke plekjes. Vooral de Winkel van Sinkel vind ik mooi, qua formaat en uitstraling is het bijzonder en anders dan de andere gebouwen. Dat maakt een stad leuk.

“Het was fijn om op deze manier toch in contact te komen met anderen die in hetzelfde schuitje zitten. Hierdoor heb ik er vertrouwen in gekregen dat het komend jaar wel goed komt met mensen leren kennen en een leven in Utrecht opbouwen, ondanks de maatregelen. Ik laat me er niet door uit het veld slaan. Ik heb veel zin in dit collegejaar.”

Advertentie