Bewoners De Sterren zijn feestende internationals zat
Achterin op het terrein van studentencomplex de Sterren bij Rijnsweerd-Noord wonen huisgenoten Younes en Hidde samen met nog zeven anderen op een etage in de woontoren Weegschaal. Deze ligt vlak naast de woontoren Waterman waar ongeveer honderd internationale studenten wonen die een semester in Utrecht studeren. Elk jaar komen er ongeveer drie lichtingen aan internationals binnen die de rust van de bewoners verstoren.
De kamer van student journalistiek Younes ligt het dichtst bij de woontoren met internationals. “Ze zijn altijd ontzettend luid”, vertelt Younes. “Dan kan je er gewoon niet van slapen. Zeker op de dinsdagen, dan is er club night in de Poema. Ergens tussen half 12 en half 2 gaan ze met veel geschreeuw en gegil eindelijk die kant op. En vroeg in de ochtend terugkomen gaat ook niet zonder lawaai.
Omdat de buren zo ontzettend luid zijn, heeft Younes vaker een nacht geen oog dicht kunnen doen. Ook andere bewoners van de Weegschaal hebben last van de herrie die hun internationale buren maken. Younes laat een geluidsfragment horen uit december waar een groep studenten buiten hard aan het zingen zijn. Aanspreken is vaak geen optie. “Een vorige groep internationals gooide een keer in een dronken bui fietsen van de bewoners op één grote stapel. We probeerden er toen wat van te zeggen, maar we werden bedreigd. Daarom bemoei ik me er liever niet meer mee.”
Biologiestudent Hidde is het met Younes eens. “Ze studeren hier maar een klein halfjaartje. Die korte duur is het voornaamste probleem. Nederland is voor hen een wietparadijs waar je elke avond kan stappen. Het voelt dan als vakantie. Als je die als groep bij elkaar gooit, wordt het één en al chaos.”
Het echoot enorm hier tussen de huizen
De internationale buren begrijpen dat er weleens geluidsoverlast kan zijn. “Hier in huis zijn er twee bewoners die echt veel lawaai maken,” verklaart een bewoner. “Laatst zat één van hen om 4 uur ’s ochtends buiten te huilen, ik weet verder niet waarom. Maar dat echoot enorm hier tussen de huizen, dus ik snap wel dat je daar niet van kan slapen.” Op een andere etage zegt een bewoner: “We feesten wel meer dan de Nederlanders hier tegenover, omdat we hier maar kort wonen. We willen het leuk hebben. Maar met dit koude weer zitten we veel binnen, dus veel last kunnen ze van ons niet hebben. In september waren het juist de mensen tegenover ons die bijna elke avond tot laat buiten zaten.”
Dat het huis van Younes en Hidde last heeft van een aantal bewoners van de short stay-flat die luidruchtig vertrekken of thuiskomen, wekt verbazing bij deze twee internationals. “Dat duurt maar eventjes.”
De internationale studenten zijn niet de enigen die wel eens overlast veroorzaken voor de andere bewoners. Dat begrijpen de Nederlandse studenten maar al te goed. Ook zij geven eens in het halfjaar een huisfeestje. “Maar wij, net als andere bewoners, ruimen gewoon onze troep op de volgende dag. De internationals gooien flessen naar beneden, lachen erom en laten het liggen.”
Elk jaar zitten er weer nieuwe studenten in. Dan blijf je bezig
De overlast loopt inmiddels de spuigaten uit, zegt het duo uit de ‘Weegschaal’. De internationals aanspreken op hun luidruchtig gedrag, durven ze nadat ze bedreigd zijn, niet meer hoewel ze het liefst de problemen onderling oplossen. Maar dat is lastig als je om de paar maanden kennis moet maken met weer een nieuwe groep studenten.
Hidde en Younes vinden het lastig om klachten in te dienen bij verhuurder SSH of het woonbestuur. Ze weten niet precies waar ze heen kunnen met hun klachten. “Natuurlijk heb ik wel eens gezocht naar een plek waar we overlast kunnen melden,” legt Hidde uit. “Ik dacht dat ik het misschien bij het woonbestuur kon neerleggen, maar dat leek me zinloos.” Younes: "Ik denk dat het woonbestuur er maar weinig aan kan doen. Elk jaar zitten er weer nieuwe studenten in. Dan blijf je bezig.” Hidde denkt dat een stevige briefing van tevoren de studenten al kan helpen. “Ik weet niet precies wat de SSH nu doet om nieuwe bewoners te verwelkomen, maar als ze uitleggen dat het hier bijvoorbeeld gehorig is en dat overlast niet oké is, dan denk ik dat de internationals meer rekening met anderen zullen houden.”
Ook hebben ze regelmatig nagedacht over mogelijke oplossingen om de overlast te verminderen. “Een centraal meldpunt waar we onze specifiek klachten kwijt kunnen, zou kunnen helpen,” denkt Hidde. “Of een andere manier waarop we met z’n allen bij kunnen houden hoe vaak het gebeurt. Voor ons voelt het als een structureel probleem. Op die manier kunnen we in beeld brengen hoe vaak het gebeurt. En misschien kan de SSH nadenken over het opdelen van de groep internationals. Nu zitten ze allemaal bij elkaar en trekken de luide mensen elkaar aan. Wellicht verandert de overlast als je ze anders verdeelt over het complex.”
We hebben geen signalen opgevangen over ernstige overlast of geluidsoverlast
Het woonbestuur geeft aan niets van enig overlast door de short stay-studenten af te weten. “In de zomermaanden zitten veel studenten in het gras en willen ze nog weleens troep achterlaten”, laat het bestuur weten. “Maar dat zijn zeker niet alleen internationals.” Het woonbestuur denkt dat het hen een goed idee lijkt om er eens goed voor te gaan zitten om te praten over de vermeende overlast met zowel de Nederlandse als de internationale studenten.
Ook de SSH is niet op de hoogte van enig overlast. “We hebben geen signalen opgevangen over ernstige overlast of geluidsoverlast”, vertelt een woordvoerder. “Wij staan altijd open voor bewoners die klachten hebben, het liefst zo specifiek mogelijk. Daarnaast is onze beheerder Ted al jarenlang dagelijks op De Sterren aanwezig en kunnen studenten altijd bij zijn kantoortje aankloppen met vragen en klachten.”
Een centraal meldpunt voor deze klachten is een interessant idee om te bespreken, vindt de SSH. “Juist omdat de studenten er kort zitten, kan de drempel inderdaad hoog zijn om een melding te doen. Een centraal meldpunt kan de drempel wellicht verlagen. We stimuleren uiteraard om onderling ook contact op te nemen, maar het idee van een meldpunt is zeker het bespreken waard.”
Over het herverdelen van internationale short stay-studenten heeft de SSH vaker nagedacht. “In Utrecht doen we dat op verschillende manieren. Soms wonen die studenten met z’n allen op één verdieping, zoals in De Sterren, en soms wonen ze meer verspreid door het gebouw. Aan het verspreiden van internationals zit een nadeel: het kan zijn dat je je als international minder thuis voelt als je in een huis of op een verdieping met Nederlandse studenten geplaatst wordt. Als je samenwoont met studenten die een soortgelijk programma volgen en ook maar een half jaar in Nederland blijven, maak je makkelijker contact met elkaar.”
Ik denk echt dat de short stay internationals schijt hebben aan regels
Younes en Hidde zien het meest in het idee om de beheerder in te schakelen bij overlast. Younes: “We kunnen misschien wel vaker Ted vragen om anderen aan te spreken. Hij kan dat op een vriendelijke toegankelijke manier, zonder dat het extra gedoe oplevert.”
Younes is sceptisch over het idee om de internationals die tijdelijk in Utrecht wonen niet samen in een huis te zetten. “Zelfs als je ze verspreidt, heb je nog overlast. Ik denk echt dat de short stay internationals schijt hebben aan regels. De SSH zal ze toch niet terugsturen of ergens anders neerzetten. Ze zijn er maar voor een korte tijd. Voor ons blijft de overlast zich herhalen.”
Mocht er een herverdeling plaatsvinden, willen Hidde en Younes wel een international in huis nemen. “Zolang het één international tegelijk is vind ik het prima,” vertelt Younes. “In je eentje doe je denk ik meer je best om bij de groep te horen. Als je met meerderen bent, vorm je eerder een kliekje in het huis.”
Hidde zou het niet zo erg vinden om met één of twee internationals samen te wonen. Younes heeft liever niet dat het een short stay-student is. “Maar we kunnen altijd even kijken hoe het gaat,” zegt hij voorzichtig. “Als we bij de eerstvolgende huisgenoot die vertrekt een short stay-student uitnodigen om te wonen, kunnen we eens kijken hoe dat gaat.”