Eind maart sluiten de deuren

Bye Bye Basket

The Basketbar. Foto: DUBarchief
Foto: DUBarchief

Of het nu een student is die toevallig een keer kwam binnenvallen of een vaste gast als 'de soepmeneer', The Basket is een vertrouwd gezicht voor iedereen op het Utrecht Science Park (USP). Het grand café opende de deuren in 2003, ter vervanging van café De Uithof Inn, en was in die periode lange tijd de enige plek waar mensen een biertje of wijntje konden drinken.

Officiele opening van cafe The Basket in De Uithof.Ter gelegenheid van de officiele opening vindt een baskerbaltournooi plaats. Foto: DUB archief

Officiele opening van café The Basket in De Uithof, 2003. Ter gelegenheid van de officiele opening vindt een baskerbaltoernooi plaats. Foto: DUBarchief

The Basket was door de jaren heen het decor van vele afscheids- en afstudeerfeestjes, lunches, diners en maandelijkse pubquizzen. Dankzij het basketbalveld op het dak kreeg het grand café een unieke en memorabele uitstraling. Het won zelfs de prijs voor het Beste Ontwerp van het Nederlands Architectuurinstituut. Ook was het de enige plek op het USP met een groot terras, dat door velen werd gewaardeerd. 
 

The Basketbar. Foto: DUBarchief

The Basketbar. Foto: DUBarchief

De klanten van The Basket waren altijd zeer divers. Sommige gasten hebben een heel praktische reden om The Basket op te zoeken rond lunchtijd. Zoals drie studenten van de opleiding International Business aan de Hogeschool Utrecht, die met hun docent een biertje achteroverslaan. “Het is de enige plek die voor 12 uur bier serveert”, zegt Luuk. “Andere plekken serveren pas vanaf 16 uur. Dat je hier gewoon al rustig een biertje kan komen halen, is wel fijn voor studenten.”  Iedereen moet lachen. 

Studiegenoot Gijs zegt: “Ja, hierdoor is deze plek wat spontaner dan andere plekken op de campus. Zo, dan klinkt het wat minder alcoholistisch.” Boris voegt toe: “Laten wij wel eerlijk zijn. We komen hier alleen omdat het de enige plek op de campus is waar dat kan.”  

Gijs komt weer met verzachtende woorden: “We komen hier ook voor een andere horeca-ervaring. Bij plekken als de Cambridgebar moet je aan de bar bestellen, hier komen ze het brengen. En daar kan je dan wel een panini bestellen, maar dat is het dan. Ze hebben hier een uitgebreidere kaart.”

The Basketbar. Foto: Basketbar

Foto: Basketbar

Dat The Basket gaat sluiten, maakt de studenten verder niet veel uit. Voor collega’s Sylvie, Petra en Jolanda van onderzoeksorganisatie TNO (Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek) is het erg spijtig; zij waren er regelmatig te vinden. “Het is heel jammer dat het gaat sluiten. Bij een afscheid of een andere festiviteit regelde ik hier een borrel. Het is makkelijk om hiernaartoe te lopen om even te lunchen, dat gaan we dan missen”, zegt Sylvie.

Pubquiz in The Basket. Foto: The Basket

Pubquiz in The Basket. Foto: Huub Jansen

Pubquiz
Het grand café was jarenlang op elke tweede maandag van de maand de plek van een pubquiz. Die zal niet mee verhuizen. Quizmaster Huub Jansen, die voor de laatste jaren verantwoordelijk was, bereidde de quiz altijd met veel plezier voor.

“Ik vind quizzen en presenteren leuk. Als je aan mij een microfoon geeft dan ben je hem kwijt. Zelf ben ik ook fervent pubquiz-deelnemer. Mijn vrouw zag op Facebook een oproep van The Basket dat zij op zoek waren naar een nieuwe quizmaster. ’Hee Huub, dat ben jij!’, riep ze. En toen heb ik snel een mailtje gestuurd en ben ik het geworden. Het was een pubquiz met acht rondes, met muziek en plaatjes van celebrities, enzo. Het was altijd volle bak en er hing een gezellige sfeer. We zaten er met gemiddeld achttien teams. Tagteam won bijna altijd en andere fanatieke teams als 4Spek en Bonen en 4Bacon and Beans eindigden meestal in de top 5. Veel mensen kwamen ook gewoon voor de leuk.”

Vaste pubquizgast en oud UU-medewerker Marnix van der Schilt van team Statler en Waldorf kwam langer dan zes jaar met veel passie naar de pubquiz. “De vriendin van een van mijn vrienden zei dat wij als team leken op Statler en Waldorf van de muppets. We zijn de twee oudsten van de groep dus die naam komt ook wel mooi uit. We zijn netjes maar ook fanatiek, en dan kan er soms ook flink gevloekt worden, en dat past niet perse bij de cultuur van De Uithof. Af en toe kregen we dan ook een verbaasde blik van de andere gasten.”

gastvrouw Nathalie van Asch (26) en souschef Wiwid Sasmita (45)

Gastvrouw Nathalie van Asch en souschef Wiwid Sasmita. Foto: Nathalie van Asch

 

Het team verhuist mee

Voor gastvrouw Nathalie van Asch (26) en souschef Wiwid Sasmita (45) is het sluiten van The Basket een verdrietige zaak. Beide dames werken er al jaren met veel plezier en hebben met de teamleden en de vaste gasten een warme band opgebouwd. Het hele team gaat mee naar de nieuwe locatie, waar ze hopen ook hun vaste gasten terug te zien, maar terugblikken op de tijd van The Basket vinden ze geen straf. 

Nathalie van Asch: “ Mijn moeder heeft een oproep op stagebank gevonden van The Basket, zo ben ik hier terechtgekomen. Na mijn stage ben ik hier ook blijven werken. De sluiting vind ik best emotioneel. The Basket is echt een heel groot deel van mijn leven geweest; ik werk er al sinds mijn 19de. Het typische Basket gevoel is voor mij een warm welkom en een thuis. Een vaste gast, die wij allemaal Soepmeneer noemen, komt altijd in de middag na het lesgeven een kopje soep drinken. Ik heb hem eens verteld dat we hem zo noemen, dat vond hij geweldig. Na mijn werk ga ik af en toe ook lekker met hem kletsen.”

Wiwid Sasmita, ook wel Mama Basket genoemd, vindt het jammer dat haar “tweede huis” verdwijnt. “The Basket zit in mijn hart. Dit is mijn eerste baan in Nederland. Ik ben dertien jaar geleden vanuit Sumatra naar Nederland verhuisd. Ik werk er al bijna tien jaar, ik ben bijna de oma hier.” 

“De mama van the Basket hè”, lacht van Asch.

Sasmita: “We hebben een hecht team. We maken veel grapjes met elkaar. Nathalie moet nu bijvoorbeeld opletten met haar glas Ice Tea. Als ze even niet kijkt, strooi ik er gewoon peper in”, plaagt ze. Sasmita heeft nooit naar een andere locatie gewild. “Het was hier altijd super. Sommige gasten kennen mij persoonlijk en vragen of ik hun eten naar hun tafel kom brengen. Voor een vaste gast heb ik ook zelf sambal uit Sumatra gemaakt. Hij vroeg ernaar toen ik vertelde dat ik daar vandaan kom. Een andere vaste gast zegt ook vaak: ‘Wiwid, maak maar iets.’ Sommige van hen voelen echt als familie.”

The Basketbar Foto: Beasketbar

Foto: Basketbar

Keert niet terug
Nu de renovatie van het Van Unnik van start is gegaan, moet The Basket zijn deuren sluiten. Waarschijnlijk voorgoed. Het is onduidelijk wat er gaat gebeuren met de ruimte waar het café in zit, maar marketing manager Jorg Wiedijk van Brothers Horeca Group (BHG), zegt dat het grand café hier niet zal terugkeren, het nieuwe Grand Café Living komt ervoor in de plaats. 

Eigenlijk zou The Basket al eerder sluiten, maar door verschillende vertragingen bij de bouw van de nieuwe horecagelegenheid aan de Padualaan, sluit The Basket pas eind maart haar deuren. Daarna gaat Grand Café Living open, waarschijnlijk in de eerste week van april als de bouwwerkzaamheden dan klaar zijn. Volgens Wiedijk staat de eerste week in het teken van de housewarming met dagelijks een evenement, zoals een optreden van een DJ, en wisselende menu's.

Advertentie