Datingservice Tuindorp-West complex: een onverwacht succes

Renée en Roos hadden niet verwacht dat zoveel TWC'ers van hun datingservice gebruik wilden maken. Foto's Noortje van Bentum

In eerste instantie wilden Roos en Renée een datingplatform maken om hun eigen vrienden aan de liefde te helpen. “Huisgenoten en vrienden van ons tinderden er op los, maar hadden niet veel geluk”, vertelt Rechtenstudent Roos. “We merkten dat veel mensen worstelden met daten, zeker toen de avondklok nog van kracht was. ’s Avonds afspreken werd daardoor een stuk lastiger. We dachten dat zij vast niet de enige singles zouden zijn op dit complex, en dat meer mensen op zoek zijn naar liefde of contact.”

Tijdens een quarantaine werd hun idee uiteindelijk werkelijkheid. Renée, die zelf niet op het complex woont maar bij Roos verbleef, maakte een online formulier aan en zette deze online. “De eerste dag kregen we al veertig aanmeldingen”, vertelt de student Franse Taal & Cultuur. “We dachten dat het daar wel bij zou blijven, maar de reacties bleven maar binnenkomen. Na 135 aanmeldingen vonden we het wel genoeg en hebben we het formulier gesloten, omdat we het niet meer bij konden houden.”

Tien-minuten-koppelingen
Het enthousiasme onder de bewoners bleek groter dan verwacht. Spijt hebben Roos en Renée zeker niet. “Het is vooral fijn als je een berichtje krijgt van mensen die op date zijn geweest en het echt heel erg leuk hebben gehad”, vertelt Renée. Roos vult aan: “Van sommige matches ben ik er haast van overtuigd dat ze ons op hun bruiloft nog zullen bedanken!”

Om te zorgen dat iedereen een zo goed mogelijke date krijgt, wordt er zorgvuldig gekoppeld. “We hebben samenvatting gemaakt van alle deelnemers op basis van hun inschrijfformulier”, legt Renée uit. “Daarin konden ze namelijk een kort stukje over zichzelf schrijven. Dant kijken we op Facebook of er nog aanvullende informatie op staat die relevant is voor het matchen, zoals studie of een studentenvereniging. Vervolgens kijken we welke mensen het meest met elkaar gemeen hebben. Ik gok dat we zo’n tien minuten kwijt zijn per match.”

Geweldig idee


TWC'er Daan ging voor de liefde op date, zijn huisgenoot Sanne ging voor een nieuwe vriend

Twee deelnemers die allebei gematcht zijn én ook al op date zijn geweest, zijn huisgenoten Daan (21) en Sanne (23). Daan koos voor een romantische date en Sanne koos voor het sluiten van een nieuwe vriendschap. Voor de één niet voor herhaling vatbaar, voor de ander juist een succes. Beiden vinden ze de datingservice een geweldig idee.

“Ik vind het leuk om spontaan mensen te ontmoeten, maar dat gaat nu niet zo heel makkelijk”, vertelt Sanne, student Sociale Geografie & Planologie. “Dit datingplatform maakt het weer een beetje mogelijk om anderen te ontmoeten. Dat miste ik voor corona ook wel een beetje hier op het complex en op deze manier leer je anderen in je buurt een beetje kennen.”

Vriendschap of liefde
Daan is het daarmee eens. De student Kunstmatige Intelligentie vindt het leuk om ook in deze tijd nieuwe sociale contacten op te doen. Zijn date is helaas bij een keer afspreken gebleven. Mocht er een tweede ronde komen, dan zou Daan in ieder geval wel weer mee willen doen. “Ik ben wel benieuwd of er nog wat leuks tussen zit. Op deze manier is het in ieder geval minder een vleeskeuring dan wanneer je via Tinder een match maakt. En je leert je buren nog eens kennen.”

Voor Sanne liep de date succesvoller af. “Ik bleek een match te zijn met een buurjongen die hier een paar deuren verderop woont. Ik had hem wel een paar keer langs zien lopen, maar nooit eerder mee gepraat. We hebben heel lang gewandeld en leuke, filosofische gesprekken gevoerd”, vertelt Sanne grappend. Voor hen zit een vriendschap er in ieder geval wel in.  

Volgens Sanne en Daan is het datingplatform een aanzetje tot meer onderling contact. “Je hoeft niet eens per se een date te hebben, als je maar met elkaar in contact komt”, vertelt Sanne. “Je zou ook nog een optie kunnen bieden om op zoek te gaan naar een fietsmaatje, of een wandelbuddy.” Daan: “Of als het allemaal weer een beetje mag, datediners organiseren voor huizen!”

Toekomstplannen
Sanne en Daan hebben ideeën genoeg voor eventuele vervolgstappen. Roos en Renée hadden hun handen in ieder geval vol aan de huidige lading deelnemers. Uiteindelijk zijn er zestig matches uitgerold en hebben ze berichten gekregen dat sommige koppels al een tweede of zelfs al een derde date hebben gepland. “Als er genoeg animo voor is, willen we van de zomer nog wel een tweede ronde organiseren”, vertelt Roos. “Maar voorlopig zijn we ‘uitgematcht’ en druk met de studie.”

Advertentie