De 10 meest gelezen DUB-artikelen van 2021

Fotos: Shutterstock, 123rf, Pixabay, Ivar Pel, DUB, Rathenau Instituut. Bewerking: DUB

Nummer 10
Protest tegen Camelot voor ‘uitbuiting’ Limapadbewoners

Een van de kamers in Campus 030 aan het Limapad. Foto: DUB

Zeven euro betalen om je was te kunnen doen? Bewoners van het nieuwe studentencomplex Campus 030 aan het Limapad bleken begin vorig jaar niet te spreken over hun verhuurder Camelot. Die zou te hoge huren eisen en vreemde kosten in rekening brengen. SP-jongeren steunden het protest en noemden de situatie “ronduit schandalig”. Camelot vond de kritiek onterecht.


Nummer 9
25 Onderwijsbestuurders verdienen meer dan norm; salaris UU-voorzitter Anton Pijpers het hoogst

Anton Pijpers bij de opening van het academisch jaar 2018-2019 in de Domkerk. Foto DUB

Veel onderwijsbestuurders verdienen nog steeds meer dan het maximum dat is vastgesteld voor hun instelling, zo bleek uit cijfers van het ministerie van OCW. Tien bestuurders zaten zelfs boven het ministerssalaris. Dat is mogelijk omdat ze zich zeven jaar lang kunnen beroepen op oude afspraken. UU-voorzitter Pijpers kreeg het meest van allemaal, maar zijn salaris wordt stapsgewijs verminderd.


Nummer 8
Geschrokken reacties op overlijden Melanie Peters, voormalig directeur Studium Generale

Foto: Rathenau Instituut

Vanuit de hele academische wereld kwamen er geschokte reacties op het plotselinge overlijden van Melanie Peters, in het verleden directeur van het lezingen- en debatcentrum van de UU Studium Generale. Ook in haar laatste baan als directeur van het Rathenau Instituut probeerde ze altijd een brug te slaan tussen wetenschap en maatschappij. Minister Van Engelshoven schreef over Peters: "Met haar onvermoeibare inzet en brede kennis gaf zij duiding aan actuele ontwikkelingen in de wetenschap, innovatie en technologie. We verliezen met haar een positieve en hartverwarmende persoonlijkheid.”


Nummer 7
Youtuber Milo: ‘Het is toch gek dat een klasgenoot al jaren naar je video kijkt’

Milo filmt zijn YouTube videos in zijn studentenkamer in Utrecht.

Milo ter Reegen studeert Taal- & Cultuurstudies in Utrecht, maar is vooral een bekendheid op YouTube. Honderdduizenden volgen zijn eigen kanaal met onder meer veel gamingvideo’s. Het kanaal Bankzitters waarvoor hij samen met vrienden humoristische video’s maakt over ‘random dingen’ is nog populairder. Maar wat vindt hij van de kritiek op de soms vrouwonvriendelijke toon?, vroeg DUB hem in een interview.


Nummer 6
Een verbod op liefdesrelaties tussen docenten en studenten? Het DUB-panel is verdeeld

Foto: Shutterstock

In het afgelopen jaar ging het binnen de universiteit heel vaak over de gewenste omgangsvormen. Er waren verschillende initiatieven om sociale veiligheid te bevorderen en seksuele intimidatie tegen te gaan. Een groep studenten maakte zich in de universiteitsraad hard voor een gedragscode met daarin een verbod op liefdesrelaties tussen studenten en docenten. Wij vroegen onze panelleden om hun mening.


Nummer 5
Coronacompensatie: halvering collegegeld en respijt voor jonge wetenschappers

Minister Van Engelshoven tijdens de persconferentie over het Nationaal Programma Onderwijs, screenshot

Half januari lanceerden onderwijsministers Van Engelshoven en Slob het Nationaal Programma Onderwijs, een steunpakket van 8,5 miljard. Daarmee willen zij scholen en universiteiten die door de pandemie zijn getroffen helpen. De halvering van het collegegeld voor het academisch jaar 2021-2022 was goed nieuws voor alle studenten. Daarnaast moeten studenten met studievertraging of mentale problemen extra steun krijgen vanuit het fonds. Dit najaar werd bekend hoe de UU de NPO-middelen hiervoor wil inzetten.


Nummer 4
Oproep aan studenten: laat geen honderden coronaeuro’s liggen

Horecabaan verloren door corona? Misschien kun je een bijdrage van de gemeente krijgen. Foto: DUB

Dankzij de Utrechtse student Noel kwamen ook studenten in aanmerking voor een compensatieregeling als ze door de coronacrisis inkomsten mislopen. Maar veel studenten wisten dit niet, zo was de indruk. Ze dreigden daardoor behoorlijk wat geld mis te lopen. Of studenten gehoor hebben gegeven aan de oproep is onbekend, de gemeente registreert niet of studenten aanvragen indienen.


Nummer 3
Diploma voor 1 september? Dan krijg je 535 euro terug

Afbeelding Pixabay

Ook in de top 3 van onze meest gelezen artikelen staat een stuk over financiële compensatie voor de coronaellende. Eind januari besloot minister Ingrid van Engelshoven in de buidel te tasten voor afstudeerders die door de coronacrisis mogelijk studievertraging gingen oplopen. Zij hadden niets aan een lager collegegeld, want ze waren klaar met studeren.


Nummer 2
Steeds meer studenten doen een tweede master.

foto: 123rf. Illustratie DUB

In dit artikel schreef freelancer Jane Singer over haar beslissing om na haar eerste master nóg een master te doen. Ze merkte dat ook veel andere studenten na het behalen van een masterbul nog niet klaar zijn met studeren. Zeker in coronatijd. “Als literatuurstudent leer je dat de arbeidsmarkt een verschrikkelijke plek is, waar je moet strijden voor een simpele, onderbetaalde baan. Dat heeft het voor mij wel een stuk aantrekkelijker gemaakt om nog even een omweg te nemen.”


Nummer 1
Ik wil uit principe geen prik, want ik werk liever aan een gezonde toekomst

foto's: Shutterstock. Illustratie DUB

Het meest gelezen DUB-artikel van 2021 was een opiniestuk van masterstudent Sam de Weerd. Hij legde in dit opiniestuk uit waarom hij zich niet laat vaccineren tegen corona. Zijn betoog leidde tot veel reacties, instemmende maar ook negatieve en zelfs woedende. In een eigen artikel gaf DUB-hoofdredacteur Ries Agterberg daarom antwoord op de vraag waarom DUB de het betoog had geplaatst. Twee leden van de universiteitsraad kwamen daarna met een opiniestuk waarin ze studenten opriepen juist wel een prik te halen. Een discussie die in 2022 waarschijnlijk nog zal worden voortgezet.

Welk verhaal op DUB was jouw favoriete artikel in 2021? Laat het ons weten

Lees ook welke Engelstalige verhalen op DUB het best gelezen zijn

Advertentie