De UU-lunch: 'USP' mist bakkie soep, binnenstad niet

De kantine wordt in de binnenstad niet door velen gemist, foto's DUB

Sinds dit collegejaar zijn studenten en medewerkers weer terug op de campus. En dat betekent dat velen ook weer lunchen op de universiteit. Maar er is wel het een en ander veranderd sinds Nederland in maart 2020 in lockdown ging. Verschillende kantines sloten voor maart al de deuren om nooit meer open te gaan en er kwam in de zomer een nieuwe cateraar.

In de binnenstad is het restaurant in de UB en dat in het gebouw van de faculteit Recht, Economie, Bestuur & Organisatie aan Janskerkhof gesloten. In het Utrecht Science Park zijn Restaurant Minnaert in het Minnaertgebouw, de eetgelegenheid in het Androclusgebouw, Goliath in het David de Wied-gebouw en de kleine kiosk in het Bestuursgebouw gesloten.

Veel studenten in de binnenstad staan onverschillig tegenover de sluiting van de eetgelegenheden, zo blijkt na een middagje daar rondlopen. UU’ers nemen vaak lunch mee van thuis, “omdat dit makkelijk en goedkoop is”, aldus een student. Op die manier weet je zeker dat je eten hebt, want veel studenten blijken niet goed te weten waar ze binnen de universiteit terecht kunnen voor lunch, snacks of drinken. Ook halen velen wat te eten bij de supermarkt, op het station of bij horecagelegenheden in de stad. “Als je ergens wilt lunchen, ga je op de Neude zitten of je gaat naar de eettentjes op Janskerkhof”, vertelt een student aan een tafel in de ruimte naast het gesloten uitgiftepunt bij de UB. Ook blijkt dat eerstejaars niet beter weten. Zij hebben de kantines in de binnenstad niet meegemaakt.

Een medewerker bij Trans 10 vertelt nostalgisch over De Schrans die al in 2012 werd gesloten toen de catering werd uitbesteed: “Ik neem mijn eten tegenwoordig zelf mee, maar de gezelligheid mis ik wel. Er stond altijd een muziekje aan en er waren altijd mensen.” Ook is er hier en daar een student te vinden die het jammer vindt dat de kantines in de binnenstad gesloten zijn, maar over het algemeen worden ze daar niet zo gemist. Toch krijgt de binnenstad er in 2023 weer een kantine bij als het rechtenpand aan Achter St Pieter 200 weer opengaat en de medewerkers van de faculteit Recht, Economie, Bestuur & Organisatie van de Newtonlaan terug verhuizen naar de binnenstad.

Je kon er pizza’s voor 3 euro krijgen

In het Utrecht Science Park zijn andere verhalen te horen. Op de vraag of ze de kantine mis, antwoordt een medewerker in het Kruytgebouw waar het restaurant tijdelijk is gesloten vanwege corona: “Ja ik mis mijn bakkie soep en mijn kroketje, soms een broodje. Ja ik mist het echt.” Een medewerker van de UU is het met haar eens: “Ik mis het Minnaert wel. Er was daar een uitgebreider assortiment en ook warm eten. Daar kon je even zitten. Nu moet ik terug naar kantoor lopen om mijn lunch op te eten.” UU’ers vertellen dat ze nu vaker verder moeten lopen voor hun lunch, waardoor de pauze vaak voorbij is als ze terug zijn. Daarnaast missen ze het sociale aspect, doordat ze minder makkelijk samen ergens kunnen zitten om te lunchen.

In het Koningsbergergebouw zit een groepje studenten te lunchen aan een tafel voor Spar University. Eén van de studenten wil zijn lunchervaringen graag delen en laat weten dat hij Restaurant Minnaert enorm mist. “Nu kan het niet meer, maar vroeger haalde ik eigenlijk altijd mijn lunch bij het Minnaert. Het assortiment was erg uitgebreid. Je kon er pizza’s voor 3 euro krijgen. Nu is het een grote lege collegezaal.” Een ander zegt: “Ik ga vaak naar huis als mijn meegebrachte eten op is en dat zou niet hoeven als het Minnaert er nog was.” Een student die naast haar zit, vertelt dat het fijn is als je ergens een échte maaltijd kan halen. "Als je tot laat aan het studeren bent."

Dat kan een student simpelweg niet betalen

Behalve het gemis, zijn de klachten over het assortiment van alle tijd: het moet gezonder, duurzamer en hipper. Eén student geeft aan dat er meer met trends meegegaan moet worden. Ze wil verrast worden met bijvoorbeeld meer “vegan stuff”. Een andere student wil “gewoon normaal eten". "Ik hoef niet elke keer snacks, broodjes en lekkere dingen. Het hoeft niet moeilijk te zijn.”

Ook zijn producten te duur, zeggen studenten van zowel de binnenstad als het Utrecht Science Park. Dat gaat niet alleen op voor de kantines maar ook voor de Spar University onder het Martinus J. Langeveldgebouw en zijn kiosk in het Koningsbergergebouw. “Ik vraag me oprecht af wat de doelgroep is van bijvoorbeeld de Spar University in het Koningsbergergebouw, want een student kan het simpelweg niet betalen”, zegt een student die met twee anderen in een verenigingskamer in het Buys Ballotgebouw zit.

De drie zijn duidelijk bezorgd en ook licht geïrriteerd over de kantinesituatie van de UU. Behalve dat vinden zij ook dat de kantine duurzamer kan door bijvoorbeeld meer samen te werken met lokale ondernemers. Ze vinden bovendien dat studenten "meer betrokken kunnen worden bij het creëren van goede horecagelegenheden”. Ze vertellen dat studieverenigingen studenten tegemoet proberen te komen met goedkope alternatieven zoals tosti’s, maar dat dat per vereniging vaak maar één of twee keer per week is “en dat is niet genoeg”.

Ondanks de huidige lockdown van drie weken blijven de kantines open
In de binnenstad: Espressobar Lodewijk in de UB en de kiosk aan de Bijlhouwerstraat
In het Utrecht Science Park: Café Madame Jeanette, Restaurant Educatorium, Espressobar Gutenberg, het restaurant in het Vening Meineszgebouw, Café Minnaert, Spar University Koningsbergergebouw
International Campus: Kiosk Adam Smith Hall, UCU Café

Advertentie