De Veelbelovende Vijftien van DUB 2017

Vijftien Utrechtse uitblinkers, foto's: Ivar Pel.

'Nog genoeg om van te dromen’

Waar het succes van Farmacie-studente Maryam Lyousoufi (23) vandaan komt? Hard werken, haar netwerk onderhouden en oprecht betrokken zijn bij wat ze doet. Maryam zat in het bestuur van honours-programma Avicenna en geeft farmacie-les aan leerlingen van de IMC Weekendschool, een initiatief dat kinderen uit kansarme wijken kennis laat maken met professionals. Ook publiceerde ze met medestudenten een boek over hun vakgebied, een tweede is in de maak. Als klap op de vuurpijl won ze in 2016 een Echo-award. “Toch is er nog genoeg om van te dromen. Ik hou erg van reizen en heb net een reis van zes maanden met mijn partner gemaakt. Ooit hoop ik een periode in het buitenland te werken. In een ziekenhuis, apotheek of in de farmaceutische industrie. De combinatie van reizen en farmacie lijkt me fantastisch.”

Trots op: Mijn doorzettingsvermogen Ambitie: Ziekenhuisapotheker worden. Dat is niet makkelijk, maar waar een wil is, is een weg Inspiratiebron: Mijn altijd betrokken familie Guilty pleasure: een ijskoude red bull


 

‘Gewoon is ook maar gewoon’

Tot twee jaar geleden was Jacob van de Kerkhof (21) een van de beste Nederlandse wildwaterkanoërs. Maar hij koos voor het roeien en is meteen een grote Utrechtse belofte. Tijdens de laatste Varsity zat Jacob al samen met Olympische toppers als Kaj Hendriks en Harold Langen in de Tritonboot en deze zomer gaat hij naar het WK onder de 23 in Bulgarije. Topsport combineren met een studie is niet eenvoudig. Maar Jacob wil advocaat worden en doet het selectieve Law College in plaats van de reguliere rechtenstudie. “Ik realiseer me dat ik soms genoegen moet nemen met een iets lager cijfer, maar ik wilde graag verdieping. Bovendien: gewoon is ook maar gewoon.”

Trots op: Dat ik me al in mijn tweede roei-jaar kwalificeerde voor het WK U23 Inspiratiebron: Michael van den Boogaard was mijn trainer toen ik nog kanoslalom deed. Hij was ervan overtuigd dat je altijd méér kan doen Ambitie: De Varsity winnen voor de USR Triton Guilty pleasure: Ben & Jerry's.


 

‘Ik pluis graag iets tot in detail uit’

Eva Vriens (25) kreeg eind vorig jaar een NWO-beurs voor jong onderzoekstalent. Ze onderzoekt de populaire ‘broodfondsen’ waarmee steeds meer zzp’ers onderling hun eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering regelen. De promovenda kijkt daarbij naar de succesfactoren en naar de risico’s van dergelijke samenwerkingsverbanden. Eva is voorbestemd voor het onderzoek. In haar bachelor Sociologie schreef ze als onderdeel van een honoursprogramma een verzwaarde Engelstalige scriptie. Daarna rondde ze haar onderzoeksmaster cum laude af. Ook was ze student-assistent bij twee onderzoeksprojecten. Als voorzitter van de studentgeleding in de faculteitsraad kreeg ze nog beter zicht op wat onderzoek binnen een universiteit betekent. “Al vroeg in mijn studie kwam ik erachter dat ik graag zaken tot in detail uitpluis. Binnen een promotietraject kan dat, waarschijnlijk meer dan op welke andere plek dan ook.”

Trots op: Dat ik de NWO Talent Grant heb gekregen Inspiratiebron: Muziek! Als ik echt even een middag wil schrijven ga ik voor wat meer up-tempo nummers (bijvoorbeeld van De Staat) Ambitie: Dat mijn onderzoek straks echt maatschappelijke impact heeft Guilty pleasure: Eens in de zoveel tijd de hele zondag binnen blijven en Netflix kijken.


 

‘Veel bedrijven worstelen met Snapchat’

Liam Tjoa (20) is bachelorstudent Informatiekunde en Snapchatondernemer. Liam verdiende op zijn dertiende zijn eerste geld met een eigen online maffiaspel en begon daarna een internetbedrijf. Op zijn zestiende liep hij stage bij Juramy van (ex-)profvoetballers Demi de Zeeuw, Gregory van der Wiel en Eljero Elia, bekend van de Instagramcampagnes voor het kledingmerk BALR. Na zijn eindexamen zette hij een Snapchataccount voor de NOS op en ontmoette hij Tim van der Wiel die hetzelfde deed voor platenlabel Spinnin’ Records. Samen begonnen ze GoSpooky. Nu adviseren ze grote bedrijven als Hema, MTV en CoolCat, maar ook de Rijksoverheid en muziekfestival Lowlands over het gebruik van Snaps. GoSpooky wordt door zakenbladen als Sprout en Forbes en door de marketeersstichting SAN getipt als veelbelovend. “Bedrijven worstelen met Snapchat, daar was een gat in de markt. Voor mijn studie blijft helaas weinig tijd over. Dat komt later hopelijk weer.”

Trots op: De resultaten en de vooruitgang die we het afgelopen jaar geboekt hebben Ambitie: Zo groot mogelijk worden in de wereld van marketing Inspiratiebron: De oprichter van Snapchat Evan Spiegel, hij heeft in korte tijd een sterk bedrijf opgezet Guilty pleasure: Slechte internetfilmpjes; waardeloze vlogs, goedkope edits, alles wat op Dumpert staat etcetera.


 

‘Ik ben verliefd op de stad Utrecht’

Kristina van der Molen was tot mei voorzitter van FNV Jong en het jaar daarvoor vicevoorzitter. In september begint ze met een master. Ze verwacht actief te blijven in het publieke domein. Als PvdA-lid wil ze op termijn de regionale politiek in. “Sinds ik voor mijn studie naar Utrecht ben verhuisd, ben ik verliefd op de stad.” Eerder volgde Kristina de bachelor Bestuurs- & Organisatiewetenschap en was ze een jaar voorzitter van de Utrecht Debating Society. Ze studeerde af in 2016 toen ze vicevoorzitter was van FNV Jong. Namens de vakbond zat Kristina ook in de Sociaal Economische Raad en het ETUC Youth Forum. Van 2015 tot 2017 maakte ze zich hard voor afgestudeerden die volwaardig werk deden op onbetaalde stageplekken en maakte ze van stagemisbruik een politiek item.

Trots op: De campagne van FNV Jong tegen stagemisbruik Ambitie: Belangenbehartiger zijn in de politiek, de vakbond of een ngo Inspiratiebron: De activisten van FNV Schoonmaak vanwege hun succesvolle actie voor beter loon en meer respect Guilty Pleasure: Ik hou van foute reggeaton, heerlijk die bouncende beat.


 

‘Ik voel me heel gelukkig met wat ik nu doe’

Als onderzoeker is Jochem Wijten (25) nu al succesvol. Hij won de Unilever Research Prijs voor zijn masteronderzoek naar efficiëntere opslag van zonne-energie, en werd door de UU genomineerd voor de prijs voor de beste masterscriptie. ‘Een opmerkelijk talent met grote passie voor onderzoek’, zo stelden zijn begeleiders. “Ik heb altijd doorgezet, ook toen experimenten mislukten. Ik kreeg de opmerking dat ik een goede thesis had geschreven met mislukte resultaten”, aldus Jochem. “Het is dus heel belangrijk te beseffen dat een onderzoek nooit een verloren zaak is.” Als promovendus in de vakgroep Anorganische Chemie en Katalyse zit hij goed op zijn plek. “Ik voel me heel gelukkig met wat ik nu doe. Het leukste vind ik de variatie in dit werk, het verzinnen en doen van experimenten.”

Trots op: Dat de waarde van de dingen die ik doe door verschillende instanties erkend wordt Ambitie: Met mijn onderzoek de transitie naar schonere energievoorzieningen mogelijk maken Inspiratiebron: Heb ik niet Guilty pleasure: Avatar: The Last Airbender. De getekende serie natuurlijk, ik ontken het bestaan van de verfilming.


 

‘Als jonge moeder denk je na over hoe kinderen leren’

Laura Cromzigt (24) won tijdens de Students Research Conference de jury- en de publieksprijs voor haar bachelorscriptie. Haar onderzoek naar de eigen verantwoordelijk van systemen die gebruik maken van kunstmatige intelligentie spreekt tot de verbeelding. Iedereen griezelt bij de gedachte aan kwaadaardige robots die de wereld overnemen. Laura beviel dit voorjaar van haar tweede zoon, maar gaat vanaf september weer fullspeed verder met haar premaster wiskunde waarin ze haar liefde voor logisch redeneren uitleeft. Daarna volgt een tweejarige master Science Education and Communication, en uiteindelijk lonkt er dan een promotietraject. Daarin zou ze willen onderzoeken in hoeverre kunstmatige intelligentie onderdeel kan uitmaken van het leren van kinderen. Het houdt immers niet meer op bij het rekenmachientje. “Als jonge moeder ga je nadenken over dat soort zaken, bovendien zou alles dan samenkomen: mijn bachelorthesis, de wiskunde en mijn master.”

Trots op: Dat het me lukt om als moeder van twee kinderen te studeren en onderzoek te doen Ambitie: In een positie komen waarin ik vrijuit onderzoek kan doen Inspiratiebron: Salman Khan, de grondlegger van de Khan Academy, om zijn online kennisvideo's en om zijn ideeën over integratie van technologie en leren Guilty pleasure: Gebakken banaantjes.


 

‘Ik hoef gelukkig niet helemaal om te schakelen’

Nog geen twee jaar geleden begonnen Laurens van Roomen (23) en studiegenoot Nick Kole met VR-house, een start up gespecialiseerd in virtual reality. Wat begon als een website voor VR-brillen, is nu al een full service-company waar bedrijven behalve voor voorbedrukte kartonnen smartphone-houders ook kunnen aankloppen voor content en applicaties. Denk aan 360 graden-beelden van woningen voor makelaars of aan animaties van grote machines. Laurens en Nick hebben inmiddels twee vaste medewerkers, werken samen met (ex-) studenten van design- en ict-opleidingen en staan dit jaar in de Sprout-lijst van jong ondernemerstalent. BAM, Belsimpel en de gemeente Rotterdam behoren tot de klanten. Laurens’ scriptie voor de master Sustainable Business and Innovation is iets voor in de avonduren en weekenden. “Ik kijk naar VR-toepassingen in de ouderenzorg, dus ik hoef gelukkig niet helemaal om te schakelen.”

Trots op: Alle positieve reviews van VR-House Ambitie: Groeien, zodat we straks gespecialiseerde teams in eigen huis hebben Inspiratiebron: Tom Dumoulin, om zijn doorzettingsvermogen, maar ook omdat hij zo rustig en ‘gewoon zichzelf’ blijft Guilty pleasure: Elke avond na het eten nog een bak kwark met muesli


 

‘Ik heb een rotsvast ideaal’

In haar eerste studiejaar Taal en Cultuurstudies werd Rhea van der Dong (23) gevraagd mee te doen aan een studentenpanel voor de onderwijsvisitatie. Dat beviel zo goed dat ze een bliksemcarrière universitaire medezeggenschap doorliep. Van faculteitsraad naar universiteitsraad en daarna studentlid in de begeleidingscommissie van het Strategisch Plan. Nu is ze voorzitter van de landelijke studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). “Het was nooit een bewuste overstap, maar ik heb een rotsvast ideaal dat goed onderwijs voor iedereen heel belangrijk is. Daar wil ik me voor inzetten.” Ondertussen rondt ze de master Bestuur en Beleid af. “Eerst ging mijn hart sneller kloppen voor talen en cultuur. Nu vind ik het bestuurlijke proces en hoe je tot besluiten komt interessant.” Bij het ISO wil ze er vooral voor zorgen dat alle studenten profiteren van het geld dat vrijkomt via het leenstelsel. “Het zijn spannende tijden.”

Trots op: Onze inzet voor de verhoging van de bestuursbeurzen en een notitie studentbetrokkenheid waardoor we uitgenodigd werden door de minister Ambitie: Maatschappelijke impact hebben door bij te dragen aan het verbeteren van het onderwijs Inspiratiebron: Het klasje in Nepal waar ik vrijwilligerswerk deed. Daar ervaarde ik het belang van onderwijs Guilty pleasure: Een avondje RTL 5, met een zak chips kijken naar programma's als Temptation island.


 

‘Een duurzame samenleving nastreven is urgent, maar ook complex’

Nick Bijlsma (22) staat dit jaar in de Duurzame Jonge 100, een lijst met studenten die zich inzetten voor duurzaamheid. Nick krijgt als een van de ambassadeurs van de Topsector Energie twee jaar lang een Top Talents-beurs. Dit jaar organiseert hij onder meer de Energy Innovation Talks, een evenement voor studenten en young professionals met ideeën voor een schonere energievoorziening. Daarnaast helpt Nick als Living Lab Officer van de Green Office van de UU duurzame studenteninitiatieven van de grond te krijgen. Schaken is de grote hobby van de masterstudent Sustainable Development, in het verleden was hij zelfs Nederlands jeugdkampioen. Het analytisch denken komt van pas in zijn studie. “Een duurzame samenleving nastreven is niet alleen urgent, maar ook heel complex. Als wetenschapper moet je samenwerken met andere wetenschappers, met technici, met beleidsmakers, met politici, met burgers. Maar dat maakt het juist zo interessant.”

Trots op: Mijn carrièresprong van gewone bachelorstudent naar een masterstudent met een studiebeurs die in de Duurzame Jonge 100 staat. En dat in een klein jaar Ambitie: Vooruitgang op het gebied van duurzaamheid: voor nu de energietransitie versnellen! Inspiratiebron: Barack Obama en de arts en statisticus Hans Rosling die met zijn filmpjes grote wereldvraagstukken voor iedereen inzichtelijk wist te maken Guilty pleasure: Hard meezingen met oude pop-nummers als ik in mijn eentje in de auto zit.


 

‘Ik wil anderen laten zien wat er allemaal mogelijk is’

Ze begon als kind op de mytylschool en zou het nooit verder schoppen dan een MBO-opleiding, werd haar verteld. Toch studeert Moska Hassanzai (25) deze maand af aan de opleiding Farmacie en wil ze na haar master ziekenhuisapotheker worden. Ze zit in een rolstoel door een caudaal regressiesyndroom waardoor haar onderlichaam slecht functioneert. Desondanks is ze ambitieus en blijft ze doorzetten. “Mijn eigen beperking gebruik ik als motivatie om anderen te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Zo wil ik het beeld van mensen in een rolstoel verbeteren.” Naast haar studie zit ze in het bestuur van Stichting Nang die hulp biedt aan Afghanistan. Verder schrijft ze artikelen voor het patiëntenblad Wervelingen. Daarnaast doet ze nog elke week aan rolstoelhockey en reist ze over de hele wereld. Ook was ze dit jaar genomineerd voor de ECHO Award.

Trots op: Alles uit het leven halen wat er uit te halen valt Ambitie: Mezelf blijven ontwikkelen en werken in het ziekenhuis Inspiratiebron: Esther Vergeer, voormalig rolstoeltennisster en breed georiënteerde zakenvrouw Guilty pleasure: Gossip Girl bingewatchen


 

‘Dat gaat je niet lukken, kreeg ik te horen’

Zijn scholierenbijbaan in een verzorgingstehuis triggerde Antoine Steenkamer (24) om activiteiten te organiseren voor oude mensen. “Wat ze voorgeschoteld kregen was veel van hetzelfde en bovendien bleek dat ze contact met jongeren leuk vonden.” Zo kwam de masterstudent Onderneming & Recht op het idee om de stichting SpelenderGrijs op te richten, een club die ervoor zorgt dat studenten colleges geven in een tehuis voor oude mensen. “Dat gaat je niet lukken”, kreeg Steenkamer te horen. Dat liep anders. Hij startte in september 2015 met een paar mensen het initiatief. Nu is het een goedlopende sociale onderneming met een landelijk team en regionale afdelingen in zeven steden. Vele studenten en ook artiesten nemen deel en krijgen ook betaald voor hun werk. Vorig jaar werd Antoine beloond met de UU-prijs voor bijzondere bestuurlijke en maatschappelijke verdiensten.

Trots op: Het realiseren van het idee SpelenderGrijs Ambitie: Kijken hoe we dit concept nog verder kunnen ontwikkelen Inspiratiebron: Mijn opa, die was ook ondernemer Guilty pleasure: Marco Borsato.


 

'Zolang ik me kan herinneren ben ik maatschappelijk betrokken'

Susanne Schilderman (24) is het jongste raadslid van Utrecht. “Al zo lang ik me kan herinneren ben ik maatschappelijk betrokken”, vertelt ze. Ze begon op haar veertiende met vrijwilligerswerk bij een jongerencentrum en werd op haar zestiende lid van D66. Van de Jonge Democraten was ze landelijk bestuurslid, om zich vervolgens kandidaat te stellen voor de gemeenteraad. Daar bekommert ze zich onder andere om privacyonderwerpen. “Als gemeente willen we strenger zijn dan wat er nu moet vanuit de Rijksoverheid. Privacy waarborgen staat op één. Je moet het zien als gegevens van mensen die je geleend hebt, dus moet je er extra voorzichtig mee omgaan.” Met het schrijven van haar scriptie over belastingconcurrentie tussen overheden, hoopt ze deze zomer haar master Economic Policy af te ronden. Hiervoor deed ze de bachelor Bestuurs- en Organisatiewetenschap in Utrecht en een deel van de bachelor Economie en Bedrijfseconomie in Amsterdam. In de politiek hoopt ze te kunnen gaan zorgen voor betaalbare woningen voor jonge mensen: “Je ziet de huur- en koopprijzen nu alweer ontzettend stijgen.”

Trots op: Alle jonge mensen die de stap durven zetten om de stad te vertegenwoordigen Ambitie: Minister-president van een Verenigd Europa worden Inspiratiebron: Femke Halsema; inhoudelijk sterk maar ook menselijk en leuk Guilty pleasure: ABBA


 

'Ik vind het leuker om muziek te maken en te ondernemen'

Lodewijk Fluttert (25), alias dj Bakermat, draait in clubs en op festivals over de gehele wereld. In New York, Parijs, Londen en Sao Paulo gaf hij zijn eigen 'The Circus'-concerten in een grote tent voor zo’n zesduizend bezoekers. Dit jaar is zijn combinatie van deep house en jazz te horen op Pukkelpop, Sensation (voorheen White) en het Hongaarse Sziget-festival. Lodewijk/Bakermat maakte naam met de single One Day waarin hij de I have a dream-speech van Martin Luther King verwerkte. Andere tracks werden gebruikt voor tv-commercials in de VS voor onder meer de National Footbal League (NFL). Zijn studie Algemene Sociale Wetenschappen brak hij in het derde jaar noodgedwongen af vanwege de strenge aanwezigheidseisen. Wat sporters wel mochten, kreeg hij als artiest niet voor elkaar. “Het papiertje heb ik nu niet gehaald, maar de kennis neem ik mee. Ik vind het leuker om muziek te maken en te ondernemen met mijn eigen label Big Top Amsterdam.”

Trots op: Mijn zus. Ze is een supertalent, ik geloof heilig dat ze de jongste Nederlandse rechter ooit wordt Ambitie: Op topniveau blijven presteren en me blijven ontwikkelen, ook buiten de muziek. Oh, en Madison Square Garden een keertje uitverkopen Inspiratie: Ik luister veel naar andere muziekgenres, pak daar elementen uit en meng ze door elkaar Guilty pleasure: Ik vind roken heerlijk.


 

'Ik wil verder kijken dan de individuele patiënt'

Op grote schaal patiënten helpen, dat is het doel van Milad Tannazi (25). Op dit moment is hij in Zweden bezig met zijn onderzoeksproject over immunotherapie bij longkanker aan het prestigieuze Karolinska Institutet. Hij heeft nog één jaar nodig om zijn master Farmacie af te ronden. Milad nam samen met SUMMA-student Hosseen Sadeghi vorig jaar het initiatief voor het interdisciplinaire excellentieprogramma Avicenna. Avicenna wil studenten uit diverse studierichtingen met elkaar in contact te brengen om zo innovatieve ideeën voor de gezondheidszorg te stimuleren. In oktober is er een landelijke hackathon. Vorig jaar werd Milad genomineerd door de universiteit voor de studentenprijs voor bijzondere bestuurlijke en maatschappelijke verdiensten. Hij heeft een brede interesse: “Ik wil verder kijken dan de individuele patiënt en mijn verschillende passies op een innovatieve manier toepassen. Het lijkt me bijvoorbeeld leuk om een app te ontwikkelen die alle mensen met diabetes kan helpen, of om een medicijn te ontwikkelen waar veel mensen iets aan hebben.”

Trots op: Mijn ouders, ze zijn samen met mij naar Nederland gevlucht vanuit Iran en hebben me sindsdien altijd ondersteund in alles wat ik doe Ambitie: Na een lange carrière stilstaan en denken: het is het allemaal waard geweest Inspiratiebron: Selfmade entrepreneurs zoals Elon Musk (Tesla) en Ali Niknam (betaalapp Bunq) Guilty pleasure: Te veel eten bij all you can eat restaurants


Advertentie