Deze vijf ministers en staatssecretarissen studeerden ooit aan de Universiteit Utrecht

Fotos: Rijksoverheid, Shutterstock. Illustratie DUB

Sigrid Kaag (D66), vicepremier en eerste vrouwelijke minister van Financiën

Studie: De studies van Sigrid Kaag zijn vanwege hun prestige vaak en breed uitgemeten. Zo studeerde ze aan de universiteiten van Caïro, Oxford en Exeter, maar op een blauwe maandag liep Kaag ook rond op de Universiteit Utrecht. Hier deed ze de studie Arabische taal en filologie. Haar buitenlandse studies en carrière als topdiplomaat leverden Kaag een elitair imago op, al groeide Kaag op in een eenvoudig galerijflatje in de wijk Kerckebosch in Zeist. Daar woonde ze tot haar studententijd. 

Carrière: Kaag werkte enige tijd onder meer bij Shell in Londen, was directeur van Unicef Midden-Oosten en werkte als diplomaat in Beiroet, Wenen en Khartoem. Ze vergaarde vooral bekendheid door haar rol als topdiplomaat bij de Verenigde Naties. In 2013 leidde ze de ontmanteling van chemische wapens in Syrië. Vijf jaar geleden maakte ze de overstap naar de politiek en nam in kabinet Rutte III plaats als minister voor Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking. Sinds 2021 is ze fractievoorzitter van D66. 

Privé: Getrouwd, vier kinderen en heeft twee labradors
Personalia: Geboren in het Zuid-Hollandse Rijswijk, 1961


Robbert Dijkgraaf (D66), minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap

Studie: De topwetenschapper Robbert Dijkgraaf begon in 1982 aan zijn studie Natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. Hij verliet de universiteit kort om aan de Gerrit Rietveld Academie de opleiding schilderen te volgen, maar kwam voor de opleiding Theoretische natuurkunde weer terug. In 1989 promoveerde hij cum laude bij de Nobelprijswinnaar en Utrechtse hoogleraar Gerard ‘t Hooft. In zijn studententijd was hij lid van A-Eskwadraat, de studievereniging van onder meer natuurkunde, wiskunde en informatica. Veertig jaar geleden ontmoette hij zijn huidige vrouw in hun gezamenlijke studentenhuis aan de Poortstraat. Hij woonde op de eerste verdieping, zij op de derde toen de vonk oversprong. 

Carrière: Robbert Dijkgraaf is directeur van het Institute for Advanced Study in het Amerikaanse Princeton en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Dijkgraaf ontving in 2003 de prestigieuze Spinozapremie, de hoogst haalbare wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Ook was hij vijf jaar lang president van de KNAW, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Onder het grote publiek kreeg Dijkgraaf pas echt befaamdheid toen hij als tafelgast aanschoof bij De Wereld Draait Door. Hij staat bekend om de popularisering van de wetenschap: de meest complexe natuurkundige verschijnselen, zoals de oerknal en de relativiteitstheorie, kan hij aan het brede publiek uitleggen. 

Privé: Getrouwd en drie kinderen 
Personalia: Geboren in het Zuid-Hollandse Ridderkerk, 1960


Dennis Wiersma (VVD), minister voor Primair- & Voortgezet Onderwijs

Studie: Dennis Wiersma heeft er een heel studielooppad op zitten: hij begon op de mavo, ging van de havo naar het hbo en studeerde uiteindelijk af aan de universiteit. Hoewel hij zijn bachelor deed aan de Rijksuniversiteit Groningen, verwisselde hij voor zijn master de stad in het hoge noorden voor Utrecht. In 2011 ontving hij zijn masterdiploma bij Bestuurs- & Organisatiewetenschap. Tijdens zijn studietijd was hij vicevoorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en voorzitter van FNV Jong, de jongerentak van de vakbond. 

Carrière: Na zijn studie werkte Wiersma bij pensioenuitvoerder PGGM en bij het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. Sinds 2017 is hij Tweede Kamerlid en was hij voor de VVD woordvoerder voor onder meer Sociale Zaken & Werkgelegenheid, Economische Zaken en Hoger Onderwijs & Wetenschap. In kabinet Rutte III nam hij plaats als staatssecretaris van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. 

Privé: Getrouwd, twee kinderen, woont in de Bilt
Personalia: Geboren in het Friese Franeker, 1986


Hanke Bruins Slot (CDA), minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Studie: Hanke Bruins Slot was van 1996 tot en met 2001 student aan de Universiteit Utrecht, waarbij ze zowel Nederlands recht als Recht, bestuur en management studeerde. Tijdens haar studietijd werkte ze een paar jaar als student- en projectassistent en speelde ze op hoog niveau veld- en zaalhockey. In 2005 werd ze als hockeykeepster bij HC Kampong zelfs landskampioen indoorhockey. Na haar master liet ze haar jeugdwens uitkomen. Die was om het leger in te gaan. In 2005 volgt ze de postacademische opleiding tot beroepsofficier aan de Koninklijke Academie in Breda. 

Carrière: Bruins Slot werd pelotonscommandant bij de artillerie en ging in 2008 als commandant mee op missie naar Uruzgan in Afghanistan. Ook was zij werkzaam bij de Koninklijke Landmacht. In 2010 werd zij in de Tweede Kamer gekozen en vanaf 2019 was zij gedeputeerde Landbouw & Natuur bij de provincie Utrecht. 

Privé: Getrouwd, woont nog steeds in Utrecht
Personalia: Geboren in het Gelderse Apeldoorn, 1977


Maarten van Ooijen (ChristenUnie), staatssecretaris Jeugd & Preventie

Studie: Maarten van Ooijen studeerde van 2009 tot en met 2011 Sociologie aan de Universiteit Utrecht waarna hij de master Bestuurs- & Organisatiewetenschap deed. In zijn studententijd was Van Ooijen twee jaar lang voorzitter van PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie. Ook was hij lid van de landelijke christelijke studentenvereniging C.S.F.R. Daar ontmoette hij zijn huidige vrouw: zij was zijn mentor tijdens de introductieweek en volgens Van Ooijen waren ze op slag verliefd. Hij woonde nog tot aan 2014 in zijn studentenkamertje aan de Amsterdamsestraatweg. 

Carrière: Van Ooijen werd na zijn studie gemeenteraadslid en fractievoorzitter van de ChristenUnie in Utrecht. In 2018 werd hij wethouder met onder meer de portefeuille Welzijn, Asiel en integratie en Sport. Zijn snelle carrière in de Utrechtse politiek leverde hem in 2019 de titel ‘Beste jonge bestuurder van Nederland’ op. 

Privé: Getrouwd, woont met zijn vrouw en twee kinderen in Kanaleneiland
Personalia: Geboren in het Brabantse ‘s-Hertogenbosch, 1990. Is met zijn 31 jaar de jongste bewindspersoon van Rutte IV

Advertentie