Helft bewoners Rode Flat al vertrokken

Dilemma voor Huize 108: organiseren we wel of niet een hospiteeravond

Tuindorp West Complex. Bootje varen. Foto: Sam
Bootje varen als huisactiviteit voordat iedereen weggaat. Foto: Sam

De Rode Flat van het Tuindorp-West Complex wordt gerenoveerd en daarvoor moeten alle driehonderd bewoners voor 15 oktober 2024 verhuizen. DUB volgt de tien bewoners van Huize 108 tot het moment dat ze vertrekken. Vandaag deel 3: hoe het voelt voor geneeskundestudent Sam om als eerste te vertrekken. Deel 1 en deel 2 nog eens lezen? Deze zijn via deze link te vinden.

“De afgelopen maanden voelen wel een beetje als een achtbaan”, zegt geneeskundestudent Sam, die als eerste van de ‘oude’ bewoners uit huize 108 vertrekt. Ze zit naast Eva, een andere huisgenoot, in de oude vertrouwde woonkamer van Huize 108. “De emoties zijn alle kanten op gegaan.” 

Vanaf het moment dat de bewoners van de flat in oktober 2023 te horen kregen dat ze moesten verhuizen, hebben ze er met zijn allen op los gefantaseerd. Eerst dachten ze dat ze het plan wel konden tegenhouden door ‘nee’ te stemmen bij de peiling van de SSH, vervolgens zagen ze een toekomst voor zich waarbij ze samen naar het nieuwe Baobab-complex konden doorverhuizen, en als laatste waren er droombeelden van een fantastisch eindfeest in de lege flat. 

Maar de werkelijkheid is uiteindelijk anders dan gedacht. Hun tijd samen loopt met een sisser af omdat iedereen toch zo snel mogelijk wil vertrekken. Het zal een stille zomer worden in huize 108, met bewoners die op vakantie zijn en veel nieuwe huurders die komen inhuizen.

Tuindorp Huize 108: verstopte wasbak

Verstopte wasbak wil ook gerenoveerd worden. Foto: Sam

Mazzel met hospiteren
Sam is er als eerste in geslaagd om een nieuw huis te vinden - een stadspand op de Ramstraat met acht huisgenoten in een gemengd huis. “Ik heb altijd mazzel met hospiteren”, zegt ze. “Ik kan ook wel makkelijk met mensen praten. Hier op TWC was ik na één keer gelijk gekozen. Nu was het de derde keer raak. De andere twee heb ik zelf afgewezen. Bij het eerste huis voelde ik me niet helemaal thuis, en op het tweede adres woonden maar vijf mensen, wat ik net te weinig vind. Het derde huis leek me echt heel leuk. Ik denk dat er 11 andere hospitanten waren. Gelukkig werd ik toen al snel gebeld met het nieuws dat ik was uitgekozen.”

Huisgenoten Eva, Lars en Jelle willen naar een woning met een jongerencontract. Wobke gaat naar de Mammoet en Tom gaat naar een stadspand. De meesten willen naar een huis met huisgenoten en zijn daarom druk aan het hospiteren. Foppe, de huisoudste, is een maand van huis voor veldwerk en kan dus pas een huis zoeken wanneer hij terug is. Hetzelfde geldt voor Renske, die over een week terugkomt van haar uitwisseling. 

Sommige anderen moeten nog even wachten. “Ik heb me als eerste van ons huis aangemeld voor een studio met een jongerencontract”, vertelt Eva. “Een paar weken geleden heb ik met Eddy, de beheerder van het complex gebeld. Die vertelde me dat meer dan de helft van de flat ondertussen al verhuisd is en dat de huizen met een jongerencontract schaars zijn. Ik moet daarom minimaal tot augustus wachten. Lars en Jelle hebben zich pas na mij voor een woning met jongerencontract aangemeld en moeten dus nog langer wachten. Als iemand van de oude huisgenoten tot het einde hier blijft wonen, dan zijn zij het waarschijnlijk.”

Alleen knappe jongens
Natuurlijk komen er in de tussentijd wel nieuwe bewoners. “We mogen zelf hospiteeravonden houden voor de tijdelijke huurcontracten of zelf mensen aandragen voro de kamers”, vertelt Sam. “Ook daar hebben we nog even leuk over gefantaseerd. Dat we bijvoorbeeld alleen de knapste jongens zouden aannemen om wat spanning te brengen. Normaal is het een ongeschreven regel dat je niet met huisgenoten aanpapt omdat dit voor problemen kan zorgen, maar voor die paar maanden maakt dat minder uit.” Maar het blijft bij een fantasie. “Misschien dat Lars en Jelle, die hier waarschijnlijk nog het langste wonen, wat knappe vrouwen kunnen uitkiezen. Maar ik denk dat ze daar eigenlijk ook geen tijd en energie voor hebben.”

De bewoners van Huize 108 overwegen nu ook om de SSH toestemming te geven om gewoon mensen in hun huis te plaatsen. “Niemand heeft zin om steeds hospiteeravonden te moeten doen voor zo’n korte periode”, zegt Sam. “Zo’n avond kost namelijk best wat energie en iedereen is druk. Daarom ben ik stiekem wel blij dat ik als eerste weg ben. Dan hoef ik dat allemaal niet mee te maken.” 

Wel zijn de bewoners van 108 heel benieuwd wat voor mensen er zullen komen wonen. “Ik zou hier echt niet heen willen gaan. De kamers zijn ook nog eens ongemeubileerd. Dan moet je dus een hele nieuwe inboedel fixen voor een paar weken, of je moet in een lege kamer op een matras gaan slapen. Toch hoor ik van mensen in andere TWC-huizen dat de kamers meteen opgevuld worden wanneer er iemand vertrekt. Blijkbaar is de nood heel hoog.” 

Het datediner van huize 108 Foto: Sam

Het datediner van huize 108 Foto: Sam

Feestjes
Sam is ook niet heel erg teleurgesteld dat het eindfeest voor haar waarschijnlijk niet doorgaat. “Feestjes hebben we hier meer dan genoeg gehad. De afgelopen tijd is het er ook best heftig aan toe gegaan. Ons datediner bijvoorbeeld; dat was echt heel geslaagd. Wel moest een van onze huisgenoten vroeg naar huis gebracht worden omdat ze te veel gedronken had. En laatst hebben we ook al een huisfeest gegeven waarbij Floris in een dronken bui de wc-deur op de benedenverdieping eruit heeft getrapt - dus aan chaos geen gebrek.”

“Die wc-deur moet eigenlijk wel echt gemaakt worden”, zegt Eva met een zuur gezicht. “Ik woon op die verdieping. Er hangt nu alleen een gordijn voor de deur en als iemand naar de wc gaat dan verspreidt de stank zich door alle kamers. We hebben de SSH al gebeld maar er is nog niemand langs geweest. Ik ben benieuwd of ze daarvoor nog gaan komen. Tijdens de renovatie worden ook de wc’s en de badkamer vervangen, dus het is misschien ook wat inefficiënt voor de SSH om nu nog een nieuwe deur erin te zetten als ze die er later weer uit moeten halen.”

Tuindorp-West Sam Foto: Sam

Sam, het bezige bijtje

Sam is tweedejaars geneeskunde en 20 jaar oud. Hoewel de studie veel tijd in beslag neemt, doet ze vaak aan sport, onder andere hardlopen en fitness. Daarnaast wil ze ook het  kickboksen weer oppakken; dat deed ze al voordat ze op TWC woonde en nog een Olympos-abonnement had. Ook speelt ze piano en houdt ze ervan kleding te haken.

“En ik vind reizen ook wel echt een hobby”, zegt ze. Haar laatste backpackreis was vorige zomer, in Indonesië. Deze zomer gaat ze anderhalve week met haar ouders door Europa reizen en daarna anderhalve week met vrienden naar Budapest. Maar haar echt grote reis komt pas na haar bachelor. Ze wil een tussenjaar nemen en daarin zowel in Azië als in Midden-Amerika gaan reizen. “Komende vakantie wil ik daarom heel veel werken en sparen. Ik moet alleen nog een baantje vinden.”

Alle verhalen over Huize 108 van de Rode Flat van het Tuindorp-West Complex zijn via deze link te vinden.

Advertentie