Diversiteitsprogramma bezegelt einde van tijdperk met festival
EDI-programma gaat volgend jaar op de schop
“Aangezien het EDI-programma in zijn huidige vorm dit jaar officieel ten einde loopt, leek het ons het beste om een festival te organiseren waar alle collega's elkaar onder één dak konden ontmoeten,” vertelt Elias Abou Chaaya, evenementencoördinator van EDI. We wilden de successen van het EDI-programma vieren. Het was een tijdelijk project was, maar tegelijkertijd benadrukken dat er nog veel moet gebeuren op het gebied van diversiteit en inclusie.”
Aan het hoofd van het programma voor gelijkheid, diversiteit en inclusie staat Diversity Dean John de Wit. Hij legt uit dat het EDI-programma was vastgesteld voor de jaren 2020 tot en met 2024. Het had een eigen budget voor het organiseren van evenementen en het inhuren van personeel. Dat loopt dus af. “De universiteit zal zich blijven richten op EDI, maar we zullen er geen apart programmabudget voor hebben. Het geld voor EDI en de tijd van de medewerkers worden nu geïntegreerd in de reguliere taken van de universiteit. Dit betekent dat tijdelijke functies die direct uit de programmabegroting werden gefinancierd komen te vervallen.” Hieronder valt ook de functie van EDI Evenementen Coördinator. “Voor mij was het festival het hoogtepunt van 2,5 jaar fantastisch werk van het EDI-programma. Het was een symbool van mijn waardering en liefde voor het EDI-programma en alles waar het voor staat,” zegt Abou Chaaya.
“De mensen die al ingebed waren in de universitaire organisatie blijven”, vervolgt De Wit over het nieuwe strategisch programma dat tot en met 2029 loopt. “Hieronder vallen de EDI-coördinator en de beleidsmedewerkers bij HR en bij Onderwijs, Onderzoek en Studentenzaken, maar hun rollen krijgen een andere plek. Zij zullen EDI-gerelateerde taken uitvoeren als onderdeel van hun reguliere werk. Het is ook de bedoeling dat mensen die tot nu toe nog niet betrokken waren bij EDI dat nu wel gaan doen. Zo wordt EDI een zaak van iedereen.”
Wat betreft het budget merkt De Wit op dat EDI net als de rest van de universiteit last heeft van de bezuinigingsmaatregelen van de overheid. “De UU doet er echter zoveel mogelijk aan om bezuinigingen te beperken.”
Opgemerkt moet worden dat het formele besluitvormingsproces nog niet is afgerond. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe EDI-strategie en het actieplan, die zijn opgesteld met hulp van een adviescommissie waarin ook externe partijen zitting hadden. Als het klaar is, wordt het voorgelegd aan het College van Bestuur en besproken met de Universiteitsraad.
Daarom kan De Wit nu nog niet veel meer zeggen over de plannen. “Wat ik wel kan zeggen is dat het zorgen dat iedereen zich opgenomen voelt in onze universitaire gemeenschap centraal zal staan. Ervoor zorgen dat meer eerstegeneratiestudenten en studenten met een migratieachtergrond hun opleiding aan de UU starten en afronden, wordt ook een belangrijk doel.”
Komiek Derek Mitchell op het EDI Festival. Foto: DUB
Afsluitend festival
Hoewel het festival van 24 oktober zoetzuur van karakter was, was het met 250 bezoekers uitverkocht. “De inschrijvingen gingen al heel vroeg door het dak. Ik was in de wolken,” zegt De Wit. Op het programma stonden workshops, lezingen en tentoonstellingen over de inspanningen van de UU om inclusiever te worden. Het evenement duurde een hele middag en bestond uit drie blokken met lezingen en workshops. De onderwerpen varieerden van gebarentaal tot neurodiversiteit tot inclusief onderwijs en studentenwerving.
“Ik heb veel nieuwe dingen geleerd en ben erg geïnspireerd geraakt”, zegt bezoeker Maarke Roelofs, docent aan de Graduate School of Life Sciences, een van de aanwezigen. “Ik zat bijvoorbeeld net in de sessie over hoe je studentenwerving inclusiever kunt maken en ik leerde dat studenten op HBO-niveau vaker een migratieachtergrond hebben, dus mikken op HBO-studenten is een manier om onze studentengemeenschap diverser te maken. Ik zou alleen willen dat de workshops wat langer waren. Ze duurden elk maar 45 minuten en daarna moesten we van zaal wisselen. Ik wou dat we dieper op de onderwerpen konden ingaan en meer tijd hadden voor discussie.”
Maar het was niet alleen academisch en serieus: het programma bevatte ook leuke opties zoals een workshop voguing en een optreden van stand-upcomedian Derek Mitchell, vooral bekend van de Instagram- en TikTok-profielen @letsdoubledutch, waarmee hij de draak steekt met de culturele verschillen tussen Nederlanders, Britten en Amerikanen. “We wilden een gevoel van gemeenschap en netwerken opbouwen en ook mensen aan het lachen maken,” legt Abou Chaaya uit.
“Het is heel goed dat de universiteit een dag als deze organiseert. Ik hoop dat het groeit en bekend wordt, zodat meer mensen delen wat ze doen en we elkaar kunnen inspireren,” zegt bezoeker Gwenda Frederiks, onderwijsadviseur bij de faculteit Geneeskunde.
Of dat gaat gebeuren, valt nog te bezien. “Mijn ambitie zou zijn om dit één keer per jaar te doen, vergelijkbaar met de Onderwijsparade”, zegt John de Wit. “Maar het zal waarschijnlijk niet in hetzelfde format zijn als het EDI-Festival vanwege het budget. Het zou een lichtere versie moeten zijn die minder investeringen vergt in termen van organisatie en kosten.”