Een prank war om de lockdown te overleven

Prank war op de IBB!

Wie tegenover Chris en Roos zit, zou verwachten dat elk moment het nummer De Kapitein (deel II) van Acda en De Munnik aanzwelt. Vooral de zin: ‘Dit huis is een schip en we zijn beiden kapitein’ klinkt bijna profetisch in de oren. Dat de twee deze haat-liefde verhouding uitvechten via een prank war, zal dan ook weinig mensen verbazen.

Je zou misschien verwachten dat een grappenoorlog spontaan ontstaat. Iets waar je plotseling in belandt na een aantal dronken fratsen. Bij Chris en Roos ontstond deze oorlog weliswaar op een borrelavond, maar het bleek een weloverwogen besluit te zijn. Chris daagde Roos uit met de claim dat zij nóóit een prank war van hem zou kunnen winnen. Strijdlustig als ze is, vatte Roos dit op als een oorlogsverklaring. En de oorlog is die avond, ergens in November 2019, ontstaan.

De twee besloten wel twee basisregels op te stellen om de oorlog toch enigszins beschaafd te houden. De allereerste regel: niet "fucken" met het bed en de tweede: geen grappen die het imago van de ander kan schaden. In praktijk zijn er misschien meer regels, maar die grenzen voelen de huisgenoten van 2,5 jaar wel goed aan. “Als je al zolang samenwoont, leer je elkaar wel goed kennen”, aldus Chris. Dat is volgens hem daarnaast ook bijna een vereiste. Je moet wel wat van elkaar kunnen hebben en ook durven te zeggen wanneer iets te ver gaat.

Haantjesgevecht
Maar hoe ontstaat nou zo’n oorlogsverklaring? Als deze vraag wordt gesteld kijken Chris en Roos elkaar even gniffelend aan. “Het is eigenlijk een soort haantjes-wedstrijd”, zegt Roos lachend. De huisgenoten blijken al sinds het eerste moment aan elkaar gewaagd te zijn. Voorheen beperkte  zich dit tot discussies over bijvoorbeeld politiek of feminisme, maar ook het schoonmaakrooster kon tot een debat leiden. En nu vechten de twee de alfa-strijd uit via grappen. Daarbij is de rest van het huis dat uit nog 13 personen bestaat, geen volgzame roedel maar meer een soort jury. Voordat Roos haar grappen uitvoert, legt ze haar grappen voor aan hun huisgenoten. Alleen bij overweldigend enthousiasme voert ze die ook daadwerkelijk uit. Chris kan daarnaast ook soms op een helpende hand rekenen van de huisgenoten.

En die helpende hand gaat Roos hard nodig hebben om de meest recente grap te overtreffen. Toen ze vorige week eindelijk weer naar het café mocht, zag Chris zijn kans. Hij had in de voorbereiding op deze streek contact opgenomen met de politieke beweging ‘Jezus leeft’ met de vraag of hij een aantal flyers kon krijgen omdat hij het woord van God wil verspreiden in Utrecht. Dat de verspreiding van de 1500 flyers beperkt zou blijven tot de 12m2 van de kamer van Roos, voegde hij daar niet aan toe. Toen Roos in redelijk beschonken toestand thuiskwam, was haar hele kamer behangen met deze schreeuwend flyers. “Ik ben nooit sprakeloos maar nu was ik zeker twee minuten stil”, aldus Roos. Het verwijderen van de posters bleek nog geen gemakkelijke opgave. De geverfde blauwe muur heeft erg geleden onder de ductape en ergens in een hoekje van een raam op de IBB zijn nog steeds drie flyers te zien, waar Roos helaas niet bij kan.

Dat is overigens niet de enige relikwie van een geslaagde grap. Roos trapte de prank war af door een mengsel van meel en water op het raam van Chris te gooien. De ingrediënten klinken simpel en onschuldig maar het is Chris tot op heden nog niet gelukt de vlek te verwijderen. Hij durfde ook niet de SSH te bellen met de vraag of ze de ramen een keertje extra  komen wassen. Want: hoe ga je dit uitleggen? De enige oplossing is symptoombestrijding: “Ik heb er nu maar een paar planten voor gezet”, aldus Chris.     

Maar wanneer kent deze strijd een duidelijke winnaar? Geheel in lijn met de krijgszucht waarmee de twee in de wedstrijd staan, antwoordt Chris: “Als Roos opgeeft.” Roos voegt daar aan toe: “Of als een van ons verhuist.” In het laatste geval lijkt het einde al wel in zicht. Chris is klaar met studeren en zal dus op den duur op zoek moeten naar een nieuw plekje. Maar daarmee is de race nog niet gelopen. Chris licht namelijk een tipje van de sluier op: “Ik ben bijvoorbeeld wel benieuwd hoe duur het zou zijn om Roos de hele dag te laten volgen door een Mexicaanse Mariachi band...".

 

Kapitein deel II voor degenen die een begeleidend liedje willen hebben bij het bovenstaande verhaal.

 

Advertentie