Fotodagboek van een docent in coronatijd

Normaal is de ochtendspits van Rotterdam Alexander naar Utrecht Centraal vrij druk. Nu kan ik zonder problemen een plekje uitzoeken.

De reis gaat verder met lijn 22, de tram naar De Uithof. Het lijkt hier alsof het buiten donker is, maar nee het is ochtend en klaarlichte dag!

Ik wandel van de tramhalte Padualaan naar het Minnaertgebouw. Ik wil best 1,5 meter afstandhouden. Graag zelfs. Maar: dat gaat dus niet wanneer er helemaal niemand in de buurt is…. 500 meter afstand houden is vrij eenvoudig, maar 1,5 meter.

Via het Minnaert loop ik naar de eerste verdieping van het Koningsbergergebouw. Ik geef mijn wiskundecollege in de Atlaszaal. Ik snap waarom hier geen studenten zitten te werken.

Dit is dus de Atlaszaal. Hier geef ik wiskunde. Ik schijn 160 eerstejaars studenten te hebben, maar die heb ik nog nooit gezien…

Bij het college ging het over de integrerende factor (dit even voor de nerds onder ons).

 

Na het college is het tijd voor de lunch.  Vroeger was dit de Sodexo kiosk. Daar stonden twee of soms wel drie dames waarvan sommige al bijna 40 jaar bij de UU werkten. Na een lang college was het een feest om een espresso en iets lekkers bij ze te kopen. Ze hadden altijd humor, ze kenden de meeste stafleden. Maar nu blijkt dat ze zijn ontslagen en moeten we het doen met een roze krokodil van de UU Spar en drie zwarte afrekenzuilen. Voor mij staan die symbool  voor de ontmenselijking van onze UU-werkomgeving.

Dan is het tijd voor mijn middagcollege: het mastercollege Principles of Groundwater Flow in Minnaert 2.02. Dat witte ding tussen de stoelen is niet R2D2 uit de Starwars saga, maar een geavanceerde camera die mij volgt. Daarbij word ik voortreffelijk geassisteerd door de cameradame van LectureNet. Zij is deze dag de enige persoon die ik op de campus gesproken heb (plus de meneer van de UU Spar omdat de afrekenzuil mijn lunch niet kon scannen).

Tijdens het college maak ik veelvuldig gebruik van het krijtbord om de formules aan te geven. Bij dit college zijn dat  grondwaterformules (inderdaad: vrij droge stof).

Het is 15.45, de colleges zijn voorbij. ik ga weer eens op huis aan.  Iets zegt me dat ik de andere kant op moet…

Het plein voor het Minnaertgebouw. Aan het begin van het academisch jaar kon je daar nog lekker in de zon  bij Jazzman op het terras lunchen. Nu is Jazzman definitief gesloten. Wellicht een leuk idee om daar een gezellige AH To Go te vestigen?

Tramhalte Padualaan rond 16.00 uur. Onderaan zie je een tekst: GRAAG VERSPREIDEN. Ik hou me aan de regels: in ben me inderdaad gaan verspreiden. Viel niet mee overigens.

In de tram,  op weg naar Utrecht CS. Natuurlijk met een mondkapje.

De terugweg in de trein tussen Utrecht CS en Station Rotterdam Alexander lijkt op de heenreis. Ik heb ook geen conducteur gezien.

En kijk je naar buiten naar de weilanden, laten zelfs de koeien het afweten.

 SEQ Figuur \* ARABIC Zo, ik ben weer terug in Rotterdam. Station Rotterdam Alexander is rond 16.50 uur nog altijd akelig leeg.

En dan eindelijk, na een lange en vermoeiende vrijdag in De Uithof, weer lekker thuis ;)

 

Tags: coronavirus

Advertentie