Fysieke diploma-uitreikingen weer mogelijk, crisisscenario ligt op de plank

foto: 123rf, DUB

“We gaan direct over tot uitreiking op locatie”, zegt departement manager Martine Koppenhol van de faculteit Geneeskunde. Bij Diergeneeskunde is de tweede uitreiking van het jaar van het bachelordiploma uitgesteld en kan daardoor nu met een beperkt aantal mensen in een kerk gehouden worden. Het zijn wellicht de gelukkigen onder de afstudeerders omdat door de beperkende maatregelen van de overheid weinig mogelijk was de afgelopen twee jaar.

Online best leuk
De faculteiten Geesteswetenschappen, Sociale Wetenschappen, Bètawetenschappen en Recht Economie, Bestuur & Organisatie (Rebo) hebben een aantal uitreikingen online moeten houden. Hoofddocent bij Biologie Jan Andries Post was toch redelijk positief over de uitreiking. “Een online ceremonie is leuker dan dat studenten alleen hun diploma ophalen bij de opleiding, vooral ook voor de buitenlandse studenten die alweer terug naar huis waren gegaan.” Er was ook beperkt de ruimte voor een fysieke uitreiking, maar die vond Post eigenlijk minder leuk dan de online versie “omdat de afgestudeerden maar één gast mochten meenemen.” De docent hoopt dat de diploma-uitreiking volgend jaar weer gewoon in het Academiegebouw gehouden kan worden.

Geluk bij een ongeluk
Diergeneeskunde heeft geprobeerd om zoveel mogelijk uitreikingen fysiek te laten plaatsvinden. Toen de coronamaatregelen het toestonden konden de masterstudenten met één persoon het diploma ophalen waarbij ze een persoonlijk praatje kregen. Toen dat niet meer mocht, besloot de faculteit dat de studenten nog wel mochten komen maar dat familie en vrienden de ceremonie alleen online mochten volgen. “De studenten waren erg teleurgesteld dat het zo moest gaan”, zegt studieadviseur Trudi Miltenburg. “Ze hebben hier zes jaar gestudeerd, maar ze snapten wel dat het ook niet anders kon.” Twee keer per jaar is er een uitreiking van bachelordiploma’s. “De eerste bachelor uitreiking was online. De tweede hebben we uitgesteld en die gaat nu plaatsvinden in een kerk met weinig mensen.”

Online met en fysiek elementje
De ceremonie van University College Utrecht was in plaats van in TivoliVredenburg online. Onderdelen van de gebruikelijke ceremonie zoals de muzikale optredens van studenten waren van tevoren opgenomen en er was één fysiek element aan toegevoegd binnen de toegestane mogelijkheden: studenten hadden ’s ochtends de mogelijkheid om op de foto te gaan met de decaan. “Dat is heel goed gegaan. Mensen hielden afstand, het was gezellig en het weer zat mee”, zegt communicatiemedewerker Linda van der Kroon. Als aanvulling op de online ceremonie heeft UCU wel iets extra’s gedaan voor de studenten. “We hebben dit jaar ook nog een professionele eindfilm gemaakt. Daarin gooiden de studenten buiten op afstand van elkaar hun caps in de lucht", zegt Van der Kroon. Ze vertelt dat de studenten erg positief reageerden op de film, en dat dit mogelijk terug zal komen bij de volgende diploma-uitreiking. 

Sippe ouders
Niet iedereen was even blij met de online uitreikingen. Zoals sommige studenten en ouders van  Geneeskunde die zich niet erg begripvol toonden. “Ik heb van enkele ouders een mail gekregen waarin ze de online ceremonie respectloos noemden. Maar ja, een universitair medisch centrum gaat zeker niet tegen de regels in”, vertelt hoofd Onderwijszaken Martine Koppenhol. Voorheen werden  de afstudeerceremonies groots aangepakt in zowel het Academiegebouw voor de masteruitreiking als in de Sint Pieterskerk voor de geneeskunde bachelor. Tijdens corona zijn er een paar beperkte ceremonies georganiseerd, waarbij maximaal dertig personen per uitreiking aanwezig mochten zijn en er dus nauwelijks familie of vrienden bij konden zijn. Ook zijn er een aantal online uitreikingen geweest.  Toen er in november werd besloten dat de fysieke uitreikingen niet meer mochten, hebben we met de studentenvertegenwoordiging van Geneeskunde gepraat, en daaruit bleek dat het merendeel geen online uitreiking wilde. We hebben toen een online-uitreiking gedaan voor de studenten die niet wilden wachten, en de fysieke uitreiking hebben we verplaatst naar 1 maart.” Omdat de situatie in maart niet veel beter was, hebben de Geneeskunde uitreiking ook online plaats moeten vinden. “De studenten vonden dat heel erg jammer. Overigens geldt dit niet voor de Biomedische opleidingen en Klinische gezondheidswetenschappen van de faculteit Geneeskunde. Deze studenten hadden minder moeite met de online uitreikingen. Deze werden ook goed gewaardeerd door deze groepen. Nu de maatregelen versoepeld zijn, worden de uitreikingen weer fysiek. “We gaan direct over tot uitreiking op locatie”, zegt Koppenhol.

Walk-through in de Botanische Tuinen
Mochten er in het komende academische jaar opnieuw beperkingen zijn voor de diploma-uitreikingen omdat Nederland corona niet onder de duim krijgt, dan kan het walk-through scenario uit de kast gepakt worden. Deze is de laatste maanden ontwikkeld op centraal niveau. “Door gebruik te maken van de beschikbare ruimte in de Botanische Tuinen in het Utrecht Science Park, wilden we een diplomaontvangst-route inrichten”, zegt Nicolette Mijsberg van de Directie Communicatie & Marketing die heeft meegewerkt aan het project.

Het idee is dat er in de tuinen een looproute wordt uitgezet waarin de student een drankje en het diploma uitgereikt krijgt. Op deze manier kunnen de studenten anderhalve meter afstand houden. Dit plan is alleen nooit uitgevoerd. De faculteiten plannen de uitreikingen maanden van tevoren, en de walk-through is pas net bedacht. Hierdoor was er niet genoeg tijd voor de faculteiten om het idee te realiseren en organiseren. “Daarbij geldt ook dat er nu meer op locatie mogelijk is. Uitreikingen in het Academiegebouw hebben de voorkeur, wat logisch is.” Toch wordt het scenario niet weggegooid. “De faculteiten sluiten niet uit dat ze zo’n alternatief in de toekomst willen uitvoeren. Het is afhankelijk van hoe de coronacrisis zich ontwikkelt”, zegt Mijsberg.

Advertentie