Geen constitutieborrels meer in Academiegebouw

Bij de start van het nieuwe academische jaar horen ook de installatieborrels van de nieuwe besturen van de studieverenigingen. Traditiegetrouw worden die vaak in het statige Academiegebouw gegeven, maar dit jaar moeten de verenigingen uitwijken naar andere locaties. De gebouwbeheerder wil het Academiegebouw beschermen tegen te veel wilde uitspattingen. 

Met ingang van 2010 zijn studieverenigingen alleen nog welkom in het Academiegebouw voor een congres of symposium met een universiteitsbrede uitstraling. Voor constitutieborrels blijven de deuren aan het Domplein gesloten. Dit omdat receptiegasten zich niet altijd even netjes gedragen. Welke verenigingen zich daar schuldig aan maken, wil gebouwbeheerder van het Academiegebouw Paulien van der Veer niet zeggen. “Dat weten de verenigingen zelf heel goed.” 

Het ‘receptieverbod’ is er niet van de ene of de andere dag gekomen. Er is veel overleg geweest met de verenigingen. “Ze kregen bijvoorbeeld de huisregels toegestuurd en de avond voor de borrel werden die nog eens uitgelegd. Er zijn zelfs ordecommissarissen ingesteld, maar ook dat hielp niet”, zegt Van der Veer. “Het lag ook niet aan de besturen. Die waren van goede wil, maar zij konden hun gasten niet altijd in de hand houden.” 

In het uitdelen van boetes ziet Van der Veer niets. “Nee, dat vind ik onzin. Je kunt de besturen niet verantwoordelijk maken voor het gedrag van enkele van hun gasten. Als ze zouden weten wie de boosdoener is, dan zou je op die persoon de kosten nog kunnen verhalen, maar meestal kom je er toch niet achter wie wat heeft gedaan. En ja, de goeden lijden onder de kwaden, maar is dat niet altijd zo?” 

Eén van de verenigingen die diep in de buidel heeft moeten tasten na een feestje in het Academiegebouw is studievereniging Unitas Pharmaceuticorum.  Farmaciestudent Thijs Rooimans van het nieuwe UP-bestuur: “Ik hoor net van een oud-bestuurslid dat zo'n 20 jaar geleden na een receptie van ons een nieuwe vloer moest worden gelegd in de Senaatszaal."

UP houdt sinds die tijd op vrijwillige basis haar receptie elders in Utrecht. “We waren wel weer welkom in het Academiegebouw hoor, maar we hebben zelf besloten om onze receptie voortaan ergens anders te vieren. Vorig jaar zaten we in de Geertekerk en deze november gaan we bijvoorbeeld naar de Michaëlskapel in de Domtoren. We vieren dan onze dies natalis.” 

Studievereniging Awater van Nederlands hield haar borrel afgelopen maandag voor het eerst in de mooie hal van Drift 21. Voorzitter Jorinde van Leeuwen: “Eerlijk gezegd weet ik niet wat de exacte reden is dat onze constitutiereceptie niet meer in het Academiegebouw gehouden mag worden. Maar ik vind het wel jammer, want het was een mooie locatie.”

Ontevreden over de hal aan de Drift is ze niet. “Dat is ook een mooie plek. Het is alleen jammer dat de receptie daar niet helemaal besloten kan zijn. Er liepen ook nog studenten rond die avondcollege hadden.” En ook de catering is duurder geworden, zegt ze. “In het Academiegebouw konden we de catering afkopen, nu moesten we de catering voor zo’n honderd man door het FBU laten doen en dat is duurder.” 

GK

Advertentie