Drie Utrechtse verenigingen over hun stamkroeg

‘Gek doen mag, maar doe het wel voor jezelf’

De stamkroeg van Twintig Twintig. Foto aangeleverd door Twintig Twintig
Back & Forth, de stamkroeg van USV TwintigTwintig. Foto's aangeleverd door UHSK, USV TwintigTwintig en U.H.S.V. Anteros

Waar er in 2010 in het centrum nog 110 cafés waren, moet de Utrechter het in 2023 met nog maar 88 doen. Sommige kroegen sluiten omdat ze het hoofd niet meer boven water kunnen houden, maar ook omdat de Utrechters eerder kiezen voor een terras dan een traditioneel café. Studentenkroegen zijn er nog wel. Niet vreemd, omdat veel studentenorganisaties geen eigen pand hebben waar ze borrels met de leden kunnen houden. Ze zijn aangewezen op een vaste plek in de horeca.  DUB sprak met drie van die studentenverenigingen.


 

Studievereniging UHSK borrelt elke woensdag tot laat in de Stadsgenoot

‘De enige opstootjes die er zijn spelen zich af tijdens de jaarlijkse bingoavond’

De stamkroeg van UHSK. Foto: UHSK

Binnen de vereniging spreken ze van ‘hun thuishonk’. Zo thuis voelen de leden van UHSK, de studievereniging van de studie Geschiedenis, zich in de Stadsgenoot waar de vereniging elke woensdagavond tot laat borrelt. Er is korting op de bierprijs (10 procent) en een eigen shotje. Bestuurslid Jona: “Als ik binnenkom, krijg ik direct de vraag of ik het gebruikelijke wil hebben. Het vaste personeel kent ook de namen van de meeste leden.” “Onze commissies en leden komen hier geregeld ook buiten de algemene borrels”, voegt bestuurslid Tristan toe. “Een keuken is er niet dus je mag je eigen hapje meenemen. Dan halen commissies een pizza of döner in de buurt en komen ze dat hier opeten en gezellig borrelen”. Leden organiseren er ook hun verjaardag. Andersom gaat het ook op, toen het café 20 jaar bestond was het bestuur van de vereniging van de partij.

De kroeg kan niet privé afgehuurd worden en is daarmee altijd open voor andere gasten. Een keer per maand is er tegelijkertijd een andere vereniging aan het borrelen. Tristan: “Dat gaat erg goed, het is heel gemoedelijk. De kroeg heeft eigen stamgasten, maar die weten ook wanneer de verenigingen komen, en dan blijven ze meestal weg. Ze komen liever in het weekend”.

Toch is er geen conflict met de stamgasten. Jona: “Als ik in het weekend kom, dan spreek ik de stamgasten wel. Dat contact is erg leuk.” De enige opstootjes spelen zich af tijdens de jaarlijkse bingoavond, aldus Tristan. “Een lid had bijvoorbeeld zes kaarten aangeschaft en helemaal niets gewonnen. Dat zat hem wel even hoog ja.” Twee eerstejaars hadden die avond alles gewonnen, “die waren gelijk lekker welkom in de rest van de groep”, grapt Jona.

Vaste barman JJ De Heer kent de groep goed. Een jaar of 15 geleden heeft de kroeg besloten zich actief open te stellen voor studenten. Dat zorgt natuurlijk voor een stukje extra omzet, maar ze willen er ook graag voor de studenten zijn. “Je hebt kroegen in de stad die niet zitten te wachten op een groep van 20 studenten, dan kan ik me voorstellen dat je je niet welkom voelt ”, zegt De Heer, “maar het is leuk publiek, we willen ze wel.”

Voor De Heer en het team is het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in de kroeg. "Als er een groep studenten is die ervoor zorgt dat andere gasten zich niet welkom voelen, werkt het niet voor ons. We willen een sfeer creëren waarin iedereen zich op zijn gemak voelt."

"Bij ons hoeven de studenten niet gek te doen of zich uit te sloven om indruk te maken. Op de eerste borrel van jaar willen mensen nog weleens iets bewijzen. Dan krijg je baldadig gedrag. Wedstrijdjes wie de meeste shotjes kan drinken, dat soort dingen. Maar dat is niet nodig bij ons. Gek doen mag, maar doe het voor jezelf, niet om indruk te maken op anderen. Dan vinden we je het leukst, dan vinden andere verenigingen je het leukst en dan ben je het leukst.”


 

Gezelligheidsvereniging USV TwintigTwintig borrelt in Back & Forth

‘Dit is een stamkroeg met een sociëteit-vibe’

De stamkroeg van Twintig Twintig. Foto aangeleverd door Twintig Twintig

USV TwintigTwintig, een gezelligheidsvereniging met een vrijblijvend karakter en ongeveer 180 leden, borrelt elke dinsdagavond van negen uur tot middernacht in de Back & Forth, een café in de buurt van de Neude. De vereniging bestaat pas een paar jaar. “In het begin zaten we in café Rex, maar daarvoor werden we te groot”, vertelt Monique, voorzitter van de vereniging.

Via een lid kwamen ze in gesprek met de eigenaar van de huidige locatie. Dat ging niet zomaar, want de vereniging stelt wel eisen. Monique: “We hebben behalve de borrel ook vaak andere activiteiten op een avond. Dat moet wel kunnen in de kroeg. Onze ‘Borrelcie’ bedenkt een thema of ze organiseren een bijpassende activiteit. Dat kan echt van alles zijn, een karaokeavond of een pubquiz bijvoorbeeld. Dan hebben we microfoons en beeldschermen nodig.”

Hoewel USV TwintigTwintig geen eigen sociëteit heeft, geeft de exclusiviteit van de dinsdagavond in de stamkroeg toch een echte "sociëteit vibe". Monique benadrukt: "De dinsdagavonden zijn alleen voor onze leden, dus er komen geen andere mensen. Het vaste personeel achter de bar kent de meeste actieve leden zo onderhand ook.”

In tegenstelling tot sommige andere studentenverenigingen kent TwintigTwintig bijna geen verplichtingen. Monique legt uit: “We willen dat iedereen zich welkom voelt en zelf kan kiezen hoe vaak ze komen.” De borrels zijn dan ook niet verplicht “maar het is wel gezellig als leden er vaak zijn.” Wat betreft de bierprijs is het naar de borrel komen zeker aantrekkelijk, een biertje kost slechts 1,90 euro.

De sfeer op de avonden van de vereniging is net wat anders dan de andere dagen. Normaliter hanteert de Back & Forth een toelatingsbeleid van 24+, dus veel van de leden zijn te jong om op andere dagen te komen.


 

Studentenvereniging Anteros ontmoet elkaar in gaybar Bodytalk

‘Mensen die voor het eerst komen kunnen een barbuddy krijgen’

De stamkroeg van Anteros. Foto aangeleverd door Anteros

U.H.S.V. Anteros is een gezelligheidsvereniging voor LGTBQIA+ studenten. De vereniging  borrelt elke woensdagavond in café Bodytalk. Deze kroeg is een gaybar, en dit past bij de queer identiteit van de vereniging. Voorzitter Azra omschrijft de kroeg als knus, gezellig en open.

“Als mensen langs willen komen op de borrel zeg ik altijd dat ze dat gewoon een keer moeten doen”, vertelt Azra, “Iedereen danst met elkaar, en je kunt makkelijk een praatje maken.”

De leden komen er ook geregeld op andere dagen “na een verenigingsactiviteit, als mensen nog zin hebben om een drankje te doen, gaan we vaak naar Bodytalk. Maar zeker ook in het weekend komen onze leden er vaak, dan is het meer uitgaansplek dan een kroeg.”

Wanneer Anteros in de kroeg borrelt, is deze open voor iedereen. “Veel mensen weten ook wel dat de woensdag de jongeren/studentenavond is. Mensen komen ook gewoon omdat ze weten dat de woensdag leuk is, ook al zijn ze geen lid of hebben ze niets met de vereniging te maken.” Het komt vaak genoeg voor dat iemand toevallig binnenkomt bij de borrel, ziet hoe leuk het is en dan besluit lid te worden.”

Azra heeft niet het idee dat de borrels oudere mensen weerhoudt om gewoon naar het café te gaan, al staan ze wel wat meer apart: “Je ziet regelmatig dat de jongeren meer op de dansvloer staan, en dat de oudere mensen wat meer bij de bar staan.”

Om de borrels toegankelijk te maken bestaan er ‘barbuddy’s’. Dit zijn leden waaraan iemand die voor het eerst komt kijken gekoppeld kan worden; de buddy kan dan mensen aan je voorstellen, je vragen beantwoorden en wat vertellen over de vereniging. “Het kan spannend zijn om voor het eerst te komen kijken bij een vereniging waar je niemand kent”, vertelt Azra. “Sowieso kan het spannend zijn om naar een queerbar te gaan, zeker als je daar nog niet veel ervaring mee hebt.”

Voor leden van Anteros hanteert de kroeg korting, op vertoon van een ledenpas. Zo is een biertje voor leden 2,70 euro. Maar door de inflatie wordt het voor de kroeg wel lastiger dit voordeeltje te handhaven”, zegt Azra. Overigens hoeven de leden die regelmatig komen hun pas niet te laten zien. “Het personeel weet dan wie je bent.”

De wekelijkse kroegavonden beginnen als gezellig borrels, waar de tijd benut wordt om bij te praten. “Naarmate de avond vordert verandert de sfeer en wordt het meer uitgaan alsof het een club is. Dan wordt er flink gedanst.” Toen een tijd geleden de zusterverenigingen op bezoek kwamen, waren sommige wel verrast door dat uitgaanskarakter. “Bij sommige andere verenigingen wordt er amper gedanst op de borrelavond.”

Feibe Zweers, eigenaar van Bodytalk, heeft een nauwe connectie met de vereniging. Leden noemen hem wel ’ons erelid’. Hij vindt het leuk dat de vereniging borrelt bij Bodytalk. “Het is een leuke aanvulling op het bestaand publiek. Doordat ze jong zijn, zorgen ze voor wat meer leven in de brouwerij. Ze voegen echt wat toe aan de kroeg. Bovendien zie ik dat veel van deze studenten de kroeg ook op andere dagen bezoekt.”

Advertentie