Geneeskundestudente wereldkampioen dovengolf

Bij de Universiteit Utrecht zijn er genoeg redenen voor een feestje. Prijzen, benoemingen en schouderklopjes; DUB verzamelt ze, zet ze bij elkaar in het zonnetje en roept: Hiep hiep … Hoera!

Goud voor geneeskundestudente
Geneeskundestudente Leonie Warringa is in Japan wereldkampioen golf voor doven en slechthorenden geworden. De 22-jarige was in alle vier de rondes de beste.

Warringa speelt bij de Utrechtse Golfclub Amelisweerd. Ze is "ondanks haar auditieve beperking een talentvolle speelster met handicap 4", schrijft de Nederlandse Golf Federatie.

I did it...WERELDKAMPIOEN dovengolf !!! I'm so happy! Bedankt voor jullie support

Fri Oct 12 08:21:46 +0000 2012 from Twitter for iPhone

Leonie Warringa

@leonie_japan

Leonie Warringa

Artsen kunnen goed twitteren
In het UMC Utrecht kunnen ze niet alleen heel goed goed golfen, ze kunnen ook heel goed twitteren. Het UMC Utrecht is een van drie ziekenhuizen met het beste sociale mediabeleid volgens de website Zorgmarkt.net. Bij de ranking werd onder meer gekeken naar aantallen volgers op LinkedIn, Facebook en Twitter en hoe er gereageerd wordt op berichten.

Bèta’s winnen geadopteerde ijsbeer bij pubquiz
De Bèta Gang heeft op de Dag van de Duurzaamheid de eerste dUUrzame pubquiz gewonnen. Een quiz voor de gezelligheid en ook om het strategische speerpunt duurzaamheid aan de man te brengen. Deelnemers kregen vragen als ‘Hoeveel ton CO2 is er dit jaar tot nu toe wereldwijd uitgestoten?’ (antwoord: meer dan 26 miljard ton). Niet bepaald makkelijk.

De winnende bèta’s kregen een geadopteerde ijsbeer uit handen van rector Bert van der Zwaan. Op nummer twee eindigde team An Inconvenient Booth van het Copernicus Instituut. Ook bèta’s. Wat is dat toch met bèta’s en quizzen? De volledige uitslag van de duurzame pubquiz vindt u hier.

Yvonne van Rooy krijgt Ereteken van Verdienste
Vertrekkend collegevoorzitter Yvonne van Rooy heeft het Ereteken van Verdienste van de Hogeschool Utrecht ontvangen voor haar grote bijdrage aan de onderlinge samenwerking op het Utrecht Science Park. “Zonder Yvonne was dat er nooit zo geweest”, zei HU-collegevoorzitter Geri Bonhof (links op de foto) bij de uitreiking.

Prijs voor afstudeerscriptie
Marian Winters heeft de Johanna Diepenveen-Speekenbrink wetenschapsprijs gewonnen voor het afstudeerartikel dat ze schreef voor de opleiding Verplegingswetenschap van het UMC Utrecht. Ze studeerde af op de vertaling en validatie van een instrument waarmee kan worden bepaald in hoeverre dialysepatiënten zelf geloven in hun capaciteit om de voorschriften na te leven die de behandeling van hun en ziekte vereisen. Haar artikel wordt in december 2012 gepubliceerd in een vaktijdschrift.

Award op Grieks vulkaaneiland
Verder met vrolijk nieuws voor Farmacie dat we kregen van het secretariaat van het departement. PhD-studente Rianne van Schie won tijdens een congres op het Griekse vulkaaneilandje Santorini een Young Scientists Award. Ze won de prijs op basis van een ingestuurde abstract over "het effect van genetische variatie in GATA-4 op de cumarine-onderhoudsdosering".

Cloetingh wint Europese medaille
Sierd Cloetingh heeft als eerste Nederlander de Arthur Holmes Medal van de European Geosciences Union gewonnen. De prijs is voor wetenschappers met een "exceptionele internationale reputatie op het gebied van de aardwetenschappen". Cloetingh is sinds 1 januari 2012 hoogleraar in Utrecht. Daarvoor werkte hij voor de VU in Amsterdam.

Félicitations à Petra
Petra van Dijk, directeur van de Frans-Nederlandse academie, heeft de Chevalier dans l’Ordre national du Mérite-onderscheiding gekregen van de Franse ambassadeur in Nederland. Ze kreeg de onderscheiding vanwege haar inspanningen ter bevordering van de Frans-Nederlandse universitaire samenwerking. Félicitations à Petra! 

Hulde voor Olympische studenten
Sommigen waren al geridderd, verlost van de langstudeerboete (onnodig, zo bleek later) en nu zijn ze ook nog officieel gehuldigd door de UU en de HU: de studenten en alumni die afgelopen zomer deelnamen aan de Olympische en Paralympische Spelen. Alle sporters ontvingen een vaas met daarop de gegraveerde tekst “De Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht stimuleren talent en ambitie”.

De medaillewinnaars kregen nog een ander cadeau: één grote laurierboom als symbool voor de overwinning. Arie Oudijk, directeur van de Botanische Tuinen waar de boom te bezichtigen is, sprak het voornemen uit om deze symbolische gift te zien als het begin van een nieuwe traditie die bij elke Olympische en Paralympische Spelen herhaald zal worden. 

Vier Mozaïek-beurzen voor Utrecht
Twintig jonge allochtone afgestudeerden kregen op 8 oktober een promotiebeurs  in het kader van het NWO-programma Mozaïek, dat bedoeld is om meer afgestudeerden uit minderheidsgroepen te laten instromen in de wetenschap. 

Vier beurzen komen naar Utrecht. De laureaten zijn Aldrick Ruiz (chirurgie), Mariam Samim (cardiologie en vaatziekten), Amy Gunning (heelkunde) en Ka Yin Leung (wiskunde). Die laatste is een bekende in de DUB-kolommen: vorig jaar won ze een prijs bij de faculteit Bètawetenschappen met haar masterscriptie over hiv-verspreiding

Farmacoloog valt in de prijzen
25.000 euro en eeuwige roem voor de Utrechtse farmacoloog Berend Olivier. Hij won onlangs de Saal van Zwanenberg Prijs, vernoemd naar de oprichter van Organon. Olivier is mede-ontdekker van het antidepressivum fluvoxamine dat in 1984 op de markt kwam. Hij is één van de weinige Nederlanders die daadwerkelijk een geneesmiddel op de markt heeft gekregen.

Scheikundingen kunnen eventjes vooruit
Bert Weckhuysen, hoogleraar Anorganische Chemie en Katalyse, heeft een Europese subsidie ontvangen van maar liefst 2,5 miljoen euro. Weckhuysen (foto rechts) en zijn collega-scheikundigen gaan zich de komende jaren richten op het ontwikkelen van technieken om de bereiding en werking beter te begrijpen van katalysatoren die worden ingezet bij de omzetting van biomassa.

Promovenda wint studieprijs
De in Utrecht gepromoveerde Irene van Renswoude heeft één van de vijf studieprijzen van de Stichting Praemium Erasmianum gewonnen. De prijs bestaat uit een bedrag van 3000 euro en een oorkonde. Zij en de vier andere winnaars werden gekozen uit 38 voordrachten. Van Renswoude schreef haar dissertatie over vrije meningsuiting in de late Oudheid en de vroege Middeleeuwen. Momenteel werkt Van Renswoude voor de afdeling Religiewetenschap van de UU en als postdoctoraal onderzoeker bij het Huygens ING.

Hoogleraar wordt landelijk gezicht notarissen
Hoogleraar Notarieel recht Nora van Oostrom-Streep is het nieuwe gezicht van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). De KNB zocht iemand die het gezicht wordt van de notaris in Nederland en de notaris vertegenwoordigt in media, debatten en symposia en kwam uit bij de Utrechtse. Een video waarin Van Oostrom-Streep wordt gepresenteerd, staat op de site van de KNB.

Overigens is Van Oostrom-Streep haar baan bij de UU niet zeker. Haar leerstoel wordt door de reorganiserende faculteit REBO opgeheven en samengevoegd met een andere leerstoel. Naar verluidt komt Van Oostrom niet in aanmerking voor die nieuwe leerstoel. Dat is dan weer minder hiep hiep hoera.

Advertentie