Het vrijwilligerswerk van internationale UU'ers

SusTasty, jaarlijks Foodfestival georganiseerd door de Green Office Utrecht in De Uithof. foto Kees Rutten

Utami (28), masterstudent Sustainable Development / de studentenvereniging voor Indonesische studenten

Nadat ze eerder al werkervaring bij het ministerie van Rampenbestrijding in Indonesië opdeed, werd tweedejaars masterstudent Utami vorig jaar coördinator van het congres ‘Building Indonesia’s Disaster Management towards Resilience’. Het eendaagse congres vond plaats in de Utrechtse Universiteitsbibliotheek, in maart 2019. Haar studie Sustainable Development aan de UU motiveerde Utami om de organisatie op zich te nemen. Ze hoopte dat het congres een brug kon slaan tussen duurzaamheid en rampenbestrijding. Ook wilde ze het onderwerp graag presenteren aan een groter publiek in Nederland.

Het lukte haar verschillende organisaties bij elkaar te brengen tijdens het congres. Daarbij hielp het dat ze actief lid was van de vereniging voor Indonesische studenten in Nederland. Een commissie  van twintig Indonesische studenten, die zij startte en leidde, zocht contact met de Indonesische ambassade, het Copernicus Instituut, de Indonesische gemeenschap in Nederland, en het System for Disaster Risk Reduction van de Verenigde Naties (UNSDR). Bij elkaar trok het congres meer dan zeventig bezoekers.

Terugkijkend op de organisatie van het congres, is Utami blij met het platform dat de studentenvereniging haar bood. De Indonesische studentengemeenschap hielp haar ook met het efficiënt promoten van het evenement. “Ik had zoveel mazzel. Een evenement organiseren is een hoop gedoe, en is vermoeiend. Maar uiteindelijk biedt het ook zoveel kansen om nieuwe connecties aan te gaan en netwerken op te bouwen.”


Vinh (20), bachelorstudent Economics and Business Economics / Academics for Development


Vinh is een tweedejaars bachelorstudent Economics and Business Economics. Hij geeft leiding aan de ontwikkeling van projecten van de Utrechtse afdeling van Academics for Development (AFD), een non-profitorganisatie die sociaal ondernemerschap stimuleert. Het is is Vinhs taak om projecten voor studenten op te zetten.

De drie huidige projecten zijn in Tanzania, Kenia en de Filipijnen, en richten zich onder meer op het aanleggen van een circulatiesysteem voor drinkwater tot het tot stand brengen van duurzame energielevering. Medewerkers van AFD onderzoeken de omstandigheden op deze locaties en proberen met praktische oplossingen te komen. Het doel is om duurzame ondernemingsplannen te ontwikkelen met sociale impact voor al bestaande lokale bedrijven.

Vinh komt uit Vietnam, en een van de dingen waar hij het meest van houdt hier in Utrecht is de internationale werkomgeving bij AFD. Het bestuur bestaat uit vijf leden, waarvan er drie internationaal zijn. Vinh heeft een jaar in de Verenigde Staten gestudeerd, en merkt op dat de persoonlijke banden tussen de bestuursleden in Nederland veel hechter zijn dan in de Verenigde Staten. Voor hem draait werken bij AFD niet alleen om de projecten, maar ook om het plezier dat ze onderling hebben. “Ons bestuur is best klein, maar we hebben een hechte band. Het is een geweldig leuke tijd.”


Akvile (24) rondde de Research Master in Educational Sciences af/ Incluusion

Akvile is alumna van de Research Master Educational Sciences. Ze werkte bij Incluusion, als vrijwilliger en als studentassistent. Incluusion is een initiatief van de Universiteit Utrecht dat studenten die asiel zoeken in Nederland de kans geeft universitair onderwijs te volgen.

Akvile komt oorspronkelijk uit Litouwen. Ze hoorde van Incluusion toen ze het UU Honours Programme Young Innovators volgde. Ze vond het concept van onderwijs voor vluchtelingstudenten inspirerend en gaf zich daarom op als vrijwilliger.

Akvile leerde het werk van Incluusion pas echt goed kennen toen ze verantwoordelijk werd voor evenementen. Uiteindelijk werd ze aangesteld als een part-time studentassistent van het project. In deze baan was het haar taak om een match te vinden tussen de interesses van de vluchtelingstudent en de vakken die de universiteit aanbiedt. Dit deed ze door de academische achtergrond van de Incluusionstudenten te onderzoeken en interviews te houden.

Opmerkelijk detail: toen Akvile bij het team kwam, waren al haar collega’s Nederlanders, maar tegen de tijd dat ze er wegging, bestond het gehele team uit internationals. Zelf werkt ze graag in een internationale omgeving, omdat ze dan steeds weer opnieuw geïnspireerd raakt door nieuwe perspectieven. Via Incluusion had ze regelmatig contact met de vluchtelingen zelf. Soms tijdens interviews, tijdens congressen, of gewoon bij sociale gelegenheden.

Onlangs startte Akvile met het volgende deel van haar academische leven: een PhD bij de faculteit Business & Economics aan de VU Amsterdam over organisatiegedrag en human resource management. “Werken voor Incluusion zorgt voor een mooie diversiteit in je leven, omdat je echt mensen van over de hele wereld ontmoet. Je kunt er zoveel van leren!”


James (25), rondde de master Sustainable Development af / the Green Office

James leidt de biodiversity committee van de Green Office. Hij geniet van de levendigheid en de energie op de campus van de UU.

Nadat hij een bachelordiploma in Environmental Science and Technology had behaald in Ierland, verhuisde James naar Utrecht om meer kennis op te doen over het sociale aspect van duurzaamheid. Hij was specifiek geïnteresseerd in de Utrechtse Sustainable Development-master omdat hij vond dat de UU ook als instituut duurzaamheid omarmt.

Als masterstudent was hij al betrokken bij activiteiten van de Green Office. Inmiddels werkt hij daar als Biodiversity Campaign Coordinator. James werkt onder meer aan projecten als SusTasty, een biologisch food festival, en Tiny Forest, waarbij een stuk van De Uithof omgetoverd wordt tot een biodiverse groene ruimte.

James wordt geïnspireerd door de dynamische omgeving die de Green Office biedt. Hij mag zelfstandig beslissingen nemen, en werkt met verschillende mensen met verschillende achtergronden. De positieve feedback van studenten en medewerkers die deelnemen aan de activiteiten houdt hem enthousiast.  “Ik word omringd door optimisme, enthousiasme, en vriendelijkheid. Ik merk vaak dat deze eigenschappen heel vaak aanwezig zijn in mensen die actief zijn in de duurzaamheidsgemeenschap.”


Wie ben ik? En waarom wilde ik dit artikel schrijven?

Ik ben Ting-An (23), en ik ben masterstudent Drug Innovation. Een paar maanden geleden sloot ik me aan bij UtrechtInc Students, een groep studenten die ondernemerschap onder studenten stimuleert. Ik heb al meerdere keren vergaderd met onze partners, bijvoorbeeld met UtrechtInc, Utrecht Holdings en Centre for Entrepreneurship.

Als internationale student hoor je vaak verhalen over de Nederlandse directheid, maar eerlijk gezegd hou ik heel erg van de werkcultuur hier. Ik krijg rechtstreeks en duidelijk commentaar op mijn projecten. Tegelijkertijd is er een hoop vrijheid om beslissingen te nemen. Er is gewoon minder hiërarchie.

In Taiwan had ik al veel ervaring opgedaan met teamwork. Als deelnemer aan de Model United Nations club bij de National Taiwan University, bijvoorbeeld, moest ik een PR-campagne verzinnen voor ons zomerkamp, een middelbareschoolcongres coördineren, een ander congres organiseren, en tegelijkertijd nieuwe leden rekruteren. Een flinke hoeveelheid werk. Er moesten grote evenementen worden opgezet en uitgevoerd door maar een paar part-time bestuursleden. Hoewel we lange dagen maakten, werden mijn teamgenoten en ik heel close. Ik weet nog dat ik een keer een heel weekend door de stad aan het rennen was om posters te bestellen. Maar na de Model United Nations conferentie konden we vol trots een afterparty vieren.

De charme van een universiteit is meer dan alleen de glans aan de buitenkant – het is een energie. De reden dat ik bij een vereniging wilde bij de UU is dat je persoonlijke relaties opbouwt. Werken in een team is tenslotte de meest effectieve manier om nieuwe mensen te ontmoeten. En ik ben niet alleen: internationale studenten zoals ik vinden emotionele banden in studentengroepen. Uiteindelijk zijn het die banden die studenten motiveren om te blijven en te groeien.

Advertentie