Het is weer borreltijd bij de Utrechtse verenigingen
De studentengezelligheidsverenigingen zijn enorm opgelucht dat ze weer open mogen. Zeker in tijden dat studenten zich niet lekker in hun vel zitten, denken ze dat de verenigingen kunnen helpen om het gevoel erbij te horen weer in eer te herstellen. Het steekt de verenigingen dat ze door de overheid gezien worden als horeca, terwijl ze zoveel meer doen. Dat was ook de strekking van een brandbrief die de Landelijke Kamer van Verenigingen vorige week verstuurde.
Biton: Het is belangrijk dat onze leden weer fysiek naar de sociëteit kunnen
Met de versoepelingen van vorige week dinsdag kon Biton de borrels weer door te laten gaan. Ze waren de 1,5 meter regel al gewend en gingen net als voor de lockdown weer aan de slag met tijdsloten en een reserveringssysteem. Ook het scannen van een QR-code en het dragen van een mondkapje bij het lopen door het pand wordt verzocht.
Het bestuur merkte de laatste tijd dat leden voornamelijk omgingen met leden die ze al kenden voor de pandemie. “Een studentenvereniging is een geweldige plek om je sociaal netwerk uit te breiden en kennis te maken met mensen van allerlei verschillende achtergronden. Wij zijn dan ook precies om die reden blij dat we de deuren weer kunnen openen. Voorheen kenden namelijk elk lid alle andere leden. Het is nu ook van groot belang geworden dat studenten fysiek naar de sociëteit kunnen.”
De vereniging heeft tijdens de lockdown verschillende activiteiten georganiseerd. Zo hebben ze met oud en nieuw maaltijdpakketten uitgedeeld. De kookploeg heeft drie dagen hard gewerkt aan deze pakketten. Leden konden kiezen uit een borrel-, diner- of nieuwjaarsviering pakket.
In het diner pakket was ook nog een spoom (een mix van sorbetijs en een witte wijn) bijgevoegd waarvoor leden om 20.30 uur online afspraken om samen een toost te doen na een speech van een van hun bestuurders.
In januari kent Biton altijd een Open Maand, waarin ze twee weken aan activiteiten organiseren waarbij externen kunnen langskomen om de vereniging te leren kennen. De Open Maand is dit jaar online begonnen, maar na de persconferentie van 14 januari hebben ze ook fysieke activiteiten door laten gaan.
Biton heeft geen verenigingshuizen, maar er zijn wel disputen en commissies. Die hebben ook meegeholpen aan de Open Maand. Vooral bij het organiseren van de activiteiten. Het cultuurdispuut heeft vorige week nog een haak- en brei workshop georganiseerd.
UMTC hoopt op reisje naar Praag
“Dat we open mogen is goed nieuws, maar eigenlijk zouden we wat meer vrijheid willen”, schrijft het bestuur van vereniging UMTC. Het sociale contact is enorm belangrijk. “Je merkt dat ‘de digitale batterij’ van de studenten opraakt.”
Voorheen probeerden de leden het contact in stand te houden door veel wandelingen te maken of in kleine groepjes bij elkaar thuis te komen. “Eerstejaars leden konden gelukkig in de maanden september en oktober nog wel dingen doen met de vereniging. Zo voelden ze zich betrokken bij de vereniging. Dat ging niet alleen om de eerstejaars onderling, maar ook om contact met oudere leden. Juist door deze periode hebben ze elkaar goed leren kennen en zoeken ze elkaar nog steeds vaak op.”
Er zijn activiteiten, zoals de feesten van voor de pandemie, die nu nog steeds niet door kunnen gaan. Ook nu er versoepelingen zijn, zijn ze door de restricties bijna niet haalbaar. Dat komt onder meer door de hoeveelheid aan mensen die aanwezig wil, of zelfs moet, zijn. De vereniging hoopt heel erg de reis naar Praag dit jaar door te laten gaan. De reis naar Leipzig moest vorig jaar afgelast worden.
De almanakuitreiking bij UMTC ging dit jaar door.
SSR-NU werkt aan het huiskamergevoel
De SSR-NU is bezig met het creëren van studeerplekken op de sociëteit. Deze zijn op anderhalve meter afstand en zijn toegankelijk zonder reservering. “We willen hierdoor ons pand als een huiskamer laten voelen waar de leden altijd welkom zijn.”
Het bestuur van de SSR-NU voelde door het sluiten van hun deuren een afstand met de leden en wist daardoor ook niet zo goed wat er speelde. “We probeerden eens in de twee weken een online activiteit te organiseren. Maar we merkten dat leden daar op een gegeven moment wel een beetje klaar mee waren, omdat de lessen die ze daarvoor hadden ook al online waren geweest. Je volgt dan je les en je borrel vanuit dezelfde plek”, zegt het bestuur. Ze hebben toen passend bij de maatregelen van dat moment borrelgroepen opgezet.
“We merken dat de eerste- en tweedejaars veel minder contact hebben gehad met de vereniging. Veel studenten zitten nog thuis bij hun ouders, omdat het met online les geen nut heeft om op kamers te gaan. Daardoor zijn ze veel minder betrokken bij de vereniging. Terwijl een vereniging er juist er wil zijn voor de mentale ontwikkeling van een (beginnend) student.” SSR-NU wil studenten juist een plek bieden waar ze zich thuis kunnen voelen. Dat is zeker nodig in een tijd waarin er zoveel zorg is over de mentale toestand van studenten die door de pandemie geen sociale contacten kunnen maken.
Het bestuur hoopt dat het vieren van het lustrum dit jaar door kan gaan. Vooral voor nieuwere leden van de vereniging is het leuk bij die lustrumactiviteiten om van reünisten te horen hoe zij het bij de vereniging hebben gehad.
De studieruimte in de huiskamer van SSR-NU.
Veritas: Silent disco en borrelen op afstand
Ook de afgelopen maanden heeft Veritas activiteiten voor de leden georganiseerd. Zo waren er drie wandeltochten, waarbij iedere wandeling een stop had bij de achterdeur van de vereniging. Leden konden daar een drankje en snert of broodje rookworst afhalen. Daarna kregen ze een wandelroute mee die langs enkele belangrijke punten in Utrecht ging. Met kerst hebben ze ook mise-en-place pakketten meegekregen die de chef kok van de vereniging had voorbereid. Hierdoor konden de leden zelf een drie gangen menu klaarmaken.
Het enige fysieke evenement dat de vereniging heeft laten doorgaan was de inauguratie van de nieuwe leden in september. Dit gebeurde wel anders dan normaal. Ze hebben de jaarclubs los van elkaar geïnaugureerd in plaats van allemaal tegelijkertijd met een gala achteraf. Verder zijn er geen evenementen op locatie geweest. Nu ze wel weer fysiek dingen op de sociëteit kunnen organiseren, staan een silent disco, een pub quiz, filmavonden en borrelavonden op afstand op de agenda.
“De student zit in een leeftijdscategorie waarbij het opbouwen van sociale relaties essentieel is. Hiervoor is het essentieel een fysieke plek te hebben. Een studentenvereniging is hiervoor de ideale plek,” zegt het bestuur. Door de maatregelen die nu nog steeds gelden moet Veritas nog steeds bepaalde evenementen afgelasten of verplaatsen omdat ze niet genoeg capaciteit hebben om alle leden op anderhalve meter te houden.
Ze hopen binnenkort voor de tweedejaars evenementen te organiseren die ze eigenlijk als eerstejaars hadden moeten beleven. Die evenementen zijn namelijk essentieel voor het binden met de vereniging. De eerstejaars van 2021 hebben een redelijk normale kennismakingstijd en borrelperiode achter de rug, waarbij ook op een normale manier jaarclubs zijn gevormd. Veritas heeft het idee dat deze zaken zeker hebben bijgedragen aan de betrokkenheid van hun eerstejaarsleden.
Unitas S.R. ging rennen tegen depressie
De planning van Unitas S.R. staat helemaal vol met evenementen die hiervoor niet door konden gaan en die ze nu willen inhalen. Grootse feesten kunnen ze nog niet organiseren onder de huidige maatregelen. Voor een gala is bijvoorbeeld nog geen mogelijkheid.
De vereniging heeft wel kort geleden meegedaan aan de Blue Monday Run. Mind organiseert al jaren deze run en dit jaar hebben er vier leden van Unitas S.R. meegedaan. Mind is een organisatie waarbij je op de website een sponsoractie kan starten voor mentale gezondheid. De vereniging heeft 594 euro opgehaald door 10 kilometer te rennen en dat is meer dan ze vooraf hadden gedacht. “We deden mee aan de run omdat we het heel actueel en relevant vinden voor studenten in het algemeen. We haalden geld op tegen depressie, vooral onder jongeren. Zo wilden we ook bewustzijn voor de problematiek creëren.” De vereniging heeft nu ook een inhouse coach op elke donderdag van 12.00 tot 14.00 uur. Daar kunnen leden terecht en kunnen ze zelfs vervolg sessies voor hun mentale gezondheid krijgen.
Voor online activiteiten zoals pub quizzen was er weinig animo. Ze hebben online vooral goede doelen geholpen. Zo deden ze mee aan de landelijke actie om met een bierdopjes recycle actie geld in te zamelen voor het gehandicapte kind Rayèn.
In november was er lustrummaand en de eerstejaars hebben de activiteiten goed kunnen volgen waardoor ze zich nu betrokken voelen bij de vereniging. De vereniging heeft de eerstejaars ook opdrachten gegeven om wat met hun jaarclub te doen en ze worden gebeld om op de kroeg te komen borrelen. De sfeer zit er in de kroeg goed in en dat maakt het verenigingsgevoel weer helemaal goed.
Enkele leden van Unitas deden mee aan de Blue Monday Run
UVSV zet zich in voor goede doel
De leden van de UVSV hebben niet stilgezeten. Ondanks dat ze veel evenementen hebben moeten annuleren, zijn er toch mooie andere initiatieven bedacht. Zo zijn ze druk bezig met verschillende goede doelen voor binnen, maar ook buiten de club. In maart zal er een week in teken staan van hun goede doel “Free A Girl”, gericht op seksuele uitbuiting van jonge meisjes wereldwijd. Hiervoor zullen verschillende activiteiten georganiseerd worden om geld voor het project op te halen.
Daarnaast willen ze een campagne starten tegen excessief drugsgebruik onder studenten, een rally “rijden tegen kanker” organiseren samen met het USC en is er een wekelijkse stadsrun om de mentale gezondheid van de leden te verbeteren.
De grote droom van het bestuur is om in maart samen met het USC hun skireis te maken. “Ondanks de recente noodgedwongen sluiting van de Club, is het goed je te blijven realiseren hoe bijzonder deze toch vrije en onbezonnen jaren zijn, en hoe uniek de combinatie van studie, persoonlijke ontwikkeling en zoveel gezelligheid is.”
De UVSV heeft extra geïnvesteerd om de eerstejaars een band met de vereniging te laten krijgen. Toen de vereniging de deuren moest sluiten, hebben ze in de weekenden nog wel activiteiten georganiseerd voor eerstejaars. De afgelopen zijn er zestien nieuwe jaarclubs geïnstalleerd.
USC doet alles weer normaal, maar dan zittend
Afgelopen maanden klonk er geen geroezemoes op de sociëteit PHRM, de centrale ontmoetingsplek van het Utrechtsch Studenten Corps en was het daar koud. Het bestuur is daarom blij dat de kroeg nu weer open kan voor borrels. “De heropening van de ‘Kroeg’ heeft weer schwung aan het lidmaatschap gegeven en viel mooi samen met het einde van de tentamenperiode, waardoor het animo voor een plekje vaak groter is dan het aanbod, een gezond teken.”
Door de huidige maatregelen is het niet mogelijk om staande borrels of feesten te organiseren. Maar omdat de vereniging relatief veel ruimte heeft, is het wel mogelijk veel leden zittend een plek bieden in een van onze vele ruimtes voor een borrel of een diner. “We doen eigenlijk alles wat we normaal doen, maar dan zittend.”
Terugkijkend op de afgelopen periode, waren er volgens het bestuur ondanks de coronamaatregelen toch verschillende memorabele momenten. Het hoogtepunt was ‘Movember’: de maand waarin alle leden traditioneel hun snor laten staan en geld ophalen voor een goed doel. Dit jaar was dat goede doel net als bij Unitas de Stichting Mind, een stichting die de psychische gezondheid wilt bevorderen en alle mensen die hier mee te maken hebben wilt ondersteunen. Dit is gekozen omdat deze thematiek goed in de tijdgeest van de coronapandemie past.
Wat de toekomst gaat brengen is onzeker, maar het bestuur heeft wel verschillende grote evenementen op de agenda staan, waaronder jaarlijks terugkerende evenementen die nog ingehaald moeten worden. Het bestuur waarschuwt de leden voor een drukke lente en zomer, al zal dat na ruim anderhalf jaar stilte geen probleem zijn. Er wordt met name uitgekeken naar de gezamenlijke skireis met UVSV in maart, de eerste keer dat een dergelijk project wordt georganiseerd.” Hopelijk zal deze skireis een symbolische en feestelijke afsluiting vormen van wat voor de studentengemeenschap in zijn geheel een moeilijke periode is geweest.”