Op kamp: 'De beste manier om iedereen met elkaar kennis te laten maken'

Introductiedag van studievereniging Perikles. Foto: Perikles

 Afgelopen week zag je groepjes eerstejaars met hun mentoren over het universiteitsterrein en door de stad lopen. Alsof het een jaar als elk ander was. De schijn bedriegt, want studieverenigingen hebben toch echt hun programma moeten aanpassen aan de coronamaatregelen. Maar daaruit zijn activiteiten ontstaan die voor herhaling vatbaar zijn, zegt bijvoorbeeld bestuursvoorzitter Mischa Schijvens van studievereniging MFSU “Sams” van Geneeskunde. “De nieuwe activiteiten passen binnen de maatregelen.”

Zo verkenden hun nieuwe eerstejaars de stad met een street-art tour. De eerstejaars moesten op zoek gaan naar verschillende muurschilderingen en graffiti en leerden zo Utrecht kennen. “Met een beetje aanpassing, namelijk verschillende rondes, kunnen we ook onze jaarlijkse borrel door laten gaan”, zegt Mischa. En waar ze hun mentor meestal op de faculteit ontmoeten, was dat nu bij de Maarsseveense plassen. “We hebben dit jaar nieuwe dingen ontdekt die we de komende jaren graag nog eens doen.”

Sams heeft een gelukkige planning voor de tijd waarin we leven. De geneeskundestudenten organiseren hun introductiekamp altijd al in november en dat komt dit jaar wel heel goed uit. Tenzij natuurlijk een opleving van het aantal coronabesmettingen roet in het eten gooit. “Maar we gaan ervan uit dat het door gaat”, zegt Mischa.

Ook A-Eskwadraat, de studievereniging van vijf opleidingen van de Bètafaculteit, heeft ook veel nieuwe introductieactiviteiten. De eerstejaars gingen onder andere poolen, er was een sportdag waarbij mentorgroepen tegen elkaar streden en een escape game in en rondom de uni. Waar A-Eskwadraat normaliter de stad verkent met een kroegentocht, gingen de nieuwe studenten op parkentocht. Het kamp was afgeblazen nadat ze op 3 juni van de universiteit te horen kregen dat overnachtingen verboden waren. Op 5 augustus liet de universiteit weten dat de studieverenigingen toch op kamp mochten met Testen voor Toegang. Voor A-Eskwadraat was dit te kort dag plus dat ze het risico liepen hun geld niet terug te krijgen mocht het kamp onverhoopt toch worden afgelast. “Er stond te veel geld op het spel om de gok te nemen”, vertelt penningmeester Elise. Net als Sams heeft A-Eskwadraat nu besloten in november op kamp te gaan.

Onduidelijkheid voor bèta’s in het voorjaar
De memo in juni zorgde aanvankelijk voor verwarring. Daarin stond  ‘Geen overnachtingen: de introductiekampen gaan in de periode augustus-september helaas niet door’. Wat waren dan de opties voor een kamp zonder overnachting? Volgens de landelijke maatregelen mocht op kamp met overnachtingen wel met Testen Voor Toegang. Waarom is de universiteit strenger dan de landelijke overheid?, vroegen de bèta’s zich af. Hoewel er wel enig begrip was, zorgden de frequentie waarmee de regels tot halverwege augustus nog werden veranderd en de soms wat onduidelijke formuleringen daarvan, voor onduidelijkheid, merkte ook Ties Bakker, afgelopen collegejaar studentassessor bij Bètawetenschappen en één van de twee contactpersonen van de directie Studenten, Onderwijs & Onderzoek voor de verenigingen van zijn faculteit. Hoewel hij vindt dat de regels met goede bedoelingen zijn opgesteld, merkte hij na de meeste regel-updates de noodzaak om een toelichting mee te sturen om de betekenis en toepasbaarheid van de regels te verduidelijken. Daarvoor kon hij altijd wel de directie Studenten, Onderwijs & Onderzoek bellen.

Marieke de Bakker vanuit de directie hoofdverantwoordelijke voor het contact met studenten geeft aan dat ze het heel fijn vindt dat alles uiteindelijk goed is gegaan en benadrukt het belang van goede communicatie: “Er is vanuit het CvB via de vicedecanen én via mijn directie SO&O intensief contact geweest met de faculteiten. Er is een werkgroep ingesteld, bestaande uit een medewerker en de studentassessor per faculteit, die op hun beurt weer met de besturen van de verenigingen overlegden. Via die werkgroep hebben we informatie uitgewisseld, programma’s gedeeld en ook de distributie van zelftesten geregeld.”

Waarom de universitaire maatregelen strenger waren dan de landelijke, lijkt nog steeds niet helemaal duidelijk, zegt Ties. “Op het moment dat regels geen interne consistentie hebben, of niet rijmen met de realiteit, is het voor de introductiecommissies moeilijk om te beredeneren wat dan wel en niet mag.”

Getest op kamp
Ook bij andere verenigingen moest er creatief worden nagedacht over activiteiten die passen binnen de regels. Studievereniging Storm van de opleiding Sustainability Sciences had besloten niet op kamp te gaan. Dat was ook meteen het enige grote verschil met normale jaren, zeggen ze. Verder waren ze wel tevreden over de introductie. De regels vonden ze geen groot probleem, zegt een bestuurslid. “Er gaan wel wat dingen niet door, maar dat is natuurlijk minder dan vorig jaar. En uiteindelijk blazen we dit jaar ook dingen af, maar dat kwam door het slechte weer aan het einde van de week.” De eerstejaars Global Sustainability Science van Storm waren in kleine groepjes door de hele stad te vinden. Ook voor de beginnende masterstudenten waren er activiteiten geregeld als een pubquiz in de binnenstad.

Perikles, de studievereniging van de opleiding Bestuurs- & Organisatiewetenschap, zijn ook niet op kamp gegaan. “We zijn nu van plan om het kamp in de onderwijsluwe week van november te organiseren. In plaats van het kamp waren er twee introductiedagen op 1 en 2 september met voornamelijk activiteiten in de stad. De week erna waren er - zoals ook in andere jaren - introductieactiviteiten georganiseerd”, vertelt Maud Temmen, die net voorzitter-af is. Het is voor haar wel belangrijk dat het kamp doorgaat. “Ik denk dat het nog steeds de beste manier is om iedereen met elkaar kennis te laten maken.”

De studievereniging van scheikunde is met testen voor toegang al op kamp geweest. Daardoor was de introductie van Proton niet heel anders dan andere jaren.  Het kamp nabij De Mortel is namelijk het grootste onderdeel van de introductie. Voorzitter Marie Velada Dugois is daar erg blij mee: “Een feest zoals in andere jaren kon natuurlijk niet doorgaan, maar ook daar is een alternatief voor bedacht.” Net als de geneeskundestudenten hebben ze een silent disco waarbij ze thuis of in een kleine groep dezelfde muziek kunnen luisteren.  “Het enige dat dit jaar écht niet door gaat, is de barbecue met alle studenten en werknemers van het departement.”

U.A.V.  van de opleiding Aardwetenschappen gaan komend weekend (18 en 19 september) getest en wel naar hun vertrouwde kamplocatie. “We gaan al een jaar of negen naar dezelfde locatie in Duitsland. En ook dit jaar zijn we daar weer welkom”, vertelt secretaris Okki Somerwil. De aardwetenschappers hadden ook niet veel moeite met de regels van de universiteit: “We hebben het hele jaar gewerkt aan meerdere scenario’s, dus we waren op alles voorbereid. Op het moment werken we met ons anderhalvemeterscenario, dat is niet de strengste dus het valt gelukkig mee.” Normaal hebben ze op de eerste donderdag een groot feest in K-sjot, nu passen alle eerstejaars goed in de Puma, waar ze op anderhalve meter een pubquiz organiseren. Wat niet door kon gaan, was de jaarlijkse intro barbecue voor de hele groep. “Nu gaat elke mentorgroepje er apart op uit. Dan kunnen ze zelf kiezen of ze dat in de stad doen of bij een mentor thuis gezellig gaan koken.”

Advertentie