Orkest repeteert in Ikea, theatersportgroep in het park

Orchestra USKO practices at Ikea parking lot
Orchestra USKO practices at Ikea parking lot

Met de lockdown was het voor de Utrechtse muziekgroepen zoeken. Sommige kozen voor online repeteren en optreden, zoals we recent nog lieten zien aan de hand van een video van DeKoor. Andere gingen toch op zoek naar een alternatief. In de video vertelt Mattijs de Haas van het Utrechts Studenten Koor en Orkest (USKO) hoe zij terecht gekomen zijn bij de Ikea en hoe dat bevalt.

Theatersportgroep Parnassos oeftent in het Wilhelminapark (Foto TSGP)

We gingen ook mee met Theatersportgroep Parnassos die tot voor kort wekelijks in het Wilhelminapark oefende. Helaas zijn die beelden gecrasht. We hebben nog wel een interview met voorzitter Merel kunnen redden (zie onder). Zij vertelt dat ze ontdekte dat online repeteren niet goed werkt bij theatersport. “Wij hebben gekozen voor het park omdat je elkaar dan kan ontmoeten. Dat hadden we echt gemist. Dus kwamen we gewoon samen en speelden we tussendoor wat scenes om er weer in te komen. Ik heb op de RIVM-site gezien dat groepsvorming verboden was met uitzondering van podiumkunsten, dus het was nog legaal ook. Het is soms wel gênant om echt te spelen terwijl er mensen lopen. Ze kijken je raar aan als je gek stemmetje opzet of tegen elkaar schreeuwt. Maar ik vind het ook wel leuk.”

Corona heeft wel impact gehad op de theatersportvereniging. Merel: “Wij moeten het hebben van de interactie met het publiek. Bij onze improvisaties vragen we suggesties van het publiek die we dan gaan naspelen. Bijvoorbeeld: ‘Waar zou je je schoonmoeder nooit willen tegenkomen?’ Als iemand dan de sauna zegt, gaan wij dat naspelen. Een voorstelling via livestream lukt dan ook niet.”

Daarnaast heeft de vereniging geen nieuwe leden kunnen werven. “Er ging mensen weg, maar we konden vanwege corona geen audities organiseren voor nieuwe leden.”

Vanaf nu gaat het weer de goede kant op. Bij Parnassos mag er weer gerepeteerd worden met groepen van maximaal 30 mensen waarbij de anderhalve meter regel gehandhaafd wordt.

Luister hier het interview met Merel (6 minuten)

 

Advertentie