Past één van deze studentenhuizen bij jou?

Eerstejaars Anne-Fleur in haar Unitashuis, foto's Mila Bertens

IBB: ‘Het is hier altijd een feestje’

Willem Kalkman (20) is afkomstig uit Den Haag
Is vierdejaars van de bachelor Natuur- en Wiskunde
Woont nu 1,5 jaar in een kamer aan de Ina Boudier Bakkerlaan in de wijk Abstede
Heeft 14 huisgenoten.

De IBB is het grootste studentencomplex van studentenhuisvester SSH met 1300 bewoners.

Hoe ben je hier terecht gekomen?
“Ik heb eerst een tijdje in andere huizen in Utrecht en Zeist gewoond. Toen ik genoeg wachttijd bij de SSH had opgebouwd, heb ik hier gehospiteerd en dat was meteen raak.”

Waarom heb je besloten op kamers te gaan?
“Toen ik begon met studeren, ben ik meteen bij commissies van mijn studievereniging gegaan. Als je dan samen hebt gegeten en ’s avonds aan het chillen bent, wil je niet nog de trein terug naar Den Haag hoeven pakken. Op zo’n moment is het fijn om een plekje in Utrecht te hebben.”

Hoe is het wonen op de IBB?
“Het leuke aan de IBB is dat er heel veel studenten wonen; het is altijd een feestje! Voordat ik hier kwam wonen, hoorde ik veel negatieve dingen over de IBB. Natuurlijk is het soms rommelig en woon je met veel huisgenoten, maar het is goed te doen en het is juist leuk dat er altijd iemand is om mee te chillen. Daarnaast heb je gewoon je eigen kamer, dus je kan je terugtrekken. Het is misschien niet iets voor iedereen, maar ik vind het top!”

Zijn er ook nadelen?
“In de zomer en in het weekend is het hier vaak druk en gezellig buiten. Dat is soms lastig als je vroeg wilt slapen, maar ik heb geleerd om in slaap te vallen met veel geluid. Dus daar raak je wel aan gewend!”

Zou je eerstejaars aanraden op kamers te gaan?
"Zeker! Nu met corona is het misschien minder noodzakelijk, maar studeren terwijl je op jezelf woont, is toch wel een andere ervaring omdat je dan echt voor jezelf zorgt.”


LB9 : ‘De HJ’s moeten wat meer taken doen’

Anne Fleur Bus (19) is afkomstig uit Groningen
Is eerstejaars rechten (eerst LAS gestudeerd)
Woont 1 jaar in verenigingshuis LB9 van Unitas
Woont samen met 13 anderen (jongens en meisjes), hond Berry en kat Beverly.

LB9 staat voor Lucas Bolwerk nummer 9, is eigendom van studentenvereniging Unitas S.R. en staat in de Binnenstad.

Waarom wilde je graag op kamers?
“Ik kom uit Groningen, dus op kamers gaan was een logische stap. Ook wilde ik zo veel mogelijk uit mijn studententijd halen en helemaal zelfstandig zijn. Én het leek me leuk om met andere studenten samen te wonen.”

Hoe ben je in dit huis gekomen?
“Nadat ik lid werd van Unitas ben ik gevraagd voor de hospi van LB9, het verenigingshuis naast de sociëteit van Unitas. Ik hospiteerde met meisjes uit mijn jaar voor een kamer. Na de borrel met het huis hoorde ik dat ik het was geworden!”

Wat typeert LB9?
“De geschiedenis van LB9 is bijzonder. Sinds 1992 wonen hier al leden van de vereniging en dat is overal te zien én te horen. Elke avond wordt om 00:00 het Nobellied ingezet op Unitas. Dit hoor je bij ons door de muren heen. Nobel klaagde over geluidsoverlast en spande meerdere rechtszaken aan tegen de vereniging. Toen hij overleed, kocht Unitas het pand en zo werd het een verenigingshuis. Het lied is er om oud-buurman Nobel te sarren.”

Wat vind je het leukst aan je huis?
“Het huis voelt als een kleine familie. Elke avond eten we samen en bespreken we de dag. Daarnaast ondernemen we veel samen: elk jaar een kerstdiner, huisfeest en veel goede borrels. Deze hebben vaak een thema en daar kleden we ons naar.”

Wat vind je minder leuk?
“Ik moest in het begin wel wennen aan de hiërarchie in huis. Zo moeten de HJ’s (huisjongsten, red.) wat meer taken doen dan mensen die al langer in huis wonen. Je moet dus in het begin investeren, maar krijgt er de jaren daarna veel voor terug.”

Zou je eerstejaars adviseren om op kamers te gaan?
“Zeker weten! Ik heb dit jaar meer geleerd over mezelf en anderen dan in de afgelopen vijf jaar. Je wordt er zelfstandiger en socialer van en het is hartstikke gezellig!”


Cambridgelaan : ‘We zijn best op onszelf’

Steijn Dubbink (21) is afkomstig uit Amersfoort
Is derdejaars student Natuur- & Scheikunde
Woont sinds een jaar in SSH complex Cambridgelaan in De Uithof waar 1002 studenten wonen.
Heeft één huisgenoot.

Het complex aan de Cambridgelaan is het oudste complex op de universiteitscampus.

Waarom ging je op kamers en hoe kwam je hier terecht?
“Ik zocht een kamer in Utrecht zodat ik niet steeds de laatste trein hoefde te pakken. Via mijn studievereniging, die ook in De Uithof zit, ben ik uiteindelijk aan deze kamer gekomen.”

Wat is typisch voor dit huis?
“Ik woon met één jongen en we doen ons eigen ding. We delen de keuken en badkamer, maar zijn verder best wel op ons zelf. We eten ook niet echt samen, maar dat zouden we eigenlijk wel moeten gaan doen!”

Wat is er leuk aan wonen in De Uithof?
“Je woont vlak bij de universiteit, sportcomplex Olympos en verschillende natuurgebieden. Het is wat rustiger dan in de stad, maar je kan altijd de gezelligheid opzoeken. Tijdens de lockdown werd er op de Cambridgelaan bijvoorbeeld een coronafeest georganiseerd, waarbij iedereen z’n raam openzette en het hele complex één groot huisfeest (op afstand) werd.”

Wat is er minder leuk?
“Dat de enige supermarkt in de buurt de Spar is. De Spar is prijzig en voor andere supermarkten moet je een kwartier fietsen.” 

Zou je het eerstejaars aanraden om op kamers te gaan?
“Als je niet lang hoeft te reizen en niet veel tijd in Utrecht hoeft te spenderen, kun je wel bij je ouders blijven wonen. Als je echter veel in Utrecht bent voor je sociale leven of je studie is het wel fijn als je geen rekening hoeft te houden met de laatste trein.”


Huize Willum ‘Je verveelt je nooit hier’

Max Achterberg (23) is afkomstig uit Houten
Is derdejaars Geneeskunde
Woont 5 jaar in Huize Willum met zeven mannelijke huisgenoten en hond Willum in een particulier huis in Utrecht-Oost, nabij het Wilhelminapark.

In Huize Willum wonen leden van Unitas en het Utrechtsch Studenten Corps samen.

Waarom heb je besloten op kamers te gaan?
“Ik wilde vooral een eigen plekje en de vrijheid om eigen keuzes te maken. Daarnaast was ik het reizen snel zat: in de eerste drie weken had ik al twee keer twee uur vertraging, terwijl het vanaf mijn ouders maar een kwartiertje met de trein is.”

Hoe ben je hier terecht gekomen?
“Mijn plan was om eerst op mijn studie te focussen, maar nadat ik lid werd bij Unitas werd ik uitgenodigd voor een hospiteeravond. Ik kreeg een kamer aangeboden bij het Wilhelminapark. Dan ga je toch wel even nadenken.”

Wat maakt jullie huis speciaal?
“Onze hond Willum, en de gasten natuurlijk! Door Willum is er altijd iemand thuis, dus je verveelt je nooit hier. We wonen met acht gasten en hebben soms een grote bek tegen elkaar, maar voor die hond hebben we een klein hartje!

Anthonie Meinema, die sinds een paar maanden de nieuwe HJ is, komt aan tafel zitten en voegt hieraan toe: “Mensen verbazen zich er soms over, een hond in een studentenhuis, maar je zou eens moeten zien hoe hij hier behandeld wordt. Hij wordt vaker uitgelaten dan de gemiddelde hond.”

Wat vind je minder leuk?
“Dat is door de jaren heen veranderd. In het begin was het allemaal lachen maar als je nu om negen uur een college wil volgen of ontbijt wil maken in een opgeruimde keuken is het een ander verhaal.”

Zou je eerstejaars aanraden om op kamers te gaan?
“Ja, dat zou ik meteen doen! Sommige mensen willen eerst op hun studie focussen, maar als je je studie niks vindt en je houdt meer van bier drinken, dan ga je het thuis ook niet halen. Laat dat je dus niet tegenhouden. Je leert er veel van en het is hartstikke gezellig!”


 

Advertentie