Politiewoordvoerder: ‘Zo’n coronaboete voor feesten levert een strafblad op’
Het studentencomplex aan de Ina Boudier Bakkerlaan lag er afgelopen vrijdagmiddag bijna uitgestorven bij. Dat was met Koningsdag wel anders, toen vierden de bewoners met hun huisgenoten de verjaardag van de koning. Zo ook Psychologiestudente Femke (19) en hbo-student CMD Joris (22). De huisgenoten roken bij hun portiek een sigaret. “We vierden Koningsdag in ons eigen huis en op onze gang, zodat de politie ons met rust zou laten. Op Koningsdag kwamen agenten vijf keer hier controleren. Bewoners van sommige andere huizen gingen met zijn allen naar buiten en kregen een boete”, zegt Femke.
Tijdens Koningsdag zijn coronaboetes uitgedeeld aan zeventien IBB’ers van 390 euro per persoon. Een bewoner startte een crowdfundingsproject om de boete van hem en zijn tien huisgenoten te betalen. Het bij elkaar te halen bedrag: 4290 euro. “We zijn met elf huisgenoten recht voor ons eigen huis op afstand naar buiten gegaan en iedereen is zonder waarschuwing bekeurd’, schrijft hij. De initiatiefnemer reageerde niet op interviewverzoeken van DUB.
Joris zag hoe handhavers en politieagenten bij het complex arriveerden. Hij wijst naar de rij huizen rechts van zijn woning. “Ze stonden heel lang naar dat huis te kijken voordat ze de bewoners aanspraken. Ik denk dat ze een boete hebben gehad.”
Vuurwerk en vuvuzela’s
Ook in het Tuindorp West Complex aan de Van Lieflandlaan zijn bewoners op de bon geslingerd. Binnen het complex was het idee ontstaan een online pubquiz te organiserenop 18 april. De opbrengst was voor een goed doel.
Het animo was groot, maar de quiz eindigde in twee huisfeesten. Die waren zo gezellig dat er twee boetes zijn uitgedeeld. Het huis van Kunstgeschiedenisstudent Willem (21) deed mee aan de pubquiz. “Vanaf 22.00 uur hoorde ik mensen binnen en op hun galerij feesten en hoorde ik vuurwerk aan de andere kant van het complex. Sommigen bliezen op vuvuzela’s.” Zelf deed hij niet mee aan het feest. “Ik heb met mijn negen huisgenoten wat biertjes gedronken en ben toen gaan slapen. Nog dezelfde avond las ik op Facebook dat de politie bij sommige huizen heeft aangebeld.” Hij denkt niet dat bewoners van meerdere huizen op dezelfde plek zijn gaan feesten. “Iedereen houdt zich aan de coronamaatregelen en tussen verschillende huishoudens is nauwelijks contact.”
Biologiestudente Lisa (24) woont in een van de kleinere gebouwen van het TWC. “Ik deed niet mee aan de pubquiz, maar kon het wel horen. Het is een erg gehorige buurt en tot 23.00 uur heb ik muziek, geschreeuw en vuurwerk gehoord vanuit de hogere gebouwen. Huisfeesten worden hier nog elk weekend gehouden. Het was deze keer niet erger dan normaal, het klonk gewoon gezellig.”
Trillende muren
In het complex De Sterren aan de Pythagoraslaan zijn wel bewoners van meerdere huishoudens bij elkaar gekomen na een pubquiz die een weekend later werd gehouden. Het woonbestuur hielp het te organiseren en baalt van de afterparty. “De laatste ronde van deze pubquiz was een muziekronde, waarbij sommige mensen vanaf hun balkon meezongen. Helaas gingen enkele huizen als groep naar buiten om op het plein te dansen terwijl iemand (harde) muziek afspeelde. Na zo'n 20-30 minuten verscheen de politie en sommeerde iedereen om naar binnen te gaan en zich aan de anderhalve meter afstand te houden.”
De politie deelde hier geen boetes uit. Op Dumpert is een filmpje te zien van wegrennende mensen en een politieagent die bewoners met een megafoon oproept om meer afstand te houden.
“Het was echt crazy”, zegt een bewoner van De Sterren die anoniem wil blijven. “Op het hele complex waren feestende mensen. Ze hielden zich niet aan de coronaregels en gooiden met bierflessen. De dude die de pubquiz organiseerde riep ons na de quiz allemaal op om buiten te feesten op ons balkon en toen het uit de hand liep overtrad hij ook de regels. Toen de politie weg was, gingen mensen gewoon weer naar buiten. De muren trilden ervan en mijn huisgenoten en ik konden er niet van slapen, dus keken we de hele nacht films.”
“Dat studenten per se willen feesten terwijl er een pandemie gaande is, is echt egoïstisch, dom en gevaarlijk. Ik snap dat ze het willen, we zijn allemaal jong. Maar even niet uitgaan of alleen met je huisgenoten feesten is geen erg offer om te brengen zodat deze pandemie eerder voorbij is en er niet meer mensen doodgaan.”
Hechter huis
“Ik snap dat de politie boetes uitdeelt als mensen in elkaars huizen gaan feesten, maar niet als ze dat alleen met hun huisgenoten doen”, zegt TWC-bewoner Lisa.
Bewoners brengen nu veel vrije tijd door met huisgenoten. “Mijn huis is er hechter door geworden”, zegt TWC’er Willem.
De SSH weet van de gebeurtenissen op deze drie studentencomplexen, maar onderneemt geen actie. “Wij zijn alleen verhuurder. We vragen studenten om zich aan de regels te houden, maar of ze dat daadwerkelijk doen bepalen ze zelf”, zegt woonmanager Roeland Kreeft. Wel heeft de SSH een waarschuwende preventieve brief geschreven in aanloop naar 5 mei. “In de afgelopen weken zijn bij de Gemeente, politie en de SSH grote hoeveelheden meldingen binnen gekomen over studenten die de maatregelen rond het coronavirus overtraden. Zolang deze maatregelen gelden is de politie extra in de wijken aanwezig en treedt op bij samenscholing van 3 of meer personen. (..)Om te voorkomen dat wordt opgetreden als op Koningsdag doen we een dringend beroep op jullie; veroorzaak geen geluidsoverlast, ga niet met z’n allen de galerij en balkons op of in groepjes lekker chillen op de grasveldjes.”
Niet te doen
Voor de coronamaatregelen telt een studentenhuis niet als een huishouden. En in een huis van vijftien mensen afstand houden van elkaar is niet te doen, zeggen IBB-bewoners Joris en Femke. “Je weet wat wel en niet mag en je niet aan de regels houden is niet slim, maar in huis afstand houden is niet te doen. We delen badkamers en wc’s met elkaar en onze kamers zijn aan dezelfde smalle gang die geen anderhalve meter breed is.”
Vorige week lanceerden jongerenpartijen een petitie aan het kabinet om studentenhuizen als gezamenlijk huishouden te zien met de coronamaatregelen. Inmiddels is deze meer dan 600 keer ondertekend.
Strafbaar
Zo’n coronaboete levert een strafblad op volgens politiewoordvoerder Remy van Berkesteijn. “Het is een strafbaar feit. Als je een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag-red) aanvraagt zal het geen problemen opleveren, maar als je ooit bij de politie wil werken heb je wat uit te leggen. Waarom wijs je mensen op de wet terwijl je je zelf niet aan de noodverordening hebt gehouden?”