Contracten van foodtrucks op Utrecht Science Park lopen af
Stemmen op je favoriete foodtruck
Stel je voor: het is april 2023. Je hebt net college op het Science Park gehad en het is lunchtijd. Vanmorgen was het even haasten, dus je hebt geen tijd gehad om een broodtrommeltje te vullen. Kortom, een ideale dag om naar één van de foodtrucks te gaan. Maar naar welke? Waar heb je trek in? Met deze situatie in gedachten kan iedereen die studeert of werkt op het Utrecht Science Park op 9 januari een digitale poll invullen.
In maart 2023 lopen de contracten van de foodtrucks op het Utrecht Science Park namelijk af. De afgelopen tijd konden ondernemers een origineel, duurzaam en gezond concept voor een foodtruck insturen. Ook de eigenaren van de huidige foodtrucks op het USP mochten zich opnieuw inschrijven.
De concepten worden door een team van studenten en medewerkers beoordeeld op duurzaamheid, gemak, innovatie en gezondheid. De acht best beoordeelde concepten komen vervolgens terecht in de digitale poll van 9 januari. Daarin kan je aangeven welke foodtruck jij het liefste op het Science Park zou zien. De vier foodtrucks met de meeste stemmen zullen vanaf 1 april 2023 twee jaar een standplaats op het Science Park krijgen.
'De plek van mijn dromen'
Sinds er in 2015 voor het eerst is geëxperimenteerd met foodtrucks, hebben er verschillende eettentjes op wielen op het Science Park gestaan. Op dit moment bestaat de ‘Foodtruck Carrousel’ uit dönerzaak Mo & Zonen, broodjeszaak Broodje Ben, Falafel & Halloumi en frietzaak Tour de la Frite. Deze vier zaken rouleren over verschillende standplaatsen: één bij de Heidelberglaan, twee naast de Universiteitsbibliotheek en één bij de Padualaan. Deze ‘carrousel’ zou vanaf april dus wel eens een andere samenstelling kunnen hebben.
Mo Korkmaz van Mo & Zonen. Foto: DUB
Als het aan Mo Korkmaz van Mo & Zonen ligt, behoudt hij gewoon zijn plek. Hij staat al sinds 2002 op het Science Park. Dat is lang voordat de andere foodtrucks kwamen. Hij zou nergens anders willen staan, vertelt hij. “Het Science Park is de plek van mijn dromen. Je ziet hier allerlei soorten mensen, het is zo’n leuk internationaal clubje. Dat ik hiermee mijn brood kan verdienen, is heel bijzonder. Ik heb echt van mijn hobby mijn werk gemaakt.” Dat hij zich opnieuw heeft ingeschreven, spreekt wat Mo betreft voor zich. Hij heeft er vertrouwen in dat hij door de selectieprocedure heen komt en genoeg stemmen zal krijgen bij de poll.
Eid Alhadad, eigenaar van Falafel & Halloumi, heeft zijn foodtruck ook opnieuw ingeschreven. Hij staat nu drie jaar op het Science Park. "Dat was een hele leuke en bijzondere periode, ondanks de gevolgen van corona", vertelt hij. "Het is prachtig om te zien dat we de lunch van studenten en medewerkers prettiger kunnen maken met onze producten. Dat hoop ik nog twee jaar te kunnen doen." Vooral de falafel valt volgens Alhadad altijd erg goed in de smaak, omdat die dagelijks vers wordt gemaakt.
'Eigenlijk wil ik gewoon een goedkopere optie'
Jelmer en Patrick, allebei student Aardwetenschappen, staan bij Mo in de rij. Ze vinden allebei dat de foodtrucks behoorlijk prijzig zijn. “Maar het is wel heel lekker. Dus het is het eigenlijk ook wel waard.” Daarom halen ze soms twee keer per week iets bij één van de trucks.
Het liefst gaan ze naar Mo voor een kapsalon met döner, hoewel dat wat duurder kan zijn dan een broodje bij Broodje Ben. “Maar Mo maakt tenminste een praatje. Bij Broodje Ben is iedereen altijd zo gehaast. Oh, en de friettent is ook goed. En gezellig!” Over de vraag of ze nog een foodtruck missen, moeten ze even nadenken. Dan lichten Patricks ogen op. “Ja, Mexicaans! Met taco’s! En tortillas!”
Krijn, docent Biomedische Wetenschappen, is juist nog nooit bij Mo geweest. Zijn voorkeur gaat uit naar Falafel & Halloumi, waar hij op dat moment ook voor in de rij staat, “want falafel en halloumi zijn gewoon een ontzettend goede combinatie”. Hij koopt regelmatig iets bij de foodtrucks en is eigenlijk enthousiast over alles wat hij tot nu toe geprobeerd heeft. Toch zou hij een Aziatische optie nog wel waarderen. Dat lijkt Ties, student Global Sustainability Sciences, ook een goed idee. “Maar eigenlijk wil ik vooral gewoon een goedkopere optie”, voegt hij grinnikend toe.
Broodje Ben. Foto: DUB
De meeste mensen blijken een duidelijke favoriet te hebben. Twee UU-medewerkers laten weten dat ze eigenlijk uitsluitend bij Broodje Ben komen voor hun lunch, zo’n één à twee keer per week. “Hier hebben we tenminste nog het idee dat we een beetje gezond eten”, vertelt één van hen. “Een foodtruck met burgers zou misschien een leuke toevoeging zijn. Maar dat is natuurlijk wel iets minder gezond”, zegt hij lachend.
Ook Reinout, HR-medewerker aan de UU, kiest bijna altijd voor Broodje Ben. De broodjes zijn namelijk vers en niet te duur, en er is veel keuze, legt hij uit. De bekendheid van de broodjeszaak helpt ook mee, geeft hij toe. “Het voelt toch vertrouwd. Ik kom er al jaren, ook in de binnenstad.” Een poll over de foodtrucks doet hem niet zoveel. “Zolang Broodje Ben maar blijft, maakt het mij eigenlijk niet uit”, verklaart hij.