Studentenhuizen in verwarring over coronaregels: ‘Moet iedereen in quarantaine of niet?’
Fleur, Jelmer en Noor wonen in een studentenhuis met 25 man; een prachtig pand aan de rand van het Wilhelminapark. “Wacht maar even hier”, zegt Jelmer als hij mij in de hal met sfeervolle glas-in-lood deuren ontvangt: “Je mag eigenlijk niet de trappen op.” Na overleg mag ik de woonkamer op de begane grond in, maar het gaat niet van harte. Ik ben ten slotte een potentiële week quarantaine.
“Wij zijn een groot huis en de angst dat je corona krijgt en schuldig bent aan het besmetten van je huisgenoten is aanwezig. Jouw daden beïnvloeden direct 25 andere mensen”, zegt Fleur. Hoewel ze nog geen corona hebben gehad, hebben alle drie de studenten één keer in quarantaine gezeten,. Deze periode staat hen nog in het geheugen gegrift. “Vooral de eerste dag vond ik super heftig”, vertelt Fleur. “Je bent in alles afhankelijk van de rest, en je leeft je dagen op elf vierkante meter.” Ook Noor vond het geen pretje: “Ik ontbeet, lunchte en studeerde aan hetzelfde bureau. Ik zat 12 uur per dag op dezelfde stoel.”
De regels van het RIVM zijn super vaag
De studenten van Huize Goudwijk houden corona dan ook liever buiten de deur. Om het bezoek tot een minimum te beperken, heeft iedereen in huis slechts één vast persoon die altijd over de vloer mag komen, vertelt Noor. “Deze persoon mag niet in de woonkamer komen, alleen op je kamer en in de kelder. Daar hebben we ook een soort gemeenschappelijke ruimte, maar die moet je dan dus ‘afhuren’.” Jelmer voegt toe: “Als iemand koorts of hoofdpijn heeft of positief getest is op corona, gaat deze persoon in isolatie op de kamer. We maken dan een wc en douche vrij voor deze persoon. Ook iedereen die langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter is geweest met deze persoon blijft in zijn kamer, maar we gaan niet met het hele huis in quarantaine.”
Heel duidelijke regels, maar die kwamen er niet vanzelf, vertelt Fleur: “De regels van het RIVM zijn super vaag in mijn ogen. We moeten in huis anderhalve meter afstand van elkaar houden, maar wel allemaal thuisblijven als iemand corona heeft?” Ook volgens Jelmer klopt het van geen kant: “En als we geen huishouden zijn, mogen we elk toch ook drie mensen bezoek ontvangen?” Fleur: “We hebben er daarom maar een beetje onze eigen regels uit gehaald. Iedereen heeft hier dan wel weer een ander standpunt in en dat levert soms spanningen op.” Noor voegt toe: “Op zo’n moment bellen we de GGD, maar die doen naar mijn idee ook maar wat. Als je twee keer belt, krijg je twee keer een ander antwoord. Het zou fijn zijn als er een duidelijke richtlijn voor studentenhuizen zou zijn.”
Studentenhuis is nu ook een huishouden
Tot 1 december werden studentenhuizen inderdaad niet gezien als huishouden, maar mochten er toch maar maximaal drie personen op bezoek komen. Ook werd er aangeraden thuis te blijven als een huisgenoot corona had. Dit leverde rare situaties op, waarin studenten buitenshuis werden beboet als ze met veel mensen de straat op gingen, maar binnen weer aan dezelfde eettafel zaten.
Nu worden studentenhuizen officieel wel gezien als huishouden: studenten hoeven sinds nu zowel binnen als buiten geen afstand te houden als ze op hetzelfde adres wonen. Maar de studenten van Huize Goudwijk beschouwden zichzelf voor die datum eigenlijk al als één huishouden. Jelmer legt uit: “Onze regels wat betreft bezoek zijn volgens mij nog relatief streng vergeleken met andere huizen. Ik vind het daarom wel heel fijn dat ik met mijn huisgenoten nog kan eten en een filmpje kan kijken. Anders voelt het echt heel beklemmend.” Fleur kan dit alleen maar beamen: “Als mens wil je gewoon sociaal contact. Om dat ineens allemaal af te sluiten gaat tegen je natuur in.”
Anderhalve meter afstand houden is niet te doen
De bewoners van Huize Zeven Dagen aan de Ravellaan in Oog en Al kunnen dit beamen. Jade, Stella, Tim en Tijn wonen met nog 13 anderen op een gang. “Anderhalve meter afstand houden in huis, is nauwelijks te doen,” vertelt Jade. “Niet alleen wat betreft de ruimte, maar ook mentaal. Het sociale leven ligt al stil, en als je dan ook je huisgenoten niet meer mag zien, dan ga je je snel eenzaam voelen.” Tim voegt instemmend toe: “Bovendien deel je een keuken en woonkamer. Ook al zouden we afstand houden, als er iemand corona heeft, loop je toch de kans dat je dezelfde waterkoker aan hebt geraakt. Dan neem je toch liever het zekere voor het onzekere en blijf je thuis. Dan kan je net zo goed gezellig samen eten.”
Ook deze huisgenoten weten hoe het is om dagen alleen op je kamer te zitten. Hier is het twee keer voorgekomen dat het hele huis in quarantaine ging. “De eerste keer had één huisgenoot corona en de tweede keer moest iemand vijf dagen wachten op de uitslag van de test”, laat Jade weten. “Van de GGD hoefden we toen niet in quarantaine, maar we hebben dit uiteindelijk wel gedaan.”
“Bij elk belletje naar de GGD hoorde je weer wat anders”, vertelt Jade. Volgens Tijn is het ook niet mogelijk om één lijn te trekken, “want elk studentenhuis is weer anders. Toch zou er best wat meer naar ons gecommuniceerd kunnen worden om ons advies te geven over wat wijsheid is in bepaalde gevallen. Je zou bijvoorbeeld kunnen vaststellen: als je met iemand een keuken deelt, moet je sowieso in quarantaine als deze persoon corona heeft en hoef je dus ook geen anderhalve meter afstand van deze persoon te houden.”
Huize Zeven Dagen heeft ervoor gekozen om een schema op te stellen, om te waarborgen dat er per dag maar drie gasten over de vloer komen. Relaties tellen hierbij niet mee, die mogen altijd komen. Alle gasten moeten naar een aparte wc, en mogen niet in de woonkamer komen.
Verschillende adviezen aan verschillende huisgenoten komt inderdaad voor
De GGD laat weten dat het begrijpelijk is dat er onduidelijkheid bestaat over de steeds veranderende regelgeving. Ook met de nieuwe regels, die 1 december zijn ingegaan, blijft het maatwerk. Huizen verschillen immers van elkaar.
Als een huisgenoot positief getest is op corona, wordt iedere situatie individueel beoordeeld bij het bron- en contactonderzoek, zegt de GGD. Wie van de huisgenoten in quarantaine moet, hangt af van met wie je voorzieningen deelt en of je recentelijk nog een kwartier lang binnen anderhalve meter in contact bent geweest met de zieke. Per huisgenoot kan het GGD-advies dus anders zijn. Hier kun je teruglezen wat je als huisgenoot van iemand met Corona moet doen.
Het kerstdiner gaat niet door
Hoewel alle studenten niet graag terugdenken aan hun tijd in quarantaine, zijn ze wel bereid dit nog eens te doen. Tijn: “Omdat het testen nu veel sneller gaat, is het best te doen om een dagje thuis te blijven bij twijfel. Als je steeds dagen zou moeten wachten, zoals een paar maanden terug, is het niet te doen.” Ook Jelmer van Huize Goudwijk zou nu wel weer bereid zijn om zichzelf op te sluiten, “maar toen ik de vorige keer na vijf dagen uit quarantaine kwam, wist ik niet of ik dat nog een keer kon doen.”
Huize Goudwijk laat met het oog op de aangescherpte maatregelen het jaarlijkse kerstdiner voor dit jaar varen. In plaats daarvan organiseren ze een kerstmarkt in de tuin. “De meeste huisgenoten gaan wel naar huis met kerst”, laat Fleur weten, “maar houden thuis wel afstand tot hun ouders. Normaal zouden we met Oud & Nieuw een groot huisfeest geven maar dat doen we nu natuurlijk ook niet”, zegt Fleur. Ook Huize Zeven Dagen viert Oud & Nieuw zonder bezoekers, maar wel met het huis. Met je huisgenoten kan je nog best een leuk feestje bouwen.
Ondanks dat geen enkel huis hetzelfde is en niet iedereen de luxe heeft van een eigen tuin of veel sanitair hebben beide studentenhuizen toch een aantal tips voor andere huizen:
· Zorg dat je duidelijke regels opstelt waar iedereen achter kan staan. Dan ontstaat er nooit verwarring en heb je altijd iets om anderen mee aan te spreken. Als de GGD geen eenduidig beleid kan opstellen, moet je het zelf maar doen.
· Als je meerdere wc’s en douches hebt, maak dan een aparte wc voor mensen met corona, eentje voor mensen in afwachting van een test en eentje voor mensen die in quarantaine zitten zonder klachten. En maak er eentje voor gasten.
· Het is fijn om veel samen te eten. Dan zie je sowieso iemand op een dag en hoeft ook niet iedereen elke dag naar de winkel toe.