Studentenverenigingen organiseren online borrels

Elke woensdag borrelt LHBT+ studentenvereniging UHSV Anteros in de Bodytalk aan de Oudegracht. Tot in ieder geval 6 april is de kroeg dicht en later deze week wordt bekend of die termijn verlengd wordt en is de vereniging noodgedwongen andere opties te zoeken om hun leden actief te houden. [*UPDATE: de maatregelen zijn verlengd tot en met 28 april]  "Het is niet makkelijk om iedereen online te krijgen”,  vertelt preses Eva van Dijk. “Toch hebben we redelijk wat mensen op de been gekregen om onze borrels via een website bij te wonen.”

Anteros werkt via een server op Discord. Dat is een online platform dat vooral door gamers wordt gebruikt, maar ook geschikt is voor andere doeleinden. Zo kun je verschillende kanalen aanmaken waar iedereen wat anders kan doen. “We moedigen onze commissies aan om digitaal activiteiten aan te bieden”, legt Eva uit. “We hebben ook contact met andere verenigingen in Utrecht en delen informatie met elkaar. We leren van elkaar hoe het online beter kan.”

Een probleem waar het 10de bestuur van Anteros tegenaan loopt, is het uitgeven van geld. “Commissies hebben een budget, maar online is het toch lastiger om geld uit te geven. Onze kookcommissie heeft kortingsbonnen om uit te delen. Verder is het een zoektocht naar wat mogelijk is en wat we onze leden kunnen bieden.”

Sociëteit dicht = minder inkomsten
Anteros verkeert gelukkig niet in financieel zwaar weer door de coronamaatregelen. Ze heeft geen eigen sociëteit. Christelijke studentenvereniging SSR-Nu heeft wel een eigen gebouw en moet net als alle andere horeca gesloten blijven. “We lopen daardoor helaas inkomsten mis”, vertelt Vice-Preses Francois de Gier. Een groot deel van het budget van SSR valt hierdoor weg, maar de vereniging blijft nog gezond. Ook houden ze de moed erin en proberen ze hun leden online bij elkaar te brengen. “Het is natuurlijk zuur dat lezingen en andere activiteiten niet door kunnen gaan. Commissies hebben er hard aan gewerkt. Toch zien we dat leden initiatief tonen om alternatieve evenementen op te zetten voor de vereniging. Ook proberen we het gevoel van SSR als tweede huis in tact te houden.”

Zo heeft Michiel (24) de allereerste digitale borrel van SSR georganiseerd. Michiel is oud-bestuur en al geruime tijd lid van de vereniging. Hij is een paar jaar terug uitgeroepen tot Kroegtijger, wat inhoudt dat hij als één van de meeste gezellige borrelaars van de vereniging werd beschouwd. Volgens Michiel hebben studentenvereniging een sterke sociale functie. “Juist in tijden van stress en moeilijke studies biedt een vereniging ontspanning. Als kroegtijger wilde ik iets doen voor de vereniging en organiseerde ik de eerste digitale borrel.”

Michiel kreeg daar veel enthousiaste reacties op terug. “Er was grote behoefte naar een bepaalde vorm van interactie”, merkte hij op. “Op de dag zelf, dat was vorige week donderdag, plaatste ik in verschillende appgroepen oproepjes. We borrelden via Zoom, een online video platform.” Zijn initiatief is nu doorgezet en elke week wordt er op de vaste dinsdag- en donderdagavond online vrolijk verder geproost. Als tip aan andere verenigingen dringt Michiel aan om te kijken waar je kracht ligt. “SSR is een kleinschalige vereniging waar vrijwel iedereen elkaar kent. Bij grotere verenigingen zal dat anders in elkaar steken. Daar moet je op inspelen.”

De kracht van studentenvereniging ViaKunst is de gedeelde interesse in kunst en cultuur. Ook zij proberen zoveel mogelijk van hun al geplande evenementen online aan te bieden. En dat gaat lekker. Preses Charlotte Beelaerts houdt goede moed. “Discord is ook bij ons populair. Veel van onze leden kunnen er goed mee overweg. In de week waarin de eerste maatregelen werden aangekondigd, waren wij al online te vinden. Je kunt bij ons zowel aan de bar, als aan tafel ‘zitten’. Daar hebben we verschillende kanalen voor aangemaakt.”

Wat te doen met het geld
Ondanks alle positivisme en initiatieven, maakt Charlotte zich wel zorgen. Net als Anteros kunnen ze hun geld niet kwijt. Verenigingen willen al het geld dat leden inbrengen ook graag aan die leden besteden. "Geld voor commissies blijft staan. We kunnen er momenteel niks mee. Waar we over nadenken, is het opknappen van onze huidige website. Die wordt nog wel eens vergeleken met een homepage uit begin 2000. Daarnaast zijn we bang dat deze coronamaatregelen wel eens langer dan 1 juni kunnen voortduren.”

Gevaar op degradatie door niet uitgespeelde competitie
Gezelligheidsverenigingen als Anteros, SSR en ViaKunst kunnen online alternatieven bieden. Sportverenigingen kunnen dat minder goed. Bij dames rugbyvereniging RUS staat vrijwel alles stil, vertelt secretaris Doutzen. “Naast dat Olympos gesloten is, hebben we te maken met maatregelen vanuit de rugbybond. Competities zijn voor nu afgelast en dat heeft gevolgen voor onze teams. Zo staat één van onze twee teams in de Tweede Klasse op degraderen. Als dit de einduitslag wordt, omdat we niet meer mogen spelen, zou dat erg jammer zijn. Gelukkig blijft ons eerste team verzekerd van een plek in de ereklasse.”

Het is voor nu nog niet duidelijk of er play-offs kunnen worden gespeeld, zodat het team van RUS niet degradeert. De vereniging leeft voorlopig in onzekere tijden. “Rugby is echt een contactsport. Dat is zeker niet veilig om nu te beoefenen. Ik zie het zelf niet gebeuren dat we snel weer op het veld staan, maar we houden goede moed.”

Foto: Pocket Productions

Veel van de nevenactiviteiten, zoals de buitenlandse reis, heeft RUS af moeten gelasten. Gelukkig is de vereniging heel hecht en blijven leden in contact met elkaar. “We zien dat leden zelf initiatief nemen om contact te houden via verschillende apps. Team captains houden ook contact met hun spelers en om fit te blijven heeft onze strength and conditioning coach schema’s gemaakt. Via Instagram motiveren we onze leden om te blijven bewegen.”

Tot slot maken de verenigingen zich zorgen over de UIT-week in augustus en hun bestuurswissel. Zonder de introductieweek voor nieuwe studenten lopen vooral ViaKunst, Anteros en SSR leden mis. Of het zo’n vaart zal lopen dat de UIT-week niet door kan gaan, is nog onduidelijk. Daarnaast wisselen sommige verenigingen in juni al van bestuur, andere pas in september. De sollicitatie- en inwerkperiode voor nieuwe besturen zal nu online plaats moeten vinden.  

Advertentie