Tips voor het efficiënt en goedkoop inrichten van een studentenkamer

Van studentenhok naar stijlvol stulpje

Tips om je studentenkamer in te richten. Foto: Shutterstock
Tip: Een lichte kleur reflecteert meer licht waardoor je kamer groter lijkt. Foto's: Shutterstock

Begin juli nam de Utrechtse gemeenteraad een motie aan waarin werd verzocht studentenkamers op het IBB-complex in de toekomst een stuk kleiner te maken zodat er kamers bijkomen. Het zou een oplossing kunnen zijn voor het tekort aan studentenkamers in Utrecht dat vorig jaar opliep van 5300 naar 6000 kamers. Studentenhuisvester SSH mag volgens huidige afspraken echter geen kamers kleiner dan 14 vierkante meter aanbieden. 

Kamers van particulieren kennen die eis niet. In de praktijk is menig studentenkamer van particulieren regelmatig rond de 6 vierkante meter. Studenten staan er niet om te springen,. zo bleek uit een rondgang gedaan door het AD Utrechts Nieuwsblad. In tegendeel. Toch wonen veel studenten al kleiner dan 14 vierkante meter en als de regeling straks echt van kracht gaat, komen er in de toekomst dus nog veel meer kleinere kamers bij.

Wie weet zit jij wel op zo’n kleine kamer of krijg je binnenkort de sleutel van je kleine paleisje slash kippenhok. Kun je wel wat tips gebruiken voor het efficiënt inrichten van zo'n kamer? En zou het je daarnaast fijn lijken om wat extra geld over te houden om je nieuwe stad te verkennen? DUB verzamelde tien tips voor een efficiënt en goedkoop ingerichte kamer.


 

Inrichten kamer 

Tip 1. Ruimte optimaal benutten
Student Culturele Antropologie Sanne geeft de tip om zo creatief mogelijk naar je woonruimte te kijken. “Ga de hoogte in of juist omlaag. Als je een hoogslaper neemt, kun je er veel onder kwijt, zoals een bureau of bank. Ik ben daar zelf minder fan van dus ik kocht een bed met opbergruimte eronder. 

Of je neemt meubels met een dubbele functie, zoals een spiegelkastje. Daar kun je namelijk gelijk al je badkamerspullen in opbergen. Bijkomend voordeel is dat spiegels je kamer groter laten lijken. Een kapstok aan je deur is ook een goed idee.” 

Huisgenoot Iris studeert Diergeneeskunde en geeft aan dat als je wat meer ruimte in je kamer hebt, je ook een scheiding kunt creëren. “Ik heb een grote Kallax kast achter mijn bed gezet met aan de andere kant een leuk zithoekje. Hierdoor heb ik het gevoel dat als ik in mijn zithoek tv kijk, ik niet in mijn slaapkamer leef. Een plank hoog aan de muur ophangen is ook handig. Zelf heb ik een uitschuifbare tafel en een kapstok aan de deur.”

De kamer van Sanne Foto: Julie Nijburg

De kamer van Sanne Foto uit privé collectie

Tip 2. Optisch bedrog 
Student Sanne houdt van interieur en weet hoe je een kamer optisch groter kan laten lijken. “Als je echt een kleine kamer hebt kan je de muren het best vooral lichte kleuren geven. Een lichte kleur reflecteert meer licht waardoor je kamer groter lijkt. Ook zou ik voor lichte meubels kiezen. Zowel qua kleur als uitstraling. Een massieve kast kan in een kleine kamer erg groot lijken. En als je een donkere kamer hebt met weinig daglicht, zorg dan voor goede verlichting.”

Tip 3. Omarm het minimalisme
Iemand met een minimalistische levensstijl, pleit voor een simpelere en meer bewuste manier van leven met minder bezittingen. Het minimalisme is ontstaan als tegenreactie op de consumptiemaatschappij. Komt dat even goed uit als je een kleine kamer hebt. Daar passen toch niet zoveel spullen in. Je hebt die extra kast misschien helemaal niet nodig. Kwaliteit speelt namelijk een veel grotere rol in het minimalisme dan kwantiteit. Zo blijft er uiteindelijk meer ruimte over in je kamer voor de spullen die je absoluut niet kunt missen.

Tips om je studentenkamer in te richten. Foto: Shutterstock

Tip 4. Capsule wardrobe
Het blijkt dat je 80 procent van de tijd maar 20 procent van de kleding in je kast draagt. Een goed gevulde kledingkast kan behoorlijk wat ruimte innemen. Met het minimalisme in je achterhoofd kun je je kledingkast eens ondersteboven halen. 

Wat hierbij kan helpen is de capsule wardrobe. Mensen met een capsule wardrobe hebben 37 items die gedurende één seizoen in hun kast hangen. En ja, schoenen en jassen tellen ook mee. De kunst is om van die 37 items eindeloos veel combinaties te maken zodat je er altijd anders uit ziet. Als je de uitdaging aangaat, kun je kleding die je weinig of helemaal niet draagt weg doen. Heb je voor het seizoen begint je 37 items compleet, dan is de kans groter dat je geen nieuwe items bij koopt.

Tips om je studentenkamer in te richten. Foto: Shutterstock

Goedkoop spullen aanschaffen

Tip 1. Marktplaats
Marktplaats is de plek om goedkoop, of zelfs gratis, spullen aan te schaffen. Toen Sanne op kamers ging, speurde ze heel marktplaats af op zoek naar de leukste meubels. “Je hoeft echt niet alles nieuw te kopen. Alles is er al. Mijn tips voor Marktplaats zijn het filteren op gratis spullen of instellen dat je de goedkoopste producten eerst ziet. 

Ook kun je je zoekgebied aanpassen als je bijvoorbeeld niet helemaal van Utrecht naar Groningen wil rijden om een bank op te halen.” Soms kan er zoveel aanbod zijn dat je op marktplaats door de bomen het bos niet meer ziet. Ook daar heeft Sanne een tip voor. “"Als je een mooi meubelstuk hebt gezien en het merk weet, kun je het op Marktplaats opzoeken. Geen resultaten? Dan kun je je de zoekopdracht opslaan waarna je automatisch een mailtje krijgt als iemand iets in die categorie heeft geplaatst.”

Tip 2. Kringloopwinkel
Plan een dagje kringloop hoppen in voordat je de winkels met nieuwe spullen in duikt. Grote kans dat je hier bijna alles vindt wat je nodig hebt. Let wel op naar welke je gaat. Sommige kringloopwinkels, vaak in de stad, zijn klein en hebben weinig opslagplaats voor meubels. Andere kringlopen, bijvoorbeeld op een industrieterrein, hebben veel ruimte en kunnen dus ook meer meubels aanbieden. 

Tip van Sanne: “Om te voorkomen dat je ook hier verdwaalt tussen al het aanbod, kun je vooraf een lijstje maken met wat je nodig hebt.” Hoewel Sanne het liefst kringloop vondsten scoort in dorpjes omdat het daar goedkoper is, slaagt ze ook vaak bij Kringloopwinkel de Arm in Hoograven, Utrecht of RataPlan in Nieuwegein.

Tips om je studentenkamer in te richten. Foto: Shutterstock

Tip 3. Spullen van familie
Misschien ben je je er niet van bewust maar vaak hebben je oom en tante of oma en opa nog zat spullen op zolder liggen. Denk aan kleine dingen zoals bestek, maar wellicht hebben ze ook nog een tafel of kast staan. Vaak zijn ze alleen maar blij als ze hun spullen een nieuw leven kunnen geven. En waarschijnlijk hoef je er niet eens iets voor te betalen.

Tip 4. Veilinghuis 
Een plek waar wellicht niet veel studenten aan denken voor de aanschaf van nieuwe spullen, is een plaatselijk veilinghuis. Je kunt op locatie gaan kijken, maar ook online kun je vaak per categorie selecteren waar je naar op zoek bent. Hier vind je geen Ikea, maar alleen maar unieke vintage of antieke spullen. Soms is er een ‘bieden vanaf prijs,’ maar vaak ook niet. Hou van te voren in je hoofd wat je er maximaal aan uit zou willen geven en bieden maar!

Tip 5. Rommelmarkt
Ook op de rommelmarkt kun je meubels vinden, maar ook ontzettend veel kleingoed dat handig kan zijn als je op kamers gaat. Op rommelmarkten vind je ook vaak bijzondere items voor een prikkie om je huis van gezellige tierelantijntjes te voorzien. 

Tip 6. Het grofvuil
Misschien iets waar sommige studenten rillingen van krijgen, maar bij het grofvuil vind je soms de gekste, of eigenlijk de normaalste, dingen. Denk aan tafels, stoelen, kasten of nog werkende keukenapparatuur. Tip van Sanne: “Beschadigde items kun je zelf proberen te repareren of je geeft het een nieuw likje verf. Het is goed voor het milieu en leuk voor jezelf omdat je er een persoonlijke touch aan geeft.” 

Advertentie