Vrouwen met hoge nood kunnen in Utrecht maar beter plastuit op zak hebben
Het was een voor vrouwen heugelijk bericht in 2016: de gemeente wil haar stadsparken en het centrum voorzien van openbare toiletten met echte wc-potten. Maar voor degenen die zittend plassen is er nog niet veel verbeterd. Anno nu kun je als vrouw in het centrum maar op één toilet 24/7 terecht en een uitbreiding van de voorzieningen zit er niet in.
Vooral nachtbrakende vrouwelijke studenten kennen het probleem. Zonder plastuit zullen zij genoodzaakt zijn om hun boodschap op te houden of wild te plassen, hoewel dit laatste wel strafbaar is.
Op dit moment zijn er in Utrecht vier (semi)openbare toiletten in de binnenstad waar ook vrouwen terechtkunnen; slechts één is ook 's nachts te bezoeken. Daarnaast heeft de gemeente met de Utrechtse horeca afgesproken dat mensen met hoge nood in elke horecagelegenheid in de stad naar toilet mogen. Deze afspraak staat zwart op wit in het convenant Veilig Uitgaan 2016-2021. Tenslotte wil de gemeente nog enkele openbare toiletten in de binnenstad plaatsen.
Maar echt een oplossing zal dat voor vrouwen niet bieden. De gemeente wil namelijk alleen ‘inpandige sanitaire voorzieningen’ aanbrengen. Dat wil zeggen wc's in bewaakte fietsenstallingen en openbare gebouwen. Zo zal er in de nieuwe bibliotheek op de Neude één komen. Die zijn 's nachts gesloten. Je kunt dan misschien naar een park. De gemeente heeft het voornemen in elk park een mindervalide toilet te plaatsen. Die is dan mogelijk ook voor vrouwen toegankelijk.
Voor mannen komen er uriliften die de plastic plaskruizen gaan vervangen. Uriliften zijn in de grond verzinkbare urinoirs. Daar heb je als vrouw niets aan.
De conclusie is dat vrouwen die in het centrum van Utrecht uitgaan en moeten plassen, een probleem hebben. Voorlopig kunnen ze nog maar op één plek terecht en mogelijk in de toekomst nog in de parken.
DUB vroeg de de gemeente waarom de plasvoorziening voor vrouwen zo karig is. Een woordvoerder van de gemeente zegt de wens voor een 24/7-toilet voor vrouwen niet te kennen en de behoefte nooit gemeten te hebben. Daarom is het realiseren van meer plasgelegenheid voor vrouwen geen beleidsdoel. Dat terwijl een kleine meerderheid van de Utrechters vrouw is en de studentengroepering voor grofweg twee derde uit vrouw bestaat - een trieste mededeling.
Het probleem is niet typisch Utrechts. In een column in NRC van augustus riepen Bahareh Goodarzi, verloskundige en docent-onderzoeker aan de VU, en Naomi Donner, arts in opleiding aan de UvA, vrouwen op tot masaal wildplassen. Mannen hebben betere voorzieningen gekregen omdat ze op grote schaal zomaar in de stad plassen. Misschien lukt dat vrouwen ook wanneer zij hun kleine boodschap op straat doen, is hun redenatie. Binnenkort dient een zaak in Amsterdam van Geerte Piening die haar wildplasboete van 147 euro aanvecht voor de rechter omdat er voor vrouwen veel minder voorzieningen zijn dan voor mannen. Even afwachten of ze wint.....
*UPDATE*
De boete die Geerte Piening voor het wilplassen kreeg, moet ze toch betalen. Dat bleek op 18 september bij de rechtzaak die zij aanspande tegen de boete. "In Amsterdam zijn er 35 openbare toiletten voor mannen en slechts twee voor vrouwen", zegt ze in dagblad AD. De boete is wel verlaagd naar 90 euro omdat het twee jaar duurde voor de zaak voor de rechter kwam. De rechter zegt, zo staat te lezen op nu.nl, dat wildplassen verboden is en het argument dat er meer toiletten zijn voor mannen dan voor vrouwen daar niets aan afdoet.
Waar in Utrecht kunnen vrouwen terecht bij hoge nood?
De gemeente Utrecht noemt vier locaties in het centrum met (semi)openbare toiletten waarvan er slechts één de hele dag open is.
Voor wie met bus of trein op pad gaat, zijn de gratis te bezoeken genderneutrale toiletten in het Stadskantoor bij CS een uitkomst. Je loopt gewoon het kantoor in en slaat vlak voor de desk van de receptionisten rechtsaf en dan zijn de wc’s aan je rechterhand. Keurige toiletten en gewoon gratis. Nadeel natuurlijk is dat de wc’s alleen bereikbaar zijn wanneer het Stadskantoor open is.
Ook de potten op het Stadhuis aan de Minrebroederstraat midden in de stad zijn gewoon bereikbaar, gratis en genderneutraal. Je wordt zelfs hartelijk welkom geheten door de portier die een goede gastheer wil zijn van het huis van het volk. Net als op het Stadskantoor weten ook hier vooral dak- en thuislozen de weg naar het schone toilet te vinden. “Maar er komen ook steeds meer andere mensen hier naar het toilet.” Het toilet in het Stadhuis is natuurlijk ook alleen te bezoeken wanneer de gebouwen open zijn.
De andere wc’s waar de gemeente naar verwijst, is het toilet op Janskerkhof waar je voor 20 cent een plas kan doen. Hoewel deze voorziening klokjerond te bezoeken is, was deze tijdens ons bezoek buiten gebruik.
Dan moest er nog ergens op de Mariaplaats een wc zijn. Helaas was die niet te vinden. Wel staat er een plaskruis voor mannen, maar dat is geen wc. De man van de fietsenstalling aan de Zadelstraat geeft opheldering. “Ja er zat aanvankelijk een openbaar toilet bij ons in de stalling. Maar helaas werd het een grote bende en is het toilet nu niet meer openbaar. We hebben de gemeente ook gevraagd om ons van de lijst te halen. Maar als u moet, dan mag u wel even hoor..”
Natuurlijk zijn er nog wel andere alternatieven. Zoals gezegd moet je ook terechtkunnen in een café, ook als je er geen drankje nuttigt. Daarnaast kun je in ruil voor 70 cent terecht op de toiletten op het station die vaak maar niet altijd open zijn en tijdens winkelopeningstijden op 2theloo in Hoog Catharijne. “Maar binnenkort als alle eettentjes hier in de Stadskamer open zijn, zijn we van 8 tot 20 uur open.”
Dan zijn er nog toiletten in de Openbare Bibliotheek, de Hema en de Bijenkorf. And the best place to pee? At the UB! Aan de Wittevrouwenstraat kun je gratis en voor niks je boodschap doen op een meestal redelijk schoon toilet. Groot voordeel: de UB Binnenstad heeft ruime openingstijden.
Weet jij nog goede plasplekken voor vrouwen in het centrum van Utrecht? Laat een comment achter onder dit verhaal.